Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko taiteilija muokata Suomen leijonaa?

Kuvataiteilija Emmi Mustonen suunnitteli Kaikkien leijona –nimisen t-paidan, jossa hän piirsi Suomen leijonan muun muassa mustana, sateenkaarilipun kanssa ja niqab-huntuun verhoutuneena. Asiasta nousi internetissä vihamyrsky.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Milka Alanen
Emmi Mustosen Kaikkien leijona -paidan kuva-aihe.
Emmi Mustosen Kaikkien leijona -paidan kuva-aihe. Kuva: Milka Alanen

Tuomas Tepora, historiantutkija:

”Voi tietenkin. Ei se ole mikään pyhä tunnus. Emmi Mustosen työ on hyvin lempeätä vaakunan muokkausta, jossa vain yritetään kertoa oma näkökulma siihen, millainen Suomen pitäisi olla ja mitä se alkaa yhteiskuntana jo ollakin: suvaitsevainen ja monimuotoinen. Olisi ilmaisunvapauden rajoittamista, jos kansallisia symboleita ei voisi kommentoida ja purkaa taiteen keinoin.”

Rosa Likson, kirjailija, kuvataiteilija:

”Kun Odinin sotilaat ja muut mahtavat junterot ovat omineet Suomen leijonan esimerkiksi koruihinsa, niin miksi sitä ei voisi muutkin käyttää? Mustosen toteutus on raikas: Suomen leijona kantaa sateenkaarilippua, ja yksi oli burkhassa. Hienoa! Tämä on juuri se moniarvoinen Suomi, jossa ainakin minä haluan elää. On pelkästään nerokasta, jos Suomen leijonan ottavat muutkin haltuunsa kuin perussuomalaiset. Suomen leijona kuuluu myös muslimeille.”

”Saako kuvia muokata? Voodoo-uskonnossa se voi olla hankalampaa, kun niiden uskotaan sisältävän maagisia voimia. Euroopassa asuvana, ei voodoon harjoittajana, sanon, että saa.”

Liisa Väisänen, symbolitutkija:

”Eurooppalaisen vaakunatunnusten symboleista leijona on yksi vanhimmista. Nousevaa leijonaa käyttivät Espanjan alueen Leonin hallitsijat jo 1000-luvulla. Leijona symbolina merkitsee voimaa ja rohkeutta.”

”Heraldiikan sääntöjen mukaan vaakunatunnuksen tekijä voi vapaasti esittää leijonan missä asennossa ja mihin suuntaan tahansa, kruunattuna tai ei. Suomen vaakunatunnusta tehdessä, käytettiin vanhaa kuvaa vapaasti muokaten. Leijona on tunnuksena paljon Suomea vanhempi. Jos silloin suunnittelijalla oli oikeus muuttaa sitä, miksei joku muukin saisi sitä nyt muokata?”

”Andy Warhol teki vuonna 1962-sarjan Marilyn Monroesta, jossa hän koristi Marilynin kasvoja kirkkain värein. Emmi Mustosen teos jatkaa taiteellisesti samaa traditiota. Se muokkaa jo olemassa olevaa kuvaa.”

”Taiteilija on vapaa käyttämään taiteen kieltä eli symbolikuvia haluamansa mukaan. Kyseisestä t-paitaa tehdessään taiteilija on minusta osoittanut juuri sitä, mitä leijona symbolina kuvaa: rohkeutta.”

Sirpa Räihä / HS
Tuomas Tepora
Tuomas Tepora
Milka Alanen
Rosa Liksom
Rosa Liksom
Marco Peretto
Liisa Väisänen
Liisa Väisänen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat