Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Jumala kurkkii televisiosta

Tv-sarja Tapahtukoon sinun tahtosi on koukuttanut toimittaja Suvi Aholan.

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
YLE
Kullakin pappiskokelaalla on ongelmansa, niin myös Emmanuelilla (David Baiot, vas.) ja Yannilla (Julien Bouanich).
Kullakin pappiskokelaalla on ongelmansa, niin myös Emmanuelilla (David Baiot, vas.) ja Yannilla (Julien Bouanich). Kuva: YLE

Monet ovat innostuneet ranskalaisesta tv-sarjasta Tapahtukoon sinun tahtosi (2011–2015), niin minäkin.

Se sijoittuu pariisilaiseen, katoliseen pappisseminaariin ja seuraa sekä opiskelijoiden että opettajien elämää. Keskiössä ovat samalla vuosikurssilla aloittaneet viisi nuorta miestä sekä laitoksen karismaattiset johtajat.

Ranska on samalla kertaa katolisen uskon kyllästämä ja maallinen, monikulttuurinen maa. Tämä näkyy tv-sarjassa, ja juuri se tekee siitä niin kiinnostavan.

Anglosaksisessa ja pohjoismaisessa tv-draamassa uskonto esitetään yleensä poikkeamana normista. Papit ovat erityisiä yksilöitä, irrallaan muusta elämästä ja tavallisten ihmisten valintatilanteista.

Ranskalainen viitekehys on toinen, kirkko lähellä. On virkistävää seurata episodista toiseen ihmisiä, joille usko, moraali ja uhrautuminen ovat todellisia asioita, ja jotka puhuvat niistä vakavasti.

Näyttämö on kolmitasoinen.

Yhdellä, ajattomalla tasolla seurataan yksilön ja Jumalan suhdetta. Se tuo selvästi esiin, miten eri tavoin erilaiset kristilliset luonteet kilvoittelevat. Onko tärkeintä Jumalan kunnia vai armo?

Toinen taso on katolinen kirkko, jota Vatikaani johtaa. Tv-sarja näyttää sen vallanhalun ja muun ahneuden taistelukenttänä, mutta katsoja tajuaa kyllä, että julman byrokraattisia systeemeitä on muissakin kirkkokunnissa.

Kolmas taso on maailma, jota ei pääse pappisseminaarissakaan pakoon. Sarjan päähenkilöt etsivät suhdettaan esimerkiksi selibaattiin, homoseksuaalisuuteen ja aborttiin.

Ratkaisut eivät ole helppoja. Jotkut jopa jättävät seminaarin. Tähän valintojen pohdiskeluun tv-katsoja joutuu ja pääsee osalliseksi, ehkä oppimaankin jotain.

Tapahtukoon sinun tahtosi -sarjan toinen tuotantokausi on nähtävissä Yle Areenassa 3.2. asti. Kolmas kausi nähdään Teemalla pakettina pitkänäperjantaina 25.3.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat