Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Persoonat vetävät radion nousuun

Mainonta kasvaa radioissa, jotka löytävät oikeat persoonat ja kasvavat sosiaalisessa mediassa, kirjoittaa toimittaja Teemu Luukka mediapalstalla.

Kulttuuri
 

Radio kuuluu niihin medioihin, joiden kuolemaa on ennustettu ties kuinka usein. Television, äänitteiden ja viimeksi musiikin suoratoistoyritysten on pitänyt tappaa radio, mutta toisin on käynyt. Tarjonta vain kasvaa, ja radio kukoistaa ainakin Suomessa.

Terhi Ylimäinen
Radio Suomipopin suosittua Aamulypsy-ohjelmaa juontavat Juha Perälä (vas.), Jaajo Linnonmaa ja Anni Hautala.
Radio Suomipopin suosittua Aamulypsy-ohjelmaa juontavat Juha Perälä (vas.), Jaajo Linnonmaa ja Anni Hautala.

Alustavien tietojen mukaan radiomainonta kasvoi viime vuonna yli pari prosenttia, kun mainonta kokonaisuutena oli laskussa. Marraskuussa ja joulukuussa mainonta radioissa kasvoi vielä tarkistamattomien tietojen mukaan noin 30 prosenttia.

Radiomainonta on kasvanut jo toista vuotta. Viime vuoden luvut eivät ole vielä täysin valmiita, mutta todennäköisesti radio keräsi mainoseuroja enemmän kuin koskaan ennen. Koko markkinointiviestinnän potista radion noin 60 miljoonan osuus on kuitenkin vain muutama prosenttia.

Kuuntelukin on joko pysynyt ennallaan tai hiukan kasvanut, riippuen siitä, mitä mitataan. Viikkokuulijoiden määrä on hiukan kasvanut vuoden 2014 lopusta vuoden 2015 loppuun. Päivittäinen kuunteluaika on pysynyt noin kolmessa tunnissa. Joka päivä radiota kuuntelee noin 3,7 miljoonaa suomalaista.

Viime vuosi oli radiomaailmassa vauhdikas. Mediayhtiö MTV myi radioliiketoimintansa Bauer Medialle loppuvuonna. Bauer sai kaupassa muun muassa Novan. Kaupan jälkeen Bauer ja Sanoman Nelonen ovat jokseenkin samankokoisia radiotoimijoita noin 35–36 prosentin markkinaosuudella. Vuoden lukuja kaunistaa erityisesti Nelosen radiot, joilla menee taloudellisesti paremmin kuin Bauerin radioilla.

Pitkään kaupallisen radion markkinajohtajana pysytellyt Nova on joutunut luovuttamaan kruunun Nelosen Suomipopille. Taloudellisesti ahtaalle joutunut MTV luopui radioistaan aikana, jolloin Novan taloudellinen tilanne oli heikentynyt ja MTV:n koko radiobisneksen tuloksentekokyky vielä enemmän.

Kaupallisella puolella taistellaan nuorista ja 25–44-vuotiaista. Suomipop tavoittaa viimeisimmän kansallisen radiotutkimuksen mukaan näistä ryhmistä viikoittain 564 000 henkilöä ja Nova 277 000.

”Suomipopilta tulee vain suomalaista musiikkia ja suomalaisella musiikilla menee hyvin”, sanoo Nelonen Median liiketoimintajohtaja Kari Laakso.

Milka Alanen
Anna Perho tunnetaan Radio Aallon Dynastiasta.
Anna Perho tunnetaan Radio Aallon Dynastiasta.

Vuoden aikana kaupallisten radioiden yhteenlaskettu markkinaosuus ohitti Ylen kuuden radiokanavan osuuden. Ylen Radio Suomi on edelleen ylivoimaisesti suosituin radioasema, mutta nuorisopuolen YleX on menettänyt kuulijoita. Vuoden iso tapahtuma oli myös se, että talousvaikeuksien kanssa kamppailevan Radio Helsingin joukkorahoituskampanja onnistui.

Viime vuonna jatkui selvästi yksi trendi yli muiden: radiopersoonien kuten Nelosen Suomipopin aamujuontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaan tai Radio Aallon Dynastian Anna Perhon merkitys on kasvanut.

”Kaupallisen radion menestyksen salaisuus on se, että radioissa ei ole koskaan mikään ollut helppoa. Ei tänne mainostajat ole olleet jonottamassa. Ne on aina pitänyt hankkia, keksiä jotain uutta”, sanoo Bauer Median toimitusjohtaja Leena Puntila. Puntila sanoo, että radion etuna on myös, että se toimii mukana kulkevissa välineissä.

Nelosen Laakso sanoo, että radio on kyennyt hyvin mukautumaan aikaansa. ”Radio on esimerkiksi sosiaalisessa mediassa todella aktiivinen.”

Pete Aarre-Ahtio
Roman Schatzin ohjelma Maamme-kirja kuuluu Yle Radio 1:ssä.
Roman Schatzin ohjelma Maamme-kirja kuuluu Yle Radio 1:ssä.

Kaupallinen radio elää musiikista. Radion suurimpia uhkia onkin Spotifyn tyyppiset musiikin suoratoistopalvelut, jotka ovat Leena Puntilan mukaan Ruotsissa vähentäneet radion kuuntelua toisin kuin Suomessa.

Tämän takia radiot järjestävät tapahtumia ja ovat rakentaneet sosiaaliseen mediaan ympärilleen yhteisöjä. Näin ne eroavat suoratoistopalveluista, joissa ei ole radiopersoonia eikä samanlaista uskollista yhteisöä kuin radiolla. Radiot tuottavat sivustoillaan myös yhä enemmän videoita ja tulevaisuudessa tulee todennäköisesti lisää Nelosen Suplan tyyppisiä palveluja, joilla jokainen voi muokata suosikkiradionsa sisältöjä haluamaansa muotoon kuunneltavaksi milloin haluaa.

Kaupallista radiota edustavan Radiomedian Stefan Möller arvelee, että Suomessa radion tarjonta on pysynyt elävänä Ylen laajan tarjonnan ja kasvavan kaupallisen puolen kilpailun takia. Muutos on ollut melkoinen sitten vuoden 1985, jolloin ensimmäiset kaupalliset radiot saivat lupansa. Sitä ennen oli olemassa vain Yleisradio.

Sami Kilpiö / HS
Jari Sarasvuon oma ohjelmasarja houkuttelee kuulijoita Yle Puheelle.
Jari Sarasvuon oma ohjelmasarja houkuttelee kuulijoita Yle Puheelle.

Yle poikkeaa kaupallisista radioista merkittävästi, ehkä enemmän kuin Ylen televisiot eroavat kaupallisista televisioista. Yle Radio1 on kulttuuriin ja asiaan keskittyvä ohjelma, mutta se kerää edelleen lähemmäksi 900 000 viikkokuuntelijaa. Se on enemmän kuin nuorimpiin kuulijoihin panostava musiikkikanava YleX.

Suomen radiomaailman suurin erikoisuus on Ylen Radio Puhe, jossa ei soi lainkaan musiikki, mikä olisi mahdoton ajatus kaupalliselle radiolle. Se vetää kuitenkin yli puoli miljoonaa viikkokuulijaa. Yle Puheessa näkyy sama trendi kuin muualla: kuulijoita haetaan hyvin erilaisilla persoonilla kuten Jari Sarasvuolla tai Perttu Häkkisellä.

Helsingin Sanomat kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Nelonen Media.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat