Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muotoilijalla oli italialainen temperamentti

Kulttuuri
 
Kaj Kalin
Aalto-yliopiston arkisto
Kyllikki Salmenhaara toimi opettajana Taiwanin Taipeissa vuosina 1961–63.
Kyllikki Salmenhaara toimi opettajana Taiwanin Taipeissa vuosina 1961–63. Kuva: Aalto-yliopiston arkisto

Kyllikki Salmenhaara oli intensiivisin ja kiihkein tapaamani suomalainen muotoilija. Hän puhui loogisesti ja älykkäästi. Hän ajatteli niin vilkkaasti, että pystyi jopa puhumaan edellisen lauseensa päälle – ja keskeyttämään itsensä. Joskus tuntui että hän olisi voinut olla italialainen.

Kaj Franck (1911–1989) ihaili Salmenhaaraa ja muisteli häntä jatkuvasti. Juuri Franck onnistui houkuttelemaan 1963 Salmenhaaran takaisin Suomeen Taiwanin Taipeista, missä hän toimi opettajana 1961–63. Taideteollisuuskoulun keramiikkaosastolla 1938–1943 opiskellut Salmenhaara työskenteli myös Tanskassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Portugalissa ja Espanjassa.

Koulussa oli Franckin mukaan ”tylsää” ilman Kyllikkiä. Myös toinen vannoutunut ihailija, Armi Ratia (1912–1979) odotti innolla. Tuntui kuin he kaikki olisivat olleet leikkikavereita.

Jopa Suomen Taideteollisuusyhdistyksen legendaarinen toimitusjohtaja Herman Olof Gummerus (1909–1996) piti Salmenhaaran räiskähtelystä: taiteilija sai häneltä lempinimen Nokkonen.

Palattuaan Salmenhaara vastasi Taideteollisuusoppilaitoksen keramiikkataiteen opetuksesta. Paluu merkitsi suomalaisen uuden ja feministisesti värittyneen taidekäsityöliikkeen syntyä. Teknologisoituvassa maailmassa käsityöläisyyden valitseminen oli myös elämänpoliittinen asenne.

Kyllikki Salmenhaara oli oppilailleen myös rohkea roolimalli.

1970 hänet valittiin ensimmäiseksi taideteollisuusalan taiteilijaprofessoriksi. Hänen oppilaistaan muodostui selkeästi erottuva pieni koulukunta. Näyttelyn ohessa on muutama esimerkki heiltäkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat