Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Superfeminismi saattaa olla nousussa kirjallisuudessa

Tulossa voi olla uusi proosan genre, toimintaviihde, jonka sankareina ovat supertytöt ja repliikkeinä feministiset iskulauseet, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Suvi Ahola.

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kansainvälisessä lehdistössä on viime aikoina taas suitsutettu suomalaista kirjallisuutta, etenkin nuorille aikuisille suunnattua, joka on fantasiaan kallellaan.

Yhdysvalloissa julkisen palvelun NPR-radioverkon kolumnisti Jason Heller kiittelee Johanna Sinisalon ja Leena Krohnin spekulatiivista fiktiota – molempien proosaa on juuri julkaistu englanniksi.

Lisäksi hän nostaa esiin Helsingin science fiction -seuran julkaisemat Finnish Weird -käännösantologiat, kirjoittajina mm. Tiina Raevaara, Anne Leinonen, Emmi Itäranta ja Jenny Kangasvuo.

Brittilehti The Telegraph puolestaan nosti hiljan parhaan young adult -proosan listalleen Maria Turtschaninoffin Maresin käännöksen.

”Fantasiaelementeistä huolimatta kirja on tiiviisti synkässä todellisuudessa kiinni ja käsittelee esimerkiksi raiskauksia, orjuutta ja kunniamurhia”, perusteluissa sanottiin.

Huomionarvoista näissä kiitoksissa on se, että ne koskevat liki yksinomaan naisten kirjoittamaa, naisten kokemuksista kertovaa ja sitä feministisesti käsittelevää kirjallisuutta.

Modernia fantasiakirjallisuutta onkin jopa kritisoitu naisvaltaisuudesta. Se, että tytöt lukevat (ja pojat pelaavat?), näkyykin kaikkialla siinä, mille yleisölle kirjoja kannattaa tehdä.

Kirjallisuudentutkija Myry Voipion tuore väitöskirja suomalaisen tyttökirjallisuuden muuttumisesta 1890-luvulta 2000-luvulle kuitenkin paljastaa, että kyse on varsin tuoreesta ilmiöstä.

Vaikka tyttökirjailijat, yleensä vahvat naiset, ovat pyrkineet tarjoamaan lukijoille myös vaihtoehtoisia esikuvia ja malleja, kirjat ovat pitkään olleet perinteisesti normittavia.

Ollaanko nyt toisessa ääripäässä?

Entä mihin kohtaa aikajanaa sijoittuisi Mintie Dasin uusi tyttökirjasarja Storm Sisters, jossa viisi merirosvotyttöä kamppailee verissä päin heitä vähätteleviä miehiä vastaan?

Senkin sanoma on vahvasti naistietoinen: ”Historiankirjat eivät meitä muista. Niissä uskotellaan, etteivät tytöt ole älykkäitä, urheita eivätkä voimakkaita. Me kerromme tarinoita osoittaaksemme, että juuri sellaisia me olemme”, sarjan motossa lausutaan.

Toisaalta Storm Sisters tuntuu edustavan myös väkivaltaista, jopa eroottista populaarikulttuuria, jonka omaksumiseen ei tarvita liikaa sukupuolen tai tasa-arvon käsitteiden pohtimista.

Ehkä tulossa onkin taas uusi proosan genre. Toimintaviihdettä, sankareina supertytöt ja repliikkeinä feministiset totuudet ja iskulauseet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat