Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso, miten teatterit pärjäisivät ilman tukia

Jos teatterit olisivat vain lipputulojen varassa, esitykset olisivat toisenlaisia ja niitä olisi vähemmän.

Kulttuuri
 
Tampereen Työväen Teatteri
Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa sai viime viikolla ensi-iltansa Lada-näytelmän Suomen kantaesitys, jossa näyttelevät Anton Äikäs (vas.), Anna-Elisa Hannula ja Severi Saarinen. Ensi syksynä näyttämöllä nähdään säästöjen vuoksi aiempaa vähemmän teatterin omaa tuotantoa.
Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa sai viime viikolla ensi-iltansa Lada-näytelmän Suomen kantaesitys, jossa näyttelevät Anton Äikäs (vas.), Anna-Elisa Hannula ja Severi Saarinen. Ensi syksynä näyttämöllä nähdään säästöjen vuoksi aiempaa vähemmän teatterin omaa tuotantoa. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Suomalaiset teatterit eivät elä lipputuloilla. Vain muutama valtionosuusjärjestelmän piirissä olevista teattereista saa edes puolet tuloistaan lipunmyynnistä.

Vuonna 2014 tällaisia teattereita oli kolme: turkulainen Linnateatteri, Tampereen Komediateatteri ja helsinkiläinen Komediateatteri Arena. Muut 55 teatteria olivat enimmäkseen valtion ja kuntien tuen varassa.

HS:n alla oleva laskuri näyttää, miten teattereiden tulot jakautuivat vuonna 2014. Jotta asia olisi helpompi hahmottaa, laskuri kertoo myös, kuinka moni teatterin sen vuoden esityksistä olisi rahoitettu lipputuloilla, kuinka moni julkisin varoin ja kuinka moni muista lähteistä.

Esimerkiksi Lahden kaupunginteatterissa oli 318 esitystä. Teatteri sai 15 prosenttia tuloistaan pääsylipuista, eli lipputuloilla olisi rahoitettu esityksistä 47. Valtion ja kunnan tukea tarvittiin 258 esitykseen.

Laskurin tiedot ovat peräisin Teatterin tiedotuskeskuksesta.

On hyvä muistaa, että esitysten määrän jakaminen tulolähteiden mukaan on karkea yksinkertaistus.

”Ohjelmistossa olevien eri esitysten tuotantokustannukset eroavat suuresti toisistaan”, Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori muistuttaa.

”Leikitellään ajatuksella, että teatterin pitäisi elää lipputuloillaan. Silloin kannattaisi tehdä tuotantokustannuksiltaan mahdollisimman halpoja esityksiä.”

Siis lyhyitä esityksiä, joissa on vain muutamia näyttelijöitä eikä juuri lavastusta, pukuja, ääntä tai mediaa. Näitä kannattaisi esittää mahdollisimman suurissa saleissa sadoille ihmisille kerrallaan. Helavuori huomauttaa, että esimerkiksi stand up -komiikka toimii osittain tällä logiikalla.

”Tähän yhtälöön tietysti kuuluisivat vielä suositut ja tunnetut näyttelijät ja riskittömät ohjelmistovalinnat, joilla saataisiin isot katsomot täyteen.”

Monissa teattereissa mietitään nyt säästökeinoja. Esimerkiksi Joensuussa teatteri hakee lomautusten lisäksi säästöjä jäädyttämällä uudet rekrytoinnit.

”Vierailijoiden määrä ajetaan ihan minimiin”, sanoo talous- ja hallintopäällikkö Leena Kinanen.

Toissa vuonna Joensuussa oli 40 vierailijaa, viime vuonna luku lähes puolittui. Tänä vuonna määrää pienenee entisestään.

Yt-neuvottelujen syynä olivat tappiollinen toiminta, vuosilta 2013 ja 2014 takautuvat kasvaneet henkilöstökulut sekä katsojalukujen ja pääsylipputulojen arvioitua pienempi kertymä. Katsojaluvut romahtivat viime vuonna. Edellisvuoteen verrattuna Joensuun kaupunginteatterissa kävi 10 086 katsojaa vähemmän.

”Meillä on ollut aika kokeilevaa ohjelmistoa viime vuodet ja olemme menettäneet suuren yleisön”, Kinanen pohtii.

Tämän vuoden tavoitteet on tehty maltillisemmiksi. Kinanen lupaa, että myös katsojien mielipiteitä kuunnellaan tarkemmin.

”Ohjelmistopäätöksethän meillä tekee teatterinjohtaja. Uusi johtaja aloittaa ensi maanantaina ja hänen käsissään on syksyn ohjelmisto.”

Pari viikkoa sitten myös Tampereen Työväen Teatteri irtisanoi ja osa-aikaisti 18 henkilön työsuhteen. Tampereella näyttelijät selvisivät ilman irtisanomisia, mutta toukokuussa odottaa 16 päivän pakkolomautus.

”Kevään ensi-illat viedään maaliin suunnitellusti, mutta Kellariteatterista vähennetään omaa tuotantoa”, kertoo TTT:n näyttelijöiden luottamusmies Jyrki Mänttäri.

Teatterinjohtaja Maarit Pyökärin mukaan se ei välttämättä ole tulevaisuudessa jatkuva käytäntö, ainakin tähän pyritään. Hänen mukaansa Kellariteatteriin on tulossa tänä vuonna silti yksi uusi yhteistuotanto.

Olisiko voitu säästää jotenkin muuten?

”Tuotantokustannuksia eri näyttämöillä on pienennetty jo monen vuoden ajan. Karsimista on tehty jo. Valtionavun leikkaus oli niin iso paukku, etten tiedä, miten muuten olisi voitu hoitaa”, Mänttäri sanoo.

Mänttärin mukaan TTT:n katsojaluvut ovat parissa vuodessa pienentyneet. ”Ei tässä voi toivoa kuin että hallitus ja ministerit eivät leikkaa enempää. Tuntuu kummalliselta, että kulttuuribudjetista voidaan karsia noin radikaalisti. Tekijöiden näkökulmasta se on aika lyhytnäköistä.”

Kun rahaa on vähän, teatterit joutuvat tinkimään taiteellisten tuotantojen määrässä.

”Meilläkin se tarkoittaa, että Kellariteatteri, jossa tulokertymä on pieni, koska näyttämö on pieni, niin ikään kuin se paras näyttämö joudutaan ’pistämään kiinni’.”

Alakuloisista tunnelmista huolimatta Tampereella pusketaan sitkeästi eteen päin. ”Emme sorru tämän alle, vaikka vähän vaikealta tuntuu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat