Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Didrichsenin taidemuseossa avautuu neuvostotaiteen näyttely – Gorbatšov tervehtii, Halonen suojelee

Näyttelyn teoksille saatiin Venäjän kulttuuriministeriön maastavientilupa kaksi kuukautta myöhässä.

Kulttuuri
 
Aleksander Deineka: Hyvä aamu.
Aleksander Deineka: Hyvä aamu.

Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä avautuu 13. helmikuuta neuvostotaiteen näyttely. Näyttely Olipa kerran neuvostotaide esittelee 40 teosta moskovalaisen keräilijän Mihail Arefjevin kokoelmasta. Teokset ovat ensimmäistä kertaa nähtävillä Suomessa.

Näyttelyn suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Lisäksi Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatšov kunnioittaa näyttelyä tervehdyksellään.

Gorbatšov kirjoittaa näyttelyjulkaisussa toivovansa näyttelyn edesauttavan Suomen ja Venäjän ystävyyssuhteiden kehitystä.

”Maidemme välillä vallitsee molemminpuolinen yhteisymmärrys ja kunnioitus, mikä on tulosta vuosikymmeniä kestäneistä ponnisteluista, joihin olen itsekin tullut osallistuneeksi. Tänä päivänä meidän tulee erityisesti kantaa huolta siitä, että tämä maidemme välinen yhteisymmärrys ja kunnioitus säilyy ja vahvistuu”, Gorbatšov kirjoittaa.

Tretjakovin Galleria / Mihail Arefjev
Vladimir Mjagkov: Kutojattaret.
Vladimir Mjagkov: Kutojattaret.

Mihail Arefjevin kokoelma edustaa tyyliltään väljästi sosialistista realismia. Didrichsenin näyttelyyn valitut teokset painottuvat 1960- ja 1970-lukujen maalaustaiteeseen. Mukana on myös muutamia teoksia avantgarden vuosilta 1920-luvulta sekä ajalta heti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.

Taide oli Neuvostoliitossa tärkeä propagandaväline, ja taiteen piti noudattaa vallanpitäjien määrittelemiä linjoja. Josif Stalinin kuoltua vuonna 1953 kansalaisvapaudet lisääntyivät, mikä näkyi myös taiteessa. Tämä niin sanottu suojasään kausi on esillä myös Didrichsenillä.

Tretjakovin Galleria / Mihail Arefjev
Sergei Jakobtšuk: Saamelaisnaiset.
Sergei Jakobtšuk: Saamelaisnaiset.

Teosten saaminen Suomeen ei ole ollut aivan haasteetonta, Didrichseniltä kerrotaan. Taidemuseon intendentin Maria Didrichsenin mukaan Venäjän kulttuuriministeriön maastavientiluvan piti tulla joulukuun alussa, mutta se on saatu vasta tänään maanantaina.

”Nyt näyttäisi, että teokset ovat tulossa tällä viikolla”, Didrichsen sanoo.

Edessä ovat kuitenkin vielä tullimuodollisuudet, mikä on museolla pieni jännityksen paikka.

Muun muassa viime syksynä Tukholmassa venäläissyntyisen taiteilijan Marc Chagallin näyttely avautui 48 teoksen sijaan vain 8 teoksen näyttelynä, sillä Venäjän kulttuuriministeriö ei ollut antanut lupaa Pietarissa sijaitsevan Venäläisen taiteen museon teosten lainaamiseen.

Didrichsenin näyttely on osa kokonaisuutta, johon kuuluu myös näyttely Venäläiset mestarit Aivazovskista Repiniin Sinebrychoffin taidemuseossa.

Sinebrychoffilla nähdään 1800-luvun maalaustaidetta romanttisista näkymistä yhteiskuntakriittisyyden värittämään realismiin.

Olipa kerran neuvostotaide – teoksia Arefjevin kokoelmasta Didrichsenin taidemuseossa 13.2.–15.5.2016 ti–to 11–18, pe–su 11–17. Liput 12 euroa. Venäläiset mestarit Aivazovskista Repiniin Sinebrychoffin taidemuseossa 11.2.–8.5.2016 ti, to, pe klo 11–18, ke klo 11–20, la–su klo 10–17, liput 12 euroa.

Tretjakovin Galleria / Mihail Arefjev
Georgi Rublev: Makhno
Georgi Rublev: Makhno
Tretjakovin Galleria / Mihail Arefjev
Mihail Zautrennikov: Ankkafarmilla
Mihail Zautrennikov: Ankkafarmilla
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat