Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tango on Argentiinassa taas kapinaa – HS vieraili uudenlaisen tango-orkesterin keikalla Buenos Airesissa

Nuoret muusikot panevat Buenos Airesissa tangoa uuteen uskoon. Vaikutteita otetaan niin punkista kuin hiphopistakin.

Hannu Pöppönen HS

Buenos Aires

Tangossa on nykyisin samanlaista kapinallista henkeä kuin rockissa oli sen syntyhetkellä.

Näin sanoo Argentiinan uuden aallon tangomuusikko Flavio Reggiani.

”Tango on voimakasta ja rikasta musiikkia, toisin kuin vaikka black metal. Tangon kapinallisuus tulee esimerkiksi uusista sanoituksista.”

Uudet argentiinalaiset tangoyhtyeet laulavat poliittisista ja yhteiskunnallisista epäkohdista.

Lauluja on tehty muun muassa suuren diskopalon uhrien muistoksi sekä vuonna 2013 psykiatrisessa hoitolaitoksessa sattuneesta mielenosoituksesta, jonka poliisi hajotti kumiluodein.

Odottelemme Fernández Fierro -yhtyeen konsertin alkua buenosairesilaisessa vanhassa tehdasrakennuksessa, jossa näyttää tältä:

Antti Pohjola
Fernández Fierron kotipesä sijaitsee vanhassa tehdasrakennuksessa.
Fernández Fierron kotipesä sijaitsee vanhassa tehdasrakennuksessa.

Laulaja Julieta Laso taittelee serviettejä, muut yhtyeen jäsenet tekevät soundcheckiä. Kaikessa näkyy vahva tee se itse -meininki.

Fernández Fierro on uutta tangoa esittävä yhtye, ja varastorakennus, nykyisin Club atletico Fernández Fierro eli Caff, yhtyeen kotipesä ja keikkapaikka Almagron kaupunginosassa.

Argentiinan pääkaupungissa klassinen tango raikaa kaikkialla, ja tangoshow tai -konsertti löytyy lähes joka nurkalta.

Almagrossa on useita perinteisiä tangopaikkoja sekä tangolegenda Carlos Gardelin patsas ja kotimuseo. Nyt Almagrosta on tullut myös keskuspaikka uudelle tangolle.

Buenos Airesin muusikot pistävät nyt tangoa uusiksi
Buenos Airesin muusikot pistävät nyt tangoa uusiksi
Argentiinan uuden aallon tangomuusikko Flavio Reggiani on ollut perustamassa 15-henkistä Fernández Fierro -yhtyettä Buenos Airesin kaduilla. Nyt yhtye esittää uutta kantaaottavaa tangoa ja on kapinallinen kuin rockyhtyeet aikoinaan. HS kävi Buenos Airesissa yhtyeen keikalla. Toimittaja: Hannu Pöppönen, kuvaus ja leikkaus: Antti Pohjola

Buenos Airesissa on uusia, omia tangoja soittavia yhtyeitä arvioiden mukaan ainakin 150, ja nuoret muusikot synnyttävät niitä joka viikko lisää. Yhtyeet muokkaavat tangoa uusiin suuntiin ja yhdistelevät sitä esimerkiksi hiphopiin, punkiin, heavyyn ja elektroniseen musiikkiin.

Uusi tango sai sysäyksen vuosituhannen vaihteessa, ja yksi sen pioneereista on juuri 15-jäseninen Fernández Fierro. Se aloitti soittamisen Buenos Airesin kaduilta.

”Meidän piti taistella ennakkoluuloja vastaan”, sanoo Caffin takahuoneessa konsertin alkua odotteleva Flavio Reggiani. ”Tangoa pidettiin vanhojen ihmisten musiikkina, eikä vaihtoehtotangoa ollut. Kun soitimme kaduilla, ne, jotka eivät olleet kuunnelleet tangoa, alkoivat kuunnella sitä.”

Antti Pohjola
Fernández Fiero näyttää rockyhtyeeltä, mutta soittaa Buenos Airesissa kapinallista tangoa.
Fernández Fiero näyttää rockyhtyeeltä, mutta soittaa Buenos Airesissa kapinallista tangoa.

Reggiani on toinen yhtyeen perustajista ja yksi sen bandoneonisteista. Rastaletteineen ja korvakoruineen hän, kuten muutkin yhtyeen jäsenet, näyttää enemmän rockmuusikolta kuin tangon taiturilta. Tangoa heidän musiikkinsa kuitenkin on.

”Musiikissa on elementtejä rockista, mutta se ei ole fuusiota. Pohjimmiltaan se on roots-tangoa, johon yhdistyy voimakas lavaenergia”, Reggiani kuvailee.

Energia ja asenne tekevät Fernández Fierrosta erityisen Buenos Airesin uuden tangon piireissä. Yhtyettä arvostetaan yleisesti avantgardistisimpana tangon kehittäjänä.

Vaikka nuorempi yleisö on syttynyt uudesta tangosta, se on yhä marginaalista musiikkia Buenos Airesissa. Tangopaikat, milongat, soittavat mieluiten vanhoja tangoja eivätkä palkkaa uusia, saati isoja yhtyeitä. Siksi Fernández Fierrokin perusti Caffin, jonka se antaa myös muiden yhtyeiden käyttöön.

Fernández Fierron yksi innoittaja on 1900-luvun alussa syntynyt tangosäveltäjä Osvaldo Pugliese, joka tunnettiin vasemmistolaisuudestaan. Lauluissaan Fernández Fierro kertoo usein marginaalisesta Buenos Airesista.

Vasta 23-vuotias Nehuen Martino on samaa mieltä Reggianin kanssa tangon kapinallisuudesta. Martino johtaa nimeään kantavaa yhtyettä, jossa on 14 soittajaa. Yhtye harjoittelee pienessä kulttuurikeskuksessa kaksi kertaa viikossa.

”Ennen kapinallisuus oli politiikassa, nyt tangossa. Olemme kaikki tangomilitantteja, taistelemme sen puolesta, ettei tango kuolisi”, Martino sanoo mahtipontisesti ja julistaa samalla olevansa marxisti.

Siinä missä Fernández Fierro kuuluu uuden tangon radikaalimpaan siipeen, La Martino orchestra tipica soittaa suurten maestrojen jalanjäljissä, vaikkakin yhtyeen sävellykset ovat hyvin moderneja.

Martino katsoo uusien tangoyhtyeiden nousun liittyvän kansallisen identiteetin etsintään. Nuoret etsivät myös juuriaan kuuntelemalla ja soittamalla tangoa.

”Diktatuurin aikana tangojen sanoituksia sensuroitiin. Vielä 1990-luvulla kaikki musiikki tuli ulkomailta, kaikki argentiinalainen oli hyljeksittyä. Tango oli vanhoja ihmisiä varten ja tylsää.”

Vanha varastorakennus Almagrossa on täyttynyt paikallisista tangofaneista ja turisteista. Lavaa peittää musta verho, ja savukone hönkii ilmaan sankkaa savua. Kannabis lemahtaa, ja yleisö hörppii halpaa olutta ja viiniä.

Pian verho rämähtää alas ja Fernández Fierro aloittaa vyörytyksensä. Julieta Lason syvä, käheä ääni täyttää salin. Hänen intensiteettinsä saa ihon kananlihalle.

Ehkä jotain samanlaista ihmiset tunsivat aikanaan, kun paheellisena pidetty tango otti ensiaskeleitaan Buenos Airesin työläiskortteleissa.

OIKAISU (29.1.2016): Keskiviikkona 27. tammikuuta oli nimivirhe kuvatekstissä. Aurinkolasipäinen harmonikansoittaja oli Eugenio Soria eikä Flavio Reggiani.

Antti Pohjola
Yhtyeen kotipesässä Caffissa on tunnelmaa.
Yhtyeen kotipesässä Caffissa on tunnelmaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat