Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netflix mullistaa television katselun – uutuussarjat ahmitaan jopa koko kausi kerrallaan

Yhdysvaltalaisella tilausvideopalvelulla on tällä hetkellä 70 miljoonaa tilaajaa.

Kulttuuri
 
House of Cardsin pääosaa näyttelee Kevin Spacey.
House of Cardsin pääosaa näyttelee Kevin Spacey.

Katsojat ovat Suomessakin kohisseet vuodenvaihteessa televisiosarjasta, jota on turha etsiä televisiosta. Making a Murderer on verkkopalvelu Netflixin uusi jatkosarja, jossa seurataan murhasta tuomitun wisconsinilaisen miehen oikeustaistelua.

Kehuttu sarja on uusin todiste siitä, kuinka amerikkalainen Netflix on panemassa television katselun uusiksi. Samalla uusiksi menee kieli, jolla televisiosta puhutaan.

Netflix
Making a Murderer -sarjassa seurataan murhasta syytetyn Steven Averyn elämää.
Making a Murderer -sarjassa seurataan murhasta syytetyn Steven Averyn elämää.

Netflixiä ja sen tärkeimpiä kilpailijoita Hulua ja Amazonia on tavattu kutsua ”tilausvideopalveluiksi”, koska niiden valikoimista on voinut kuukausimaksua vastaan valita elokuvia ja televisiosarjoja katsottavaksi. Verkkopalvelut ovat kuitenkin laajentuneet vauhdilla jakelukanavista verkkokanaviksi, jotka haastavat jo täysillä perinteiset televisiokanavat.

Profiiliaan Netflix on nostanut erityisesti omalla laatutuotannollaan, joista tunnetuimpia ovat menestyssarjat House of Cards, Orange is the New Black ja Narcos.

Tammikuussa Netflix ilmoitti käyttävänsä ohjelmatuotantoon tänä vuonna peräti kuusi miljardia dollaria eli noin 5,6 miljardia euroa. Rahalla pitäisi syntyä 600 tuntia ohjelmaa.

Yhdysvaltain televisiomarkkinoita hallinneet kaapelitelevisioyhtiöt seuraavat menoa kauhun vallassa. Kaapelitilausten määrä on kääntynyt laskuun samaan aikaan, kun verkkokatsominen on yleistynyt.

Jo kymmenen miljoonaa amerikkalaiskotia on vaihtanut television kokonaan verkkoon. Heitä kutsutaan ”kaapelin katkaisijoiksi”.

Muutosta vauhdittaa raha. Verkkopalvelut maksavat kympin verran kuukaudessa, kun kaapelikanavien jättiläismäisten kanavapakettien kuukausihinta voi nousta jopa sataan dollariin.

Innokkaimmin verkkokatsomiseen ovat hurahtaneet alle 30-vuotiaat, joista televisiota katsoo verkon kautta yli 60 prosenttia.

Muutokset vaikuttavat ohjelmien sisältöön. Perinteistä eli ”lineaarista” televisiota katsotaan tiettyyn aikaan, joten parhaat ohjelmat kasautuvat samoille päiville ja samoihin kellonaikoihin. Uutuussarjat lähetetään yleensä kerran viikossa.

Sen sijaan verkkokatsojat valitsevat itse mitä ja milloin katsovat. Uutuussarjat ahmitaan yleensä kolmen, neljän jakson putkissa, joskus jopa koko tuotantokausi kerrallaan.

Verkkosarjoissa teemoja voidaan siksi kehitellä hitaammin, kunhan katsojat pysyvät koukussa. Kulttuuritutkijoiden mukaan verkkosarjat ovatkin kerronnaltaan usein lähempänä romaania kuin perinteisiä televisiosarjoja.

Tällä hetkellä Netflixillä on runsaat 70 miljoonaa tilaajaa, joista 43 miljoonaa on Yhdysvalloissa.

Suomessa Netflix aloitti vuonna 2012. Yhtiö ei ilmoita maakohtaisia tilaajalukuja, mutta esimerkiksi tilastopalvelu Statista arvioi Netflixillä olleen runsas vuosi sitten Suomessa noin 400 000 asiakasta.

Vuoden alussa Netflix ilmoitti haluavansa levittäytyä koko maailmaan. Lähivuosina palvelun pitäisi avautua 190 maassa. Silloin se toimii melkein kaikkialla muualla kuin Kiinassa, jonne pääsy on kiinalaisviranomaisten vastarinnan takia vaikeaa.

Uusia katsojia Netflix kertoo hakevansa kohdemaihin räätälöidyillä sarjoilla, kuten brittiyleisölle suunnattu The Crown, ranskalainen poliittinen jännäri Marseille, meksikolainen komedia Club de Cuervos ja korealainen monsterielokuva Okja.

Vaikka television muutos on Yhdysvalloissa pisimmällä, verkkokatsominen saattaa lopulta aiheuttaa suurimman mullistuksen niissä maissa, joissa tv-tarjonta on ollut aiemmin vähäistä.

Orange is the New Black sijoittuu vankilamaailmaan.
Orange is the New Black sijoittuu vankilamaailmaan.

Esimerkiksi Afrikassa moni saattaa jättää perinteisen television kokonaan väliin samalla tavalla kuin maanosassa loikattiin suoraan kännyköihin ilman lankapuhelimien välivaihetta.

Netflix voi olla muita edellä tänään, mutta kisa on vasta alussa. Laatusarjoistaan tunnettu HBO aloitti ohjelmiensa välittämisen verkossa viime keväänä. Applen uskotaan aloittavan oman ohjelmatuotannon tämän vuoden aikana.

Perinteisen television valtiaille, kuten Comcastille ja Time Warnerille, verkko on hankala asia. Ne haluavat olla kehityksessä mukana, mutta ne eivät halua myydä alennuksella ohjelmia, joista saavat toistaiseksi paremman hinnan kaapeliasiakkailta.

Lopputulosta ei kuitenkaan epäile kukaan: kaapeli kuihtuu, verkko voittaa. Samalla voittaa luultavasti myös asiakas, sillä kun kilpailun kaikki muut edut ja esteet on poistettu, jäljelle jää vain yksi: sisältö.

Narcosin ensimmäisellä kaudella kerrottiin huumepomo Pablo Escobarin tarina. Sarjan toinen kausi on luvassa tänä vuonna.
Narcosin ensimmäisellä kaudella kerrottiin huumepomo Pablo Escobarin tarina. Sarjan toinen kausi on luvassa tänä vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat