Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi vei suomalaistoimittajan kesken oppositiopormestarin haastattelun Venäjän Karjalassa – ”Kaikki viittaa siihen, että astuin ansaan”

Kulttuuri
 

Suomalainen vapaa toimittaja Esa Tuominen joutui sunnuntaina odottamattomaan tilanteeseen, kun hän oli haastattelemassa viime vuoden lopulla erotettua oppositiopormestari Galina Širšinaa kahvilassa Petroskoissa.

”Viereisessä pöydässä istui kaksi nuorta naista. Olimme lopettelemassa haastattelua, kun paikalle tuli kaksi poliisia ja yksi siviiliasuinen mies”, Tuominen kertoi puhelimessa Petroskoista maanantaina.

Poliisit olivat ensin menneet naisten luo.

”Kävi ilmi, että tytöt olivat soittaneet poliisille. He olivat kuulleet, kuinka epäilyttävä ulkomaalainen, ei täydellisesti venäjää puhuva mies juttelee entisen pormestarin kanssa”, Tuominen jatkoi.

”Kaikki viittaisi siihen, että astuin ansaan. Tuntuisi erikoiselta, että tavalliset nuoret naiset ilmoittaisivat poliisille nähdessään ulkomaalaisen.”

Petroskoissa käydään avointa poliittista valtataistelua Karjalan päämiehen Aleksandr Hudilaisen ja oppositiopuolue Jablokon välillä. Ex-pormestari Širšina on valittanut potkuistaan oikeuteen. Hänet valittiin Jablokon listoilta vaikka ei olekaan puolueen jäsen.

Hän oli maassa kulttuuriviisumilla. Tällä perusteella poliisi vei Tuomisen maahanmuuttovirastoon.

Siellä neljän tunnin selvittelyn jälkeen viisumi mitätöitiin ja hänelle annettiin yhteensä 4 000 ruplan (47 euron) sakot ”laittomasta työnteosta” ja siitä, että viisumi ei vastannut oleskelun todellista luonnetta.

Tuominen odottelee nyt viisumia, jolla pääsisi maasta pois.

Venäjä vaatii toimittajilta akkreditoinnin ja toimittajaviisumin. Tuomisen mukaan hän luuli, että Venäjän ulkoministeriön myöntämä akkreditointi vaaditaan niiltä toimittajilta, jotka asuvat ja työskentelevät pysyvästi Venäjällä.

Venäjän viranomaiset käyttävät viisumiongelmia usein perusteena, jos kyseessä on poliittisesti arkaluontoinen asia ja halutaan vaikeuttaa toimittajien, tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen työtä.

Tunnetuimpia Karjalaan liittyviä tapauksia on, kun vuonna 2012 ranskalainen Tšetšenian, Irakin ja Afganistanin sodista kirjoittanut toimittaja Anne Nivat karkotettiin samoin perustein Venäjältä. Nivat’n mukaan kuulustelijat sanoivat, että syynä oli muun muassa opposition tapaaminen Petroskoissa. Kun asiasta nousi julkinen kohu, hän sai uuden viisumin Venäjälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat