Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen Anders Chydenius loi perustan painovapaudelle

Kulttuuri
 

Tänä vuonna on kulunut tasan 250 vuotta Anders Chydeniuksen – klassisen liberalismin Ruotsi-Suomeen tuoneen papin ja poliitikon – uran merkittävimmästä saavutuksesta.

Anders Chydenius (1729–1803)
Anders Chydenius (1729–1803)

Sotkamossa syntynyt sanan- ja uskonnonvapautta puolustanut valistusajattelija sai nimittäin aikaiseksi Ruotsi-Suomeen maailman ensimmäisen julkisuuslain, painovapausasetuksen. Syntymäpäivä oli 2.12.1766.

Tämä ihmisoikeuksia ja demokratiaa korostanut laki kumosi ennakkosensuurin ja takasi ruotsalaisille laajemman painovapauden kuin missään muualla. Lisäksi lähes kaikki viralliset asiakirjat tulivat samalla julkisiksi, mikä mahdollisti myös lainsäädännön ja hallinnon poliittisen arvostelun. Ajan oloon radikaalista julkisuusperiaatteesta käytettiin ruotsiksi käsitettä offentlighetsprincipen. Aiemmin kaikki kirjallisuus ja julkinen kirjoittaminen olivat olleet tiukan ennakkosensuurin alaista.

Laki loi perustan sananvapaudelle, päätöksenteon läpinäkyvyydelle, avoimelle demokratialle ja korruption kitkemiselle. Se toi sanan- ja ilmaisunvapauden osaksi ihmisoikeuksia. Samalla se toimi myös lähtölaukauksena riippumattoman lehdistön synnylle Ruotsi-Suomessa.

Painovapausasetus syntyi nykykatsannossa yllättävän nopeasti. Kappalaiseksi vuonna 1760 ylennetty Anders ”Antti” Chydenius (1729–1803) pääsi valtiopäiväedustajaksi Tukholmaan poliittisen valta-asetelman muututtua Ruotsi-Suomessa 1765. Jo saman vuoden elokuussa hänet nimitettiin lehdistön vapautta pohtivan komitean jäseneksi. Hän oli ainoa komitean jäsen, joka vaati kaikenlaisen sensuurin lakkauttamista.

”Rajoitettu vapaus ei ole vapautta ensinnäkään, mutta osittaiset rajoitukset ovat aina absoluuttista rajoittamista”, Chydenius totesi komitean istunnossa. Siksi lehdistön vapaus käsitti hänen mielestään kaksi toisiinsa niveltyvää puolta. Siihen kuuluivat elimellisesti sekä sananvapaus että painovapaus.

Seuraavassa kokouksessa joulukuussa 1765 Andres Chydenius toimi jo komitean sihteerinä ja sai muut komitean jäsenet hyväksymään sensuurin kieltämisen maaliskuun alussa 1766. Saman vuoden elokuussa paroni Gustaf Reuterholm piti kaksi ja puoli tuntia kestäneen puheen poliittisen sensuurin puolesta – turhaan. Kolmen aatelittoman säädyn enemmistö hyväksyi ehdotuksen.

”Vapaus on rajoituksien vastakohta. Monitulkinnallista käsitettä on kuitenkin käytettävä harkiten, jotta se saa aikaiseksi enemmän hyvää kuin pahaa. Kenenkään ei pidä olla toisen herra eikä kenenkään jonkun toisen orja.”

Anders Chydeniuksen mukaan painovapaus oli jokaisen toimivan demokratian peruspilari. Kymmenen vuotta ennen Ranskan vallankumousta hän katsoi, että ihmisten tuli olla tasaveroisia lain edessä eivätkä valtio tai viranomaiset saaneet rajoittaa heidän sananvapauttaan. Siksi komitea ehdotti kaikkien virallisten asiakirjojen sekä valtiopäivillä syntyneiden muistioiden ja pöytäkirjojen saattamista julkisiksi.

Kuusi vuotta myöhemmin kuningas Kustaa III heikensi Anders Chydeniuksen painovapausasetusta poliittisen valta-asetelman taas muututtua Ruotsi-Suomessa.

Tätä myöhempää asetusta ruotsalaiset pitävät nykyisen painovapauslain prototyyppinä.

Myös lääkärinä ja Kokkolan kapellin orkesterinjohtajana toimineen Anders Chydeniuksen näkemykset löysivät tiensä kuitenkin Yhdysvaltojen perustuslain ensimmäiseen lisäykseen vuonna 1789 – olkoonkin, että siihen ei kuulu tärkeää virallisten asiakirjojen julkisuusperiaatetta. Se sai oman lakinsa Yhdysvalloissa vasta 1966.

”Valtion vapautta ei voi ylläpitää vain laeilla. Luottamus syntyy avoimuudesta, kun kansalaisilla on pääsy virallisiin asiakirjoihin ja dokumentteihin”, Anders Chydenius on muistuttanut.

Hän halusi levittää poliittista valistusta laajoille kansanjoukoille ja omaksui osin tämänkin vuoksi innokkaasti ajatuksen painovapaudesta.

Monella ei ole selkeää muistikuvaa myös uskonnonvapautta ajaneesta Anders Chydeniuksesta, vaikka hänen merkityksensä Suomen historiassa on samaa kokoluokkaa kuin J. V.  Snellmanin tai Sakari Topeliuksen painoarvo.

Jotkut muistanevat hänet tuhannen markan setelistä. Lähes yhtä moni muistaa hämmästelleensä vuonna 1986, kuka on tämä mies, joka sai kasvokuvansa sinisävyisen setelin etusivun kuva-aiheeksi. Markka katosi ja painui historiaan.

Valtiopäivämies Anders Chydenius ei ole kuitenkaan hävinnyt minnekään. Hän ei ole kaikonnut takavasemmalle, jonne euro vuonna 2002 lakaisi Chydeniuksen uudestaan henkiin herättäneen viimeisen markka-arvoisen setelisarjan.

Painovapausasetus hyväksyttiin 2. joulukuuta vuonna 1776.
Painovapausasetus hyväksyttiin 2. joulukuuta vuonna 1776.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat