Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidetta ei voi tehdä ilman samanaikaista suuruudenhulluutta ja täydellistä itsetuntokatoa

Taiteen tekemisessä ”tuhoontuomittuus ja vimmainen usko käyvät sujuvasti käsikynkkää”, kirjoittaa kirjailija Mikko Rimminen kolumnissaan.

Kulttuuri
 
Mikko Rimminen
Kirjoittaja on kirjailija.

Terveisiä täältä suuruudenhulluuden lämpimistä, suojaisista poimuista. Täällä vallitsee ryysis, joka hakee vertaistaan vain turvapaikanhakijoiden kymestä.

Eikä siinä mitään. Jos on onnistunut sluibaamaan asemansa vaikka joksikin sellaiseksi kuin ”taiteilija”, on loppujen lopuksi ihan turvallista vähän suuruudenhulluskella. Ennemmin hullu taiteilija kuin valju böbi.

Jos taiteilijoille olisi myönnetty aikojen alussa yksinoikeus suuruudenhulluuteen, yhdenkään ruotsalaisen dekkaristin ei olisi koskaan tarvinnut kysellä, mitä tälle maalle (tai maailmalle) on tapahtumassa. Nja njuu, muutamalta sodalta ja kansanmurhaltakin olisi voitu välttyä.

Retoriikasta, eritoten omasta sellaisesta, on toisinaan lähes mahdoton olla huumaantumatta. Kun vaikkapa nyt kirjailija jokeltaa messuilla tai esimerkiksi raitiovaunussa puisevia omasta uutukaisestaan, hänet pitää ehkä voida jollakin tasolla hyväksyä omassa hellyyttävän-luotaantyöntävässä nahkamunassaan.

Jos taas esimerkiksi Iivana Julma, Vladimir Putin, Juha Sipilä, Attila, Anttila, Odin tai vaikka jäiseen männynrunkoon nojaava, polttopulloa hypistelevä pösilö sortuvat retoriikan hekumaan tai sanomisen tai tekemisen pakkoon, heiltä olisi kohtuullista katkaista useampikin putki.

Edellinen ei ollut sen paremmin provosoimista kuin provosoituneisuuttakaan, vaan lyhyt johdatus taiteentekemisen perimmäiseen urpouteen, jossa lähtökohtainen tuhoontuomittuus ja vimmainen usko käyvät sujuvasti käsikynkkää.

Taidetta kun ei yksinkertaisesti voi tehdä ilman samanaikaista suuruudenhulluutta ja toisaalta täydellistä epäuskoa ja itsetuntokatoa.

Etenkin itsetuntokysymyksen suhteen on pakko todeta, että sekä politiikan aktiivitoimijoiden että heidän käskyttäjiensä itsetunto ja sen mukaiset suuret sanat ovat useimmiten niin nopeita, itsetyytyväisiä ja häikäilemättömiä, että kaunokirjalliselle jahkailijalle jää käteen pelkkä kademieliluu.

Yhdysvaltain avaruushallintokeskus Nasa julkaisi taannoin hämmentäviä värikuvia ex-planeetta Plutosta. Kovin kauan ei ollut ehtinyt kulua siitä, kun Pluto-riepu oli alennettu kategoriaan ”kääpiöplaneetat”.

Kuvat paljastivat muun seassa sen, että aurinkokunnan laitamilla norkoilevan epämääräkappaleen taivas on sininen ja vesi punaista.

Suuruuden- tai pienuudenhulluuden nystyröittämää pikku lyyrikonpäätä tällainen kutkuttelee tietysti tavattomasti. Mieleen tulee väistämättä Tim Burtonin Big Fish -elokuvassa esiintyvä runoilija Norther Winslow ( Steve Buscemi ), jonka 12 vuotta kirjoittamaa, lyyrikon kotikaupunkia Spectreä ylistävää runoa ei noin vain voi ohittaa: ”The grass so green, skies so blue, Spectre is really great!”

Niinpä. Jos runoilija Winslow’n muhevaa tiivistämistä soveltaa vaikkapa nyt juuri Plutoon tyyliin ”taivas sininen, vesi punainen, mahtava Pluto”, hiipunevat puheet kääpiöplaneetasta ennen pitkää ponnettomaksi jupinaksi. Ja näinhän sen pitää taiteessa mennä: kelpo annos suuruudenhulluutta, sopivasti pienuuden tajua ja hyppysellinen häpeää.

Palstalla vuorottelevat Mikko Rimmisen kanssa Henkka Hyppönen, Tiina Raevaara ja Pirkko Saisio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat