Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyhmentävätkö leikkaukset yliopistoa?

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yliopisto ilmoitti vastikään liki tuhannen työpaikan karsimisesta. Opettajia ja tutkijoitakin lähtee satoja.

Sara Heinämaa, filosofian professori Jyväskylän yliopistossa:

Sara Heinämaa
Sara Heinämaa

”Yliopistoleikkaukset eivät tyhmennä meistä ketään. Ne herättävät meidät tiedepoliittisesta unesta ja vaativat ottamaan vastuun tehdystä ja tekemättä jätetystä.

Maan hallituksen käynnistämät leikkaukset käsittelevät yliopistoja tuotantolaitoksina, jotka tarjoavat julkishyödykkeitä meidän ja aikalaistemme tarpeisiin. Luentosalit, tiedekirjastot, laboratoriot ja geenipankit rinnastuvat tässä politiikassa terveyskeskuksiin, peruskouluihin, museoihin ja uimahalleihin.

Sovellettu talousoppi on yksinkertaista: kaikesta hyvinvoinnista on viilattava tasaisesti jotta tuottavuus saataisiin kasvuun.

Mutta ytimeltään yliopistot – niiden kehittämä tutkimustieto ja korkein opetus – eivät ole hyvinvointivaltion palveluita. Ne eivät lainkaan ole palveluita vaan ovat panostuksia kansakunnan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Kun näistä nyt leikataan yli kymmenes, niin tulevaisuudelta leikataan kymmenen kertaa kymmenen kertaa kymmenes.”

Kari Raivio, Helsingin yliopiston kansleri 2003–2008

Tuomas Selänne
Kari Raivio
Kari Raivio

”Varmasti tekevät, ellei mitään toimintoja karsita. Kaikkien koulutusalojen säilyttäminen merkitsee juustohöyläystä. Tutkimus- ja opetusväestä osa joutuu ulos, loput tuskailevat hallintoa.

Päätehtävien korkea laatu vaatii luovia ympäristöjä eli riittävästi aivoja ja aikaa. Yhden tai parin professorin ryhmissä ei synny hedelmällistä tieteellistä vuoropuhelua, ja opetus on haavoittuvaista. Laadun latistuminen näkyy nopeammin tutkimuksessa, koska opetuksen laatua ei arvioida.

Vaihtoehtona tyhmistymiselle on toimintojen supistaminen ja resurssien keskittäminen menestyville aloille. Tämä on pakkotilanne, joka koskee koko maata.

Yliopistojen autonomiasta huolimatta pallo on opetusministeriöllä, joka vahvistaa kaikkien yliopistojen koulutusoikeudet ja suoritettavien tutkintojen määrät. Niistä taas riippuu rahoitus. Tässä on ministeriön ja yliopistojen yhteisen tiukan ja tulevaisuuteen katsovan suunnittelun paikka.

Parempi viisas mutta suppeampi yliopisto kuin tasaisen tyhmä.”

Tuula Teeri, Aalto-yliopiston rehtori

Kari Pullinen
Tuula Teeri
Tuula Teeri

”On selvää, että niin rajut ja äkilliset rahoitusleikkaukset kuin yliopistoihin nyt kohdistetaan vaarantavat yliopistojen mahdollisuuden tehdä juuri sitä, mitä Suomi tarvitsee: luoda uutta osaamista, uusia innovaatioita, uutta tietoa jonka avulla voidaan muuttaa maailmaa paremmaksi.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa tarvitaan kykyä kriittiseen ajatteluun ja tiedon soveltamiseen sekä kauas suuntautuvaa katsetta. Yliopiston, ja koko Suomen, menestys on ihmisissä.

Me Aallossa teemme kaikkemme turvataksemme ydintoiminnan, opetuksen ja tutkimuksen, rahoitusleikkauksienkin aikana.

On vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa, tekevätkö leikkaukset yliopistosta tyhmemmän, mutta Suomen edun mukaisia ne eivät ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat