Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysjohtaja rantauttaa Suomeen uuden business fiction -lajityypin

Kulttuuri
 
Christian Westerback
Jussi Vanhanen työskentelee parhaillaan Wienissä.
Jussi Vanhanen työskentelee parhaillaan Wienissä. Kuva: Christian Westerback
Kuusi kysymystä

Oma Mount Everest, joka piti valloittaa

Missä olet nyt, Jussi Vanhanen?

”Wienissä, omassa toimistossani. Käyn läpi Mondin helmikuussa julkaistavan vuosikertomuksen tekstiä.”

Erosit UPM:n johtoryhmästä elokuussa 2013 kirjoittaaksesi romaanin. Iskikö hulluus, ja mitä hallituksen muut jäsenet tuumivat päätöksestäsi?

”Vaimoni sanoi, että keski-iän kriisi iski vähän etuajassa, mutta olin pohtinut asiaa lähes puolitoista vuotta ja olin varma, että halusin toteuttaa haaveen. Esimieheni Jussi Pesonen ymmärsi nopeasti, että tämä oli minun Everestini, joka piti vain valloittaa. Kun taloustoimittaja Jyrki Iivonen kysyi, että mikä sille Vanhaselle tuli, Jussi vastasi kauniisti: kun miehen pitää kirjoittaa kirja, miehen pitää kirjoittaa kirja. Osa kollegoista oli aika puulla päähän lyötyjä, mutta yllättävän moni piti irtiottoani inspiroivana.”

Sinulla on kaupallisen alan kansainvälinen koulutus. Onko tullut perehdyttyä myös kaunokirjallisuuteen jossain välissä?

”Minulla ei ole taskussa kirjallisuuden opintoja, mutta luen mieluummin kauno- kuin tietokirjallisuutta. Sain juuri loppuun uusimman John Grishamin, Arturo Pérez-Reverte on kesken ja seuraavaksi taidan lukea Tommi Kinnusen uuden romaanin.”

Tähtäätkö romaanillasi johonkin tiettyyn yleisöön?

”Tarina voi kiinnostaa erityisesti yritysmaailmassa toimivia ihmisiä. On tärkeää, että kirjallisuus käsittelee myös epäperinteisiä aiheita, joilla kuitenkin on kosketuspintaa satojen tuhansien suomalaisten elämään.”

Millainen palaute kirjastasi ilahduttaisi sinua eniten?

”’Tarina imaisi mukaansa’ olisi mieluinen kommentti, koska kyseessä on juonivetoinen romaani.”

Jatkuuko kirjailijanura?

”Riippuu varmasti myös kirjan vastaanotosta, mutta pieniä aihioita muhii...”

Esikoisromaani Jussi Vanhanen: Vapaus veljeys ahneus. Kosmos. 430 s.

Jos joku on kuvitellut, että kansainvälinen business on kovaa ja likaista, hän erehtyy. Se on saatanallisen julmaa ja kuvottavan saastaista, Jussi Vanhanen, 44, näyttää romaanissaan Vapaus veljeys ahneus.

Toimintansa nyt toden teolla aloittava Kosmos-kustantamo lähtee liikkeelle esikoiskirjailijoilla. Heinolassa syntynyt mutta muun muassa Englannissa, Sveitsissä, Espanjassa, Kiinassa ja Brasiliassa opiskellut ja työskennellyt Vanhanen on siinä kategoriassa melkoinen harvinaisuus: liikkeenjohtaja.

Miljardeja metsästetään, saavutetaan ja kadotetaan myös hänen romaanissaan. Vuonna 2013 Vanhanen erosi UPM:n johtoryhmästä kirjan kirjoittamisen tähden – ”toteuttaakseen pitkäaikaisen unelmansa”, kuten kustantaja tiedottaa.

Kirja valmistui, ja Vanhanen palasi liike-elämään. Hän johtaa nyt kansainvälistä pakkausmateriaaliyhtiötä Mondiaa Wienissä.

Eihän siitäkään mitään tulisi, jos kukaan ei yrittäisi mitään.

Esikoisromaani seuraa Kiteeltä, raukoilta rajoilta, Helsingin opiskelijaelämän ja kotimaisten talouskuprujen kautta Keski-Euroopan rahakeitaisiin rantautuvaa poikakolmikkoa, jotka ovat alkuun kuin veljet.

Näkökulma on porukan jarruvaunun. Hän saa lähietäisyydeltä seurata, miten kaksi muuta koppaavat massit ja naiset. Menestys mustaa sielun, mutta kaikilla rintamilla menestymätön freelancer-toimittaja luopuisi vallan mielellään omansa puhtaudestaan.

Ainoastaan Kiteellä saatetaan luulla, että hän on jotakin, koska hän on päässyt sieltä pois.

Christian Westerback
Markan devalvointi vuonna 1991 näkyi suomalaisten arjessa.
Markan devalvointi vuonna 1991 näkyi suomalaisten arjessa.

Markan devalvaatio vuonna 1991 ja kellumaan laskeminen seuraavana vuonna oli korkki, jonka irtoaminen päästää perkeleet pois pullosta. Tolkuttomiksi äkkiä muuttuneet valuuttalainat ajoivat monia Suomessa konkurssiin.

Sen sijaan kaikkein häikäilemättömimmät lain kirjaimen venyttäjät ja törkeät kiertäjät hyötyivät toisten hädästä: heidän laariinsa suorastaan satoi.

Tarinassa yksi kolmikon jäsenistä hurahtaa isien ja omien arvojen pettämisen tielle eli haukkaa ahneuksissaan huikeita summia, kunnes tulee toisten, vielä härskimpien pelurien pettämäksi. Vähitellen hän maksaa niin aineellisen kuin henkisenkin romahduksensa – ja joutuu sitten seuraamaan, miten toinen kolmikon jäsen suistuu koko lailla samaan rahakiimaan parikymmentä vuotta myöhemmin.

Jääköön kertomatta, miten kolmikon veljeyden käy.

Sen voi sanoa, että kovaksi kansainväliseksi porskuttajaksi Vanhanen ujuttaa romaaniinsa kovin muinaisnostalgisen kansanlaulupoljennon: maailma mirkkuineen paha, persjalkainen naapurintyttö hyvä.

Rumasti sanoen Vapaus veljeys ahneus vaikuttaa teokselta, jolle muutamien kirjoittajan ilmeisien darlingien tappaminen olisi tehnyt hyvää. Esimerkiksi pitkät tovit Baskimaalla sijaitsevalla lasitehtaalla ja ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan seuranta lyövät kapulaa kerronnan rattaaseen.

Kustantajan mukaan Jussi Vanhasen debyytti edustaa ”business fictionia”. Aiemmin en ollut kuullutkaan sellaisesta lajityypistä.

Mikko Toiviainen
Kustantajan mukaan Jussi Vanhasen debyytti edustaa ”business fictionia”.
Kustantajan mukaan Jussi Vanhasen debyytti edustaa ”business fictionia”.

Niin tai näin, siihen pätee sama velvoite kuin mihin tahansa pitsinnypläysproosaan: motivoimatonta kerronta saisi olla mahdollisimman vähän.

Vanhanen viipyilee liian usein ties missä ja ties miksi. Samalla väljähtyy se, minkä nähdäkseni pitäisi muodostaa teoksen ydin: sisäpiiritiedon turvin uusia näkemyksiä tarjoava kattaus siihen, miten aikakauden kellokkaat pettävät periaatteensa, aina omien vanhempiensa myymiseen saakka.

Järin taitavasti Vanhanen ei liiemmin avaa henkisiä kehityskulkuja, joiden kautta tuhlaajapojat ehkä kykenevät palaamaan alkuperäiseen pesäänsä. Kuvailun ulkoiset puitteet ovat kunnossa, henkisten vaiheiden vivahteita puuttuu. Vanhanen teki poikakirjan aikuisille.

Siksi yleisarvosana: kiintoisa. Ei enempää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat