Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleeko Marskin kaveriksi valosumu, jättiläismäisiä saippuakuplia vai kameleita? Kiasma esitteli 6 teosta, joista yksi ostetaan taidemuseon liepeille

Taidekilpailun finalisteja esittelevä näyttely Marskille kaveri avautuu yleisölle perjantaina 29. tammikuuta.

Kulttuuri
 
Kansallisgalleria / Pirje Mykkäne
Kiasman taidekilpailussa Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan kaveriksi on esitetty muun muassa saippuakuplia ja juoksuperformanssia.
Kiasman taidekilpailussa Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan kaveriksi on esitetty muun muassa saippuakuplia ja juoksuperformanssia. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkäne

Kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen veistämä Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas on seissyt paikallaan vuodesta 1960, ja vuonna 1998 sen rinnalle valmistui Kiasma.

Loppuvuodesta 2014 Kiasma on etsinyt ratsastajapatsaan rinnalle uutta julkista teosta.

Tuleeko Marskin kaveriksi valosumua, jättiläismäisiä saippuakuplia, parkkipaikka vai kameleita? Siitä voi nyt äänestää Kiasmassa, kun taidekilpailun finalisteja esittelevä Marskille kaveri -näyttely avautuu Kiasman toisessa kerroksessa perjantaina 29. tammikuuta.

Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan järjestämään kilpailuun tuli 363 ehdotusta.

Kilpailun kautta etsittiin erityisesti teosta, joka haastaisi totutun käsityksen julkisesta taiteesta sekä herättäisi ajatuksia ja keskustelua. Helsingin Sanomat esittelee vaihtoehdot, joita ei kilpailun tässä vaiheessa yhdistetä tekijään.

1. Watercolour
Kilpailuehdotus Watercolour
Kilpailuehdotus Watercolour

Tekijä kuvailee Watercolour-teosta ”sykkiväksi valo-ääni-installaatioksi”, joka olisi nähtävillä vain talvisaikaan. Sen paikkana olisivat Kiasman Mannerheimintien puoliset vesialtaat, jotka tyhjennetään talveksi. Hämärän tullen altaat täyttyisivät usvasta, jotka valaistaisiin värein ja jota tuuli muotoilisi.

Teoksen äänielementtiä sen tekijä kuvailee arvoitukselliseksi rätinäksi ja huminaksi.

2. Okulus
Kilpailuehdotus Okulus
Kilpailuehdotus Okulus

Okulus koostuu kahdesta silmämäisestä pyöreästä näytöstä, joihin yhdistetyt kamerat välittävät reaaliaikaisesti kuvaa toiselle näytölle. Näytöt sijoitettaisiin Kiasman eri puolille. Taiteilija kuvailee teosta ”suureksi, äänettömäksi kuvapuhelimeksi tai teleportiksi Kiasman puolelta toiselle”.

Kiasman nimi tarkoittaa silmän näköhermojen risteymäkohtaa, ja Okulus-teosehdotuksessa Kiasma olisi siis eräänlainen julkisten silmien näköhermo.

3. Running Man
David Niblack
Kilpailuehdotus Running Man
Kilpailuehdotus Running Man

Running man -teos koostuisi tunnin mittaisista juoksuista, joita toteutettaisiin vuoden ajan kerran viikossa. Tummaan pukuun pukeutuneet juoksijat olisivat näyttelijöitä ja tanssijoita, ja koreografia pohjautuisi erilaisten psykologisten kriisireaktioiden fyysisiin ilmentymiin.

Running Man on nykyihmisen dramatisoitu kuva: kiireinen ja suuntansa hukannut hahmo ekologisten, taloudellisten ja poliittisten kriisien murrostamassa maailmassa”, taiteilija kuvailee.

4. Semaphore
Kilpailuehdotus Semaphore
Kilpailuehdotus Semaphore

Semaphore-teos tuottaisi joka päivä auringonnousun aikaan Kiasman katolta jättimäisiä saippuakuplia.

”Kuplat ovat tuulen ja valon luomia veistoksia, jotka kestävät vain muutaman sekunnin. Ne virittävät museon aamuun ja ovat mukana helsinkiläisten arjessa läpi vuodenaikojen”, taiteilija kuvailee teosta. Taiteilijan mukaan ehdotus on nykyaikainen versio vanhasta merkinantovälineestä, semaforista.

5. Alerts
Kilpailuehdotus Alerts
Kilpailuehdotus Alerts

Alerts-teos olisi sarja interventioita tai välikohtauksia, joista toistaiseksi on vaikeaa tietää, millaisia ne käytännössä olisivat. Kiasman näyttelyssä esillä on installaatio, jossa maahan syntyy aukkoja. Havainnekuvissa Kiasman edustalla laiduntaa myös esimerkiksi kameleita.

”Välikohtaukset, jotka riivaavat museota ja sen ympäristöä, ovat vääristyneitä heijastumia globaaleista tosiasioista. Ne jättävät yleisön ihmettelemään, mitä kummaa on tapahtunut, miten jatkaa tästä eteenpäin – ja kuka nyt ruokkii nämä kamelit”, taiteilija kuvailee teosta.

6. Discomposition (with a grid)
Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Kilpailuehdotus Discomposition (with a grid)
Kilpailuehdotus Discomposition (with a grid)

Discomposition (with a grid) -teos olisi ilmeisesti Kiasman edustalta kohti Musiikkitaloa kurottava lippamainen parkkialue. Discomposition viittaa ristiriitaan.

Taiteilija kuvailee sitä ”pirstaleeksi nykypäivän kansallista maisemaamme, irtileikattuna kontekstistaan ja käyttötarkoituksestaan.”

Taiteilijan mukaan teos tarjoaa myös alustan ”omaehtoiselle toiminnalle ja kohtaamisille”.

Kilpailuehdotukset jätettiin nimettöminä, ja kuten Guggenheim-arkkitehtuurikilpailussa, ei finalisteista toistaiseksi tiedetä, mikä teos on kenenkin käsialaa.

Finaalissa ovat mukana Harri Ahonen, Antti Immonen, muesli art collective ( Louis Darcel, Maëlle Delaplanche, Hannah De Corte ja João Freitas ), Anssi Pulkkinen, Nestori Syrjälä sekä työryhmä, johon kuuluvat Aet Ader, Andra Aaloe ja Flo Kasearu.

Kilpailun voittaja julkistetaan Kiasmassa 10. maaliskuuta. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan perjantaina avautuvassa näyttelyssä, mutta lopullisen valinnan tekee kilpailun arvostelulauntakunta.

Kilpailun arvostelulautakuntaan kuuluvat Valtion taideteostoimikunta Kiasman intendentit Arja Miller ja Marja Sakari.

Riippuu teoksesta, milloin se toteutuu, Kiasmasta kerrotaan. Osa teoksista olisi toteutettavissa jo vuonna 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat