Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti harkitsee uudelleen sananvapausmerkkien julkaisua – islam-teema sai kritiikkiä

Myös perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen teki sosiaalisessa mediassa pilaversion sananvapausmerkistä

Kulttuuri
 
Posti
Ville Tietäväisen suunnittelema postimerkkisarja.
Ville Tietäväisen suunnittelema postimerkkisarja. Kuva: Posti

Posti harkitsee vielä sananvapautta käsittelevän postimerkkisarjansa julkaisemista. Ville Tietäväisen suunnittelemat postimerkit on tarkoitus julkaista 6. toukokuuta.

”Seuraamme keskustelua. On jo huomattu, että kun merkkejä irrottaa arkista, jossa asiayhteys ilmenee, ne ovat monitulkintaisia. Esittelemme merkit postiraadille helmi-maaliskuussa”, Postin kirjeliiketoiminnasta vastaava johtaja sekä postimerkkitoimikunnan puheenjohtaja Kaj Kulp kertoo.

Postiraati on kuluttajapaneeli, jolla posti pyrkii ajoittain testaamaan miten kuluttajat kokevat postin tuotteet.

Taiteilija Tietäväinen suunnitteli merkit niin, että yhdessä merkissä on tarkoitus näkyä aina kaksi puolta kustakin aiheesta.

Aiheet ovat esimerkiksi symboleja rikkaudesta ja köyhyydestä, ydinvoimasta ja uusiutuvasta energiasta, myyttisestä kotimaasta ja maahanmuutosta sekä häkkikasvatuksesta ja luonnollisesta ympäristöstä.

”Vaativan abstraktin aiheen postimerkkiarkin suunnittelu ja hyväksyminen on kuukausien monipolvinen työ”, Tietäväinen kertoo.

”Sananvapausmerkkien ideani suomalaisia kiihdyttävistä viidestä puheenaiheesta, niiden kuvaamisesta vastakohtapareilla sekä merkkien visuaalinen toteutus on hyväksytty Postin taidetoimikunnassa tarkan syynin jälkeen. Kuva-aiheilla ei oleta kantaa suuntaan eikä toiseen.”

Tietäväinen sanoo olevansa kiitollinen kaikesta suhteellisuudentajuisesta keskustelusta aiheen ympärillä.

”Uskon että Postin käyttämä asiakasraati tarkoittaa kokonaisuudesta valistettua ryhmää, ja saadaan aikaan asiallista, kiinnostavaa keskustelua.”

Nettikirjoittelu on asia erikseen.

”Netissä asiasta on kirjoitettu epäasiallisen tarkoitushakuisesti, tietämättömänä tai piittaamattomana merkkiarkin konseptista. Keskustelupalstoille majoittunut alati kiihtynyt väki on liittänyt maahanmuuttokeskusteluteemaiseen kaksoispistemerkkiin keksimäänsä väkivaltakuvastoa. Sitä jakavat myös jotkut perussuomalaiset poliitikot.”

”Olisi kamala ajatus, jos suhteettomasti verkon ilmatilaa vallannut lynkkausraati saisi päättää Suomen Postin sananvapaus-postimerkkiarkin kohtalosta tai sisällöstä. Siinä maailmassa sananvapaudella ei olisi enää toivoa”, Tietäväinen varoittaa.

Merkkien parodiaversioita ovat levittäneet Facebookissa ja Twitterissä esimerkiksi Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja perussuomalaisten espoolainen kaupunginvaltuutettu Teemu Lahtinen.

Tynkkysen versiossa rinnastuvat minareetit ja bikiniasuinen nuori nainen. Lahtisen levittämässä versiossa haulikon kaksi piippua sekä koivua ja burka-hahmoa kuvaava merkki.

Kaventaako närkästys Postin sananvapautta, kun postiraati päätettiin ottaa käyttöön?

”Tämä on kuluttajille myytävä tuote, joten huomioimiemme indikaatioiden vuoksi hankimme lisää tietoa siitä, miten kuluttajat sen kokevat. Emme tee päätöksiä somekohun perusteella”, Kulp sanoo.

Eikö Postin taidetoimikunnan kanta riittänyt?

”Taidetoimikunta on tehnyt oman työnsä, joka on ensisijassa postimerkin taiteellinen linja. Nyt haluamme kysyä Postiraatiin osallistuvilta kuluttajilta nimenomaan heidän näkemyksensä.”

Sitooko Postiraadin seuraavina kuukausina muodostama näkemys Postia?

”En ennakoi asiaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat