Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teho Majamäki kokosi levyllisen muistoja maailmanmatkoiltaan

Osa äänitteen materiaaleista on koottu kenttä-äänityksinä eri puolilla maailmaa.

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Teho Majamäki on tehnyt yhteistyötä eri muusikkojen kanssa.
Teho Majamäki on tehnyt yhteistyötä eri muusikkojen kanssa. Kuva: Rio Gandara / HS

Travelogue-levyltä kuuluu ambientia, katuhälyä, joikua, vähän puhetta ja ties mitä. Osa materiaalista on merkitty kenttä-äänityksiksi, jotka yhdistetään yleensä etnomusikologiaan. Mitä tämä nyt sitten on?

”Poprockia”, Teho Majamäki vastaa virnistäen, vaikka hänen esikoislevynsä tuo paikoin mieleen Transglobal Undergroundin kaiken maailman musiikkeja yhdistelevän fuusion.

”Vältin tietoisesti jäljittelemästä intialaista, afrikkalaista tai japanilaista perinnemusiikkia, vaikka mukana on soittimia niistä maista. Käytin matkoilta äänityksiä, puhetta, laulua ja luontoääniä. Vaikka kokonaisuutta voi sanoa maailmanmusiikiksi, biiseissä on paljon poppia”, Majamäki selittää.

Travelogue tarkoittaa matkakertomusta. Majamäki ei ole nyhjäissyt nimeä tyhjästä. Hän on asunut vuosia ulkomailla, Australiassa, Tansaniassa, Intiassa ja Japanissa. Joka paikassa hän äänitti materiaalia, jota on päätynyt levylle.

”Näen levyn biisit erittäin visuaalisina, ne ovat kuin diasarjoja matkoiltani”, Majamäki sanoo.

Ennen ja jälkeen matkojaan sekä niiden välissä ja aikana Majamäki on työskennellyt monien muusikoiden kanssa, eniten Ismo Alangon kokoonpanoissa.

Kumppaneita on vieraina levyn jokaisella biisillä: Alanko, Paleface, Ulla Pirttijärvi... ”Jokainen vieras sai tuoda biiseihin oman panoksensa.”

Him-bändin Ville Valo on ainoa, jonka kanssa Majamäki ei ole työskennellyt aiemmin. Hänkin oli tuttu yhteisten ystävien kautta. ”Lucifer-biisi toi Villen mieleeni, ja hän innostui siitä. Hän löysi siihen yli sata vuotta vanhan tekstin, jonka lauloi.”

Tänään Tavastian levynjulkaisukeikalla ovat mukana kaikki muut paitsi Valo, joka on kiertueella Himin kanssa. Jatkossa Majamäki esittää levyn musiikkia sekä yhtyeensä kanssa että soolokeikoilla.

Majamäki (s. 1971) opiskeli klassista musiikkia ja soitti samaan aikaan hardcorepunk-bändi HC Andersenissa 1980-luvun lopussa. Majamäki soitti marimbaa, mikä saattaa olla ainutkertaista hc-punkissa.

”Ei sitä muistaakseni mitenkään mietitty. Jokainen soitti sitä mitä soitti, kun liittyi bändiin. Minun soittimeni sattui olemaan marimba.”

Luultavasti Suomen hauskimman hc-bändin tuotantoa on äskettäin julkaistu uudelleen Satuja ja tarinoita -cd:llä. Kolmeen varttiin mahtuu 54 kappaletta.

Travelogue tuo Majamäen mieleen punkin päivät. Hän on julkaissut sen omakustanteena ja Mesenaatti-palvelussa pyörivän yhteisörahoituskampanjan tuella.

”Vaikka yhteisörahoitus tapahtuu verkossa, se muistuttaa, kuinka punk-aikoina postissa lähetettiin rahaa yhteen suuntaan ja kasetteja toiseen. Samaa on sekin, että levyn ostaja antaa rahat suoraan tekijälle.”

Majamäki näkee joukkorahoituksessa tulevaisuuden mahdollisuuden julkaista levyjä.

”Jos haluaa tuoda esiin uutta musiikkia, levyjä tarvitaan yhä käyntikortteina. Niitä on vain vaikea myydä, kun levykauppojakin on enää vähän. Muusikot saavat tulonsa nykyisin yhä enemmän esiintymisistä.”

Teho Majamäki and the Travelogue band Tavastialla ke klo 21.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat