Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvataide päätyy ulkomaille jalkatyöllä

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Enää ei ole mikään uutinen, jos suomalainen kuvataiteilija esiintyy ulkomailla. Etenkin nuorelle kuvataiteilijasukupolvelle kansainvälisyys on niin luonnollista, että koko kansainvälisyyspuhe tuntuu heistä vanhanaikaiselta. Näin kertoo Visuaalisen taiteen keskus Framen tällä viikolla julkaisema selvitys suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymisestä. Selvityksen teki Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cupore. Nykytaiteen ammattilaisille tehtyyn kyselyyn vastasi 90 henkilöä viime marras–joulukuussa.

Maailmalle matkataan Suomesta näyttelyihin, messuille tai residenssiin. Suomen taideympyrät ovat pienet, eikä moni menestyväkään taiteilija kykene elättämään itseään vain kotimaassa toimimalla. Ulkomailta haetaan työtilaisuuksia ja rahaa. Työtä rahoitetaan kotimaisista ja ulkomaisista lähteistä.

Tie maailmalle aukeaa harvoin, tuskin koskaan itsestään niin, että taiteilija vain tulee löydetyksi. Tietä pitää raivata. Se pätee myös muihin taiteenaloihin.

Klaus Härön ohjaama Miekkailija pääsi pitkälle kisassa Oscar-ehdokkuudesta. Se ei käynyt noin vain, vaan elokuvaa myös markkinoitiin aktiivisesti. Hyvä tuote ei yksin riitä.

Maailmalle mennään kaksisuuntaisella liikkeellä. Pitää tehdä jalkatyötä, tavata ihmisiä, markkinoida, olla siellä missä alan vaikuttajat liikkuvat.

Kuvataiteessa se tarkoittaa myös sitä, että Suomeen kutsutaan ulkomaisia taidevaikuttajia tutustumaan taiteeseen. Tällaisen vastavuoroisuuden voimasta todistaa esimerkiksi 13 suomalaistaiteilijan näyttely, joka on nyt esillä nykytaiteen Kemper-museossa Kansasissa. Se syntyi, kun museon johtaja näki suomalaistaidetta messuilla New Yorkissa. Hän kiinnostui ja tuli Helsinkiin gallerioihin ja työhuoneille.

Kuvataiteen kansainvälistyminen oli tällä viikolla tapetilla myös siksi, että Taloustutkimus julkaisi Helsingin mahdollisen Guggenheim-museon talousvaikutuksista tekemänsä selvityksen. Siinä ei tosin puhuttu taiteesta vaan turisteista. Lisää kansainvälistä yleisöä ja taiteen ammattilaisia ohjautuisi museon myötä todennäköisesti myös muualle kotimaiseen taidemaailmaan.

Moni suomalaistaiteilija voisi kuitenkin aloittaa maailmalle pyrkimisen tekemällä itselleen pätevät verkkosivut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat