Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Didrichsenissä avautuu neuvostotaiteen näyttely

Näyttelyn teoksille saatiin Venäjän kulttuuriministeriön maastavientilupa kaksi kuukautta myöhässä.

Kulttuuri
 
Aleksander Deineka: Hyvä aamu.
Aleksander Deineka: Hyvä aamu.

Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä avautuu 13. helmikuuta neuvostotaiteen näyttely. Näyttely Olipa kerran neuvostotaide esittelee 40 teosta moskovalaisen keräilijän Mihail Arefjevin kokoelmasta. Teokset ovat ensimmäistä kertaa nähtävillä Suomessa.

Näyttelyn suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatšov kunnioittaa näyttelyä tervehdyksellään.

Arefjevin kokoelma edustaa tyyliltään väljästi sosialistista realismia. Didrichsenin näyttelyyn valitut teokset painottuvat 1960- ja 1970-lukujen maalaustaiteeseen. Mukana on myös muutamia teoksia avantgarden vuosilta 1920-luvulta sekä ajalta heti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.

Taide oli Neuvostoliitossa tärkeä propagandaväline, ja taiteen piti noudattaa vallanpitäjien määrittelemiä linjoja. Josif Stalinin kuoltua vuonna 1953 kansalaisvapaudet lisääntyivät, mikä näkyi myös taiteessa. Tämä niin sanottu suojasään kausi on esillä myös Didrichsenillä.

Teosten saaminen Suomeen ei ole ollut haasteetonta, Didrichseniltä kerrotaan. Taidemuseon intendentin Maria Didrichsenin mukaan Venäjän kulttuuriministeriön maastavientiluvan piti tulla joulukuun alussa, mutta se on saatu vasta tänään maanantaina. ”Nyt näyttäisi, että teokset ovat tulossa tällä viikolla”, Didrichsen sanoo. Edessä ovat kuitenkin vielä tullimuodollisuudet.

Kokonaisuuteen kuuluu myös näyttely Venäläiset mestarit Aivazovskista Repiniin Sinebrychoffin taidemuseossa.

Tretjakovin Galleria / Mihail Arefjev
Vladimir Mjagkov: Kutojattaret.
Vladimir Mjagkov: Kutojattaret.
Tretjakovin Galleria / Mihail Arefjev
Sergei Jakobtšuk: Saamelaisnaiset.
Sergei Jakobtšuk: Saamelaisnaiset.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat