Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjamyynnin jatkuva lasku taittui pieneen kasvuun

Lasten- ja nuortenkirjat pärjäävät hyvin, kotimaisella kaunokirjallisuudella oli vaikea vuosi.

Kulttuuri
 
Menekki numeroina

Tutut nimet kärjessä

 Vuoden 2015 ostetuin lastenkirja on Mauri Kunnaksen Kesä Koiramäessä (50 000 kappaletta). Hyvä kakkonen on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun ihmeellinen joulu (45 400).

 Käännöskirjojen kärkeen nousi David Lagercrantzin Se mikä ei tapa (39 000), jatko-osaa Stieg Larssonin Millennium-trilogialle.

 Kotimaisen puolen ykkönen on Ilkka Remeksen Jäätyvä helvetti (54 900) ja kakkonen Sofi Oksasen Norma (52 700). Finlandia-palkinto nosti Laura Lindstedtin Oneironin (46 000) kolmanneksi. Edellinen voittaja, Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät myi vuonna 2014 peräti 73 800 kappaletta.

 Vuoden myydyin tietokirja, Jari Litmasen Litmanen 10 (43 800) hävisi rutkasti edellisvuoden hitille, Teemu Selänteen elämäkerralle (76 900).

 Pokkarilistan ykköseksi, täpärästi ohi Juha Vuorisen Maastamuuttajan päiväkirjan, nousi Katja Ketun Kätilö (32 700).

Lasten- ja nuortenkirjojen menekki sekä verkkokaupan vilkastuminen taittoivat vuonna 2015 kirjamyynnin pitkään jatkuneen laskusuhdanteen hienoiseksi kasvuksi ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008.

Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan kirjamyynti kasvoi 0,5 prosenttia. Kyseiset tahot luonnehtivat tulosta merkittävästi paremmaksi kuin kertaakaan aiemmin 2010-luvulla.

Lasten- ja nuortenkirjojen kysyntä kasvoi viime vuonna myös monessa muussa länsimaassa. Suomessa kasvua oli 13 prosenttia. Vuoden erityispiirteenä voidaan pitää musiikkikirjojen menekkiä.

Käännetyn kaunokirjallisuuden myynti kasvoi 12 prosenttia, mutta kotimainen laski 14 prosenttia, joten yhteistulos painuu negatiiviseksi. Ulkomaisen kirjallisuuden myyntiä vetivät dekkarit ja jännityskirjallisuus, joita on vuoden 20 parhaan joukossa peräti 18 teosta.

Tietokirjat ylsivät lähes edellisen vuoden tasolle – kiitos aikuisten värityskirjojen, jotka luokitellaan Suomessa tietokirjallisuudeksi.

Sähköisten tuotteiden, kuten sähkökirjojen ja ladattavien äänikirjojen, myynti kasvaa. Niiden osuus kustantajien kokonaismyynnistä on kuitenkin edelleen vain kaksi prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat