Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollywood-kuvausryhmiä houkutellaan Suomeen ministerin uudella avauksella

Kulttuuri
 
Emmi Tulokas
Sanni Grahn-Laasonen aikoo tuoda tuotantokannustimet hallituksen käsittelyyn.
Sanni Grahn-Laasonen aikoo tuoda tuotantokannustimet hallituksen käsittelyyn. Kuva: Emmi Tulokas

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) aikoo uudistaa elokuva-alan lainsäädännön ensi vuoteen mennessä.

Ministeri Grahn-Laasonen aikoo muun muassa tuoda hallituksen käsittelyyn esityksen audiovisuaalisen alan tuotantokannustimista. Kannustimilla monet pienet maat houkuttelevat elokuva- ja tv-tuotantoja alueelleen, mutta Suomessa verohelpotuksiin perustuva järjestelmä ei ole ollut käytössä.

Kannustimien myötä suosituiksi kuvauspaikoiksi ovat nousseet muun muassa Irlanti ja Uusi-Seelanti. Kannustimia on maailmalla erilaisia, mutta periaatteena niissä usein on, että elokuvatuottajat saavat verohelpotuksina takaisin osan alueelleen tuomista euroista. Usein kannustimien yhteydessä puhutaan isojen Hollywood-tuotantojen myötä myös eduista matkailulle.

”Parhaimmillaan kannustinjärjestelmä on ratkaisu, joka paitsi maksaa itsensä takaisin kansainvälisinä sijoituksina suomalaisiin tuotantoihin, myös kasvattaa entisestään suomalaista osaamista alalla ja lisää liikettä audiovisuaalisen alan kentälle”, Grahn-Laasonen sanoi puheessaan perjantaina elokuvavuoden avajaisissa.

”Tällaisen kannustinjärjestelmän kokonaishyödyt sekä alalle että yleisempään talouden kasvuun näyttävät kiistattomilta.”

Ministerin mukaan asiaan tartutaan ”välittömästi”.

Ministeri on myös asettanut myös uuden selvitysmiehen tekemään esityksen elokuva-alan rahoituksen ja hallintorakenteen tulevaisuudesta. Esityksen tekee Irina Krohn, elokuvasäätiön nykyinen toimitusjohtaja, joka jättää tehtävänsä kesällä.

Krohn pohtii ministerin aloitteesta muun muassa sitä, miten elokuvasäätiö ja julkisen tuen jakaminen elokuville jatkossa toimii. Veikkausvoittovaroista on vuosittain kanavoitu elokuvantekoon noin 20 miljoonaa euroa.

Elokuva-alan toiminnasta on olemassa jo entuudestaan useita, tuoreita selvityksiä. Ministeriön tilaama, Jari Muikun perusteellinen selvitys valmistui 2014. Vielä tuoreempi on Leif Jakobssonin selvitys, joka valmistui ministeriön toimeksiannosta kesällä 2015.

Esimerkiksi Jakobssonin ehdotuksessa elokuvasäätiötä haluttiin yhdistää Kansalliseen audiovisuaaliseen arkistoon, säätiömalli oltiin korvaamassa virastolla.

Tuoreiden selvitysten taustalla ovat apulaisoikeusasiamiehen huomautukset, joissa oikeusvalvoja moitti elokuvasäätiötä rakenteellisen korruption mahdollisuudesta. Elokuvasäätiötä on myös arvosteltu avoimuuden puutteesta. Virastomallin taas pelätään vievän elokuvarahoituksen lähemmäs poliittista ohjausta.

”Perustuslakimme edellyttää, että julkisen vallan käytön on perustuttava lakiin. Elokuvan tukien myöntämisessä on kyse merkittävästä julkisen vallan käytöstä. Siksi siinä tulee noudattaa kaikkia hyvän hallinnon, hakijoiden oikeusturvan ja tasa-arvoisen kohtelun vaatimia edellytyksiä”, Grahn-Laasonen sanoi perjantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat