Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa asuva Mintie Das kirjoittaa feminististä kirjasarjaa seitsemän maan nuorille

Kosmopoliitin tuotantoyhtiö on tietokonepelejä kehittävä Rovio.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
Mintie Das on jo saanut romaanisarjansa toisen osan valmiiksi.
Mintie Das on jo saanut romaanisarjansa toisen osan valmiiksi. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Tätä ei ole suomalaisessa nuorisokirjallisuudessa ennen nähty. Romaanisarja, jossa viisi 11–17-vuotiasta tyttöä ryhtyy merirosvoiksi 1780-luvulla ja seilaa ympäri maailmaa löytääkseen roistot, jotka surmasivat heidän vanhempansa.

Kirjoittaja on Mintie Das (s. 1976), joka asuu Suomessa ja kirjoittaa englanniksi. Storm Sisters -sarjan ensimmäinen osa on juuri ilmestynyt.

Aika uutta on sekin, että jo seitsemässä maassa ilmestyvän sarjan taustalla ei ole kustantamo vaan viihdeyhtiö Rovion kirjayksikkö.

Kun Das tarjosi tekstejään Roviolle, siellä istuttiin alas ja kehiteltiin yhdessä merirosvo-aihe, miljöö ja sopivat henkilöt. Vasta sitten alkoi kirjoitustyö.

Rovio Booksin kustannusjohtajan Laura Nevanlinnan mukaan ”ei ole mahdotonta”, että Storm Sisters päätyy vielä peliksikin. Perusasetelma – roistojen etsiminen maailman meriltä – sopisi siihen hyvin, ja Das on itsekin innokas konsolipelaaja. Ajatuksia on myös spin off -tuotteista kuten sarjakuvista.

”Romaanisarjaa suunniteltiin nuoremmalle yleisölle, mutta päädyin nuorten aikuisten kohderyhmään”, Das kertoo.

”Ajattelin aika paljon itseäni ja sitä, millaisia kirjoja olisin halunnut lukea, kun olin silmälasipäinen nörttityttö.”

Young adult -kirjallisuus onkin tällä hetkellä kiivaimmin kasvavia kirjallisuudenlajeja maailmassa. Kohderyhmä kattaa noin 13–21-vuotiaat, ja kirjoissa käsitellään sen ikäisten elämää ja ongelmia, oli kyse sitten realistisista nykytarinoista, fantasiasta tai romantiikasta.

YA-kirjoja lukevat kuitenkin myös aikuiset.

Storm Sistersin miljöö on historiallinen, mutta monet asiat rinnastuvat nykymaailman ilmiöihin, kuten naisen asema, joka ei ole kaikin osin muuttunut 1700-luvusta”, Das sanoo.

Hän kertoo kasvaneensa feminismiin. Äiti kuoli, kun Das oli kaksivuotias, ja YK:lle työskennellyt tutkija-isä kuljetti lapsiaan maasta toiseen. Pisimpään perhe asui Yhdysvalloissa.

”Isä kohteli minua aina rohkaisevasti, enkä tajunnut muunlaisia isiä olevankaan. Naisen mallit piti kuitenkin etsiä muualta. Äitipuoleni, serbialainen erikoislääkäri, opetti, että ihminen voi olla samalla kertaa kunnianhimoinen ja antelias. Tarinankerrontaa taas opin nepalilaiselta lastenhoitajaltani, jonka reipas kielenkäyttö ja kummitusjutut olivat iso osa lapsuutta.”

Vaelluselämä ei ollut pelkästään helppoa. Uusissa asuinkaupungeissa isä laittoi Mintien veljineen lähijunaan tai -bussiin, kohti päätepysäkkiä. Sieltä piti kävellä kotiin, opetella maantiedettä ja maan tapoja.

Suomessakin oltiin vuosi, kun Mintie oli kolmetoista. Isä tutki Suomen poliisilaitosta, ja asuttiin Keravalla, lähellä Jokelan vankilaa. Yksi mieleenpainuvimmista asioista oli se, miten naapuri yritti itsemurhaa.

Toisaalta Suomesta löytyi myös tärkeitä ystävyyssuhteita, jotka ovat elossa yhä.

”Entisessä Jugoslaviassakin pelkäsin, kun kaikki oli synkkää ja olot vaatimattomat. Toisaalta sain olla Euroopassa rauhassa eri näköinen kuin muut, kuin matkailija. Yhdysvaltoihin petyin, sillä vaikka kävin siellä kouluni ja puhun englantia kuin John Wayne, siellä kysyttiin aina: Mistä olet kotoisin?

Nyt Das on taas asunut Suomessa viisi vuotta. Puoliso on Kemopetrol-yhtyeestä tuttu musiikintekijä Kalle Koivisto, mutta Das korostaa, ettei tullut tänne miehen perässä.

Ennen kuin ryhtyi seikkailukirjailijaksi Das teki Suomessa viestintä- ja konsultintöitä.

”Asuin jo Helsingissä, kun törmäsin Kalleen karaokebaarissa Tehtaankadulla. Hän lauloi David Bowieta, muistaakseni Let’s Dance. Se teki vaikutuksen.”

Das kutsuu Helsinkiä ”sielukaupungikseen”. ”Parissakymmenessä vuodessa se on myös muuttunut kosmopoliittisemmaksi. 1990-luvulla kadunkulkijat näyttivät vaniljajäätelöltä, jonka seassa oli pari suklaahippua. Nyt rautatieasemalla näkee kaikkia ihmisvärejä.”

Myös Storm Sistersin päähenkilöt edustavat eri taustoja: vanhin Charlie on britti, Sadie Karibialta, Liu kiinalainen, Raquel Espanjasta ja Ingela Norjasta.

He ovat monikulttuurinen ja solidaarinen soturijoukko, mutta yksilöinä erilaisia, iältäänkin pikkutytöistä nuoriin naisiin.

Keino on tuttu monesta menestyssarjasta: laaja henkilögalleria tarjoaa erilaisille lukijoille erilaisia samastumiskohteita.

Aidossa epookissa tytöt eivät kuitenkaan elä. He ajattelevat ja puhuvat nykykäsittein, ja suhteet poikiinkin ovat modernit. Hylkiöt-merirosvosakin kanssa näyttää kehittyvän romanttisia, jopa eroottisia suhteita.

”Totta kai niin käy, siinä iässä”, Das perustelee.

Nuortenkirjaksi Kuohuva maailma on myös väkivaltainen: kun tytöt miekkailevat, veri roiskuu. Jostain käännöksestä väkivaltaa on haluttu vähentääkin, mutta Das ei ole suostunut.

”Tarkoitukseni ei ole tehdä tytöistä mukavia vaan samastuttavia”, hän sanoo. ”He elävät synkässä maailmassa, jossa heitä uhataan, ja siksi on puolustauduttava.”

Suurimman roiston osa on kuitenkin varattu monikansalliselle kauppakomppanialle, jolla on oikeat historialliset esikuvat.

Sen toimintaa Das katsoo ei-eurooppalaisesta näkökulmasta, Intian ja muiden kaukomaiden vaurauden riistäjänä.

Mintie Das: Storm Sisters – Kuohuva maailma. (The Sinking World). Suom. Marja Helanen. Tammi. 442 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat