Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopiston kirjasto lopettaa säästösyistä 1 500 lehtitilausta

Kulttuuri
 

Helsingin yliopiston kirjasto lopettaa tänä vuonna yhteensä yli 1 500 lehden tilaukset säästösyistä. Leikkauslistalla on paljon kansainvälisiä tieteellisiä julkaisuja, mutta myös kotimaisia sanoma- ja aikakauslehtiä.

Tilausten peruuttaminen johtuu hallituksen säästöpäätöksistä ja Helsingin yliopiston toimintaan kohdistetuista leikkauksista.

Yliopiston kirjasto julkaisi sivuillaan listan lopetetuista tilauksista. Listalla oli 636 lehteä.

Mukana on ulkomaisia tunnettuja sanomalehtiä, kuten Financial Times, Svenska Dagbladet ja Guardian, kotimaisia valtakunnallisia sanomalehtiä kuten Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet ja Demokraatti sekä tuttuja aikakauslehtiä kuten Avotakka, Talouselämä ja Kotiliesi.

Julkaistun leikkauslistan lisäksi lakkautettavien tilausten joukossa on tieteellisten kustantajien julkaisupaketteihin kuuluvia lehtiä, joten yhteensä lopetettavia tilauksia on noin 1 500.

Kalleimpien tieteellisten julkaisujen vuositilaukset voivat maksaa tuhansia euroja.

Lehtitilauksista luopumalla yliopisto säästää noin 1,4 miljoonaa euroa.

”Lopetettavien tilausten listalle on valittu ne julkaisut, joiden puuttuminen haittaisi mahdollisimman vähän opiskelijoiden ja tutkijoiden työtä”, Helsingin yliopiston kirjaston saatavuuspalvelujen johtaja Annikki Roos sanoo.

Leikkauslistalle on päätynyt Roosin mukaan lehtiä, joita luetaan vähän, jotka ovat kalliita ja jotka eivät ole saaneet korkeaa luokitusta yliopistojen julkaisufoorumin arvioissa.

Yliopiston kirjastossa on ollut viime vuosina parhaimmillaan 8 000 käyntiä päivässä. Kirjaston tilaamat lehdet palvelevat opiskelijoita, tutkijoita ja yliopiston henkilökuntaa, mutta niillä on myös muita käyttäjiä.

”Joillakin aloilla aineiston lainaajista 30 prosenttia on ollut ulkopuolisia”, Roos sanoo.

Nyt tehdyt tilausten peruutukset eivät koske Kansalliskirjastolle toimitettavia kappaleita suomalaisista lehdistä.

Kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä säädetty laki määrää, että kaikista Suomessa julkaistuista painotuotteista, äänitteistä ja digitaalisista julkaisuista on toimitettava vapaakappale Kansalliskirjastolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat