Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kirjaston viikon kirjassa poliisista halutaan syyllinen – voit ladata sen nyt

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero HS
Ruotsalainen rikosromaanien tekijä Christoffer Carlsson vieraili Sörnäisten vankilassa toukokuussa 2015.
Ruotsalainen rikosromaanien tekijä Christoffer Carlsson vieraili Sörnäisten vankilassa toukokuussa 2015. Kuva: Sami Kero HS

Christoffer Carlssonin (s. 1986) Varjot valittiin Ruotsissa vuoden parhaaksi rikosromaaniksi vuonna 2013. Carlsson on kautta aikain nuorin kirjailija, joka on saanut kyseisen palkinnon.

Suomeksi alkujaan vuonna 2014 ilmestynyt Varjot kertoo virastaan toistaiseksi pidätetystä poliisista Leo Junkerista, joka sotkeutuu kotitalossaan tehtyyn murhaan. Tapausta tutkivat poliisit yrittävät saada hänestä syyllisen.

Varjot avaa kokonaisen Junkerista kertovan sarjan.

Rikollisuus itää juuri nyt Ruotsissa vahvaa satoa, Carlsson luonnehti vierailullaan Helsingissä (HS 7.5. 2015). Syynä on hänen mukaansa se, että sosiaalinen, taloudellinen ja yhteiskunnallinen eriarvoistuminen on lisääntynyt dramaattisesti.

Köyhistä on tullut köyhempiä ja rikkaista entistä rikkaampia.

Syvenevä jakautuminen sysää yhä useamman yhteiskunnan laidalle –ja suistaa lopulta heidät kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle.

”Tuore tutkimus osoittaa, että tulo- ja luokkaerot ovat kasvaneet Ruotsissa prosentuaalisesti enemmän kuin juuri missään muussa OECD-maassa. Se näkyy rikostilastoissa”, Carlsson sanoi.

Hän on siviiliammatiltaan kriminologi ja työskentelee Tukholman yliopistossa.

Vielä koululaisena Carlsson ei juuri lukenut kirjallisuutta. Hän asui ei niin kovin vireässä Halmstadissa Etelä-Ruotsissa, eikä kotona tai koulussa ollut tarjolla kirjoja.

Kerran hän kuitenkin eksyi kirjastoautoon ja otti mukaansa Enid Blytonin kirjan Viisikko ja salakuljettajat (Five Go To Smuggler's Top) vuodelta 1945.

Se mullisti hänen elämänsä. Hän ei koskaan palauttanut kirjaa, minkä tähden koulu joutui korvaamaan kadonneen kirjan kirjastolle.

Nyt hän lukeutuu Ruotsin suosituimpiin jännityskirjailijoihin.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä lähes kolmensadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat