Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Nykänen auttaa kaikkien aikojen huonointa mäkihyppääjää Eddie Edwardsia uudessa elokuvassa – ”Vain viisi prosenttia on totta”

Kulttuuri
 
SF Film Finland
Hugh Jackman esittää Eddie Edwardsin mäkihyppyvalmentajaa elokuvassa Eddie the Eagle. Edwardsin roolissa on Taron Egerton.
Hugh Jackman esittää Eddie Edwardsin mäkihyppyvalmentajaa elokuvassa Eddie the Eagle. Edwardsin roolissa on Taron Egerton. Kuva: SF Film Finland

Suomalaisittain kiinnostava elokuva mäkihyppääjä Eddie Edwardsista (s. 1963) on saanut vastikään ensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaaleilla Yhdysvalloissa. Eddie The Eagle -nimen saanut elokuva kertoo talviurheilua taitamattoman silmälasipäisen britin noususta edustamaan maataan olympialaisiin.

Reijo Hietanen
Eddie Edwards Suomessa vuonna 1991.
Eddie Edwards Suomessa vuonna 1991.

Suomi on elokuvassa ja Edwardsin tarinassa näyttävästi mukana, sillä Suomen kaikkien aikojen mäkikotka Matti Nykänen on mukana elokuvassa. Nykänen on vaatimattomasta työläistaustasta ponnistavan brittihyppääjän esikuva. Helsingin Sanomien tietojen mukaan elokuvassa Nykänen kannustaa aloittelijaa.

Elokuvassa Nykästä näyttelee ruotsalainen näyttelijä Edvin Endre, vielä tunnetumman näyttelijä Lena Endren poika.

Eddie Edwardsin roolissa on Taron Egerton. Egertonin tunnetuin työ tähän mennessä on elokuvassa Kingsman: Salainen palvelu. Tarinassa Edwardsia auttavat urheilu-uralla eteenpäin entinen mäkihyppääjä, jota esittää Hugh Jackman sekä Christopher Walkenin näyttelemä valmentaja.

Muun muassa The Hollywood Reporter on arvioinut elokuvan tuoreeltaan. Lehden mukaan elämäkertaelokuva ottaa tuntuvia vapauksia kertoessaan Edwardsin noususta tuntemattomuudesta parrasvaloihin, mutta onnistuu kuitenkin kertomaan hyvin jokamiehen halusta olla suuri ainakin hetken verran.

”Elokuvan tarinasta on totta vain viisi prosenttia”, Edwards itse totesi, kun yleisradioyhtiö BBC jututti häntä joulukuussa.

Elokuvan on ohjannut Dexter Fletcher. ”Mitä Werner Herzog olisi voinut saada tästä tarinasta aikaan”, Hollywood Reporterin arvostelija kuitenkin toteaa.

Eddie The Eaglen mäkihyppykuvia on kuvattu Saksassa.

Mäkihyppyelokuva on tulossa pikavauhtia esille myös Suomessa. Suomessakin elokuvan nimenä on Eddie The Eagle. Ensi-ilta on elokuvateattereissa 1. päivä huhtikuuta. Elokuvan maahantuoja uskoo elokuvan menestysmahdollisuuksiin Suomessa.

”Tämä ei ole mäkihyppyelokuva pelkästään vaan hyvän mielen elokuva. Se kertoo siitä että unelmista ei pidä luopua vaikka ne olisivat miten hulluja tahansa. Elokuvasta tulee varmaan monille mieleen myös hyviä muistoja vuodesta 1988”, sanoo markkinointipäällikkö Katja Kajes elokuvaa Suomessa levittävästä SF Film Finland -yhtiöstä.

Vuonna 1988 järjestettiin talviolympialaiset Kanadan Calgaryssa ja suomalainen mäkihyppy oli tuolloin voimissaan.

Matti Nykänen voitti kisoissa tuolloin kolme olympiakultaa. Edwards sen sijaan jäi sekä pienen että ison mäen kilpailussa viimeiseksi muita heikommilla hypyillään.

Suomessa Edwardsin periksiantamattomuutta ihailtiin, ja hänet kutsuttiin muun muassa levyttämään suomeksi. Tulos oli Mun nimeni on Eetu -single.

Edwardsin tarinaa ovat monet eri tahot yrittäneet sovittaa elokuvaksi 1990-luvun lopusta alkaen. Tuolloin Edwards itse myi tarinansa oikeudet eteenpäin.

Elokuvan nimirooliin on kaavailtu useita tunnettuja näyttelijöitä. Yhdessä vaiheessa koomikko Steve Cooganin piti esittää Edwardsia ja sen jälkeen rooliin yhdistettiin Harry Potter -elokuvien Ron Weasleynä tunnettu Rubert Grunt.

SF Film Finland
Eddie Edwards (Taron Egerton) ja Hugh Jackmanin näyttelemä valmentaja tarkastelevat pienoismallia.
Eddie Edwards (Taron Egerton) ja Hugh Jackmanin näyttelemä valmentaja tarkastelevat pienoismallia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat