Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka puhuu kansan suulla?

Kulttuuri
 
Pirkko Saisio
Kirjoittaja on kirjailija.

Kun yhteiskunta lihavina vuosina tyytyy siihen mitä on, niin laihoina vuosina filosofialta tilataan kansallinen idea.

Näin kirjoittaa Vladimir Jermakov esseessään Kansallista ideaa etsimässä. Essee löytyy Marja-Leena Mikkolan kirkkaasti ja nyansoidusti suomentamasta kokoelmasta Tolstoin varjo – Ahdistuksen ja toivon esseet, kirjasyksyn helmiä muuten.

Jermakovin kansa vaikenee, ja sen nimissä puhumisen oikeutta hän kyselee. Onko oikeus vaikenevan kansan tulkitsemiseen johtajilla vai runoilijoilla, kerettiläisillä vai profeetoilla?

Kansaan Jermakovilla on perivenäläinen suhde. Se kärsii, eikä tule kuulluksi. Se ei käytä valtaa. Mutta kansalla on metafyysisen vaisto. Metafyysinen merkitsee Jermakoville sitä mitä ei inhimillisestä tietoisuudesta pystytä selittämään.

Kansalla on, näin tulkitsen, sisäinen tieto yhteydestä isompaan maailmankaikkeudelliseen ulottuvuuteen. Ja kansa odottaa aikaa, jolloin tämä yhteys kirkastuu.

Suomessa kansa käsitteenä tuli tiensä päähän, kun Lenita Airisto aikoinaan kohautti sanomalla, että hänkin on kansaa. Kirjaimellisesti ottaen ei hän väärässä ollut; hän kuului, ja kuuluu, Suomen kansaan koska on Suomen kansalainen. Kansa koostuu suomalaisessa käsitteistössä kansalaisista.

Käsite on muuttunut tarkoittamaan suomalaisten enemmistöä, mutta vaikka tällä enemmistöllä onkin oikeus valita vaaleilla johtajansa ja ilmaista mielipiteensä vapaasti, riittää senkin tulkiksi pyrkijöitä.

Suomessa kansaa, suomalaisten enemmistöä, tulkitsevat pääasiassa ne, jotka eivät usko, että vaaleilla valitut päättäjät edustavat suomalaisen enemmistön tahtoa ja pyrkimyksiä.

Tässä mielessä kansaan kuuluvatkin jotakuinkin kaikki, ehkä päättäjätkin. Voimme olla kovasti eri mieltä siitä, minkälainen Suomen pitäisi olla. Mutta siitä olemme yhtä mieltä, että ei tällainen. Olemme aina olleet.

Kyllä kansa tietää. Tämä Veikko Vennamon lause on osa suomalaista alitajuntaa, vaikka kukaan, ei Vennamo itsekään, ole koskaan tarkentanut sitä, minkä kansa tietää. Näyttää siis siltä, että niin venäläiset kuin suomalaiset uskovat kansan syvään kykyyn selvitä elämästä ja ymmärtää sen arvo.

Venäjällä kansa käsitteenä elää, Suomessa se jäi 70-luvulle, noustakseen päärooliin joskus juhlapyhien haalistuneessa jargonissa, ja silloinkin se usein saa epiteetin enemmistö. Kansan enemmistö vaatii, ja kansan enemmistö on huolissaan ja järkyttynyt.

Jermakov varoittaa niin yksilöä kuin kansakuntaa tietoisuuden itsetyytyväisyydestä, se merkitsee henkistä kuolemaa.

Venäläinen sielu ei, Jermakovin mukaan, piittaa edes siitä, että historia saattaa olla loppumaisillaan. Arvoituksellisena se kumartuu yhä vain ajan virran ylle, menehtymäisillään odotuksesta. Kansallinen idea odottaa merkityksen kirkastumista. Venäjällä.

Entä Suomessa? Ehkä kansallinen idea kirkastuu vaikenevan kansan loputtomasta, hillitsemättömästä puheesta. Tai ehkä siitä huolimatta.

Palstalla vuorottelevat Pirkko Saision kanssa Mikko Rimminen, Henkka Hyppönen ja Tiina Raevaara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat