Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulisipa Marskille joku hurja kaveri

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Kiasma julkisti torstaina taidekilpailunsa finalistit. Marskille kaveri -nimellä on etsitty uutta julkista teosta Kiasman yhteyteen. Nyt tiedetään, että museon liepeille voi tulla altaallinen värisumua, juoksuperformanssi, jättisaippuakuplia, parkkipaikka, pari silmänmuotoisia kameroita tai sarja ”museota ja sen ympäristöä riivaavia välikohtauksia”.

Ehkä perverssiä, mutta olin vähän pettynyt. En teosehdotuksiin sinänsä, sillä monet niistä kuulostivat alustavien suunnitelmien perusteella ilahduttavilta. Olin hivenen pettynyt siihen, kuinka vähän joukossa oli aivan pöyristyttäviä ehdotuksia.

Johtuu se sitten toimittajan ammatista tai ei, olen henkilökohtaisesti aina hyvän taidekohun ystävä. On ihanaa kun taiteesta keskustellaan intohimoisesti. Popcornit esiin!

Julkinen taide, joka ei herätä tuohtuneita mielipiteitä, unohtuu helposti ja muuttuu yhdentekeväksi. Laajasti ihan kivana pidetty taide pitkästyttää.

Mutta vähän kamala julkinen taide, se saattaa hyvinkin virkistää. Lisäksi on hyvät mahdollisuudet, että ensituttavuuden perusteella rumaksi arvioitu taide muuttuu vuosien saatossa valtavan rakastetuksi.

Ville Vallgrenin Havis Amandaa pidettiin 1900-luvun alussa aivan liian ranskalaisena. Merileijonille ilkosillaan keimailevan alastoman daamin uskottiin herättävän toriväessä siveettömiä ajatuksia.

Arvostus tulee aina jäljessä. Sama pätee arkkitehtuuriin. Jugendiakin pidettiin aikanaan rumana.

Siksi sopii toivoa, että Marskille valitaan kaveri, joka herättää sekä jonkinlaisia alustavia innostuksenväristyksiä että pientä tuohtumusta.

Kiasman kulmille pieni ravistelu sopii erityisen hyvin. Museon pinkit rakennustyömaa-aidat herättivät aikoinaan pahennusta, ja moni inhosi pitkään kyrmyniskaista Kiasmaa itseäänkin, tuota ”linjakasta nakkikioskia”.

Makuasiat ovat kuitenkin lopulta yksi parhaita kiistelyn aiheita. Ainakin siksi, että kuumentunutkaan taidedebatti ei yleensä johda polttopullojen heittelyyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat