Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon kriitikot hehkuttavat kapellimestari Santtu-Matias Rouvalia

Suomen kadut tulvivat kapellimestareita niin, että taksia tai putkimiestä on painajaismaista löytää, The Times arvioi

Kulttuuri
 

Tampere Filharmonian 30-vuotias ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali on saanut ylistävät neljän tähden arviot The Timesilta ja Guardianilta johdettuaan jälleen Philharmonia Orchestraa Lontoossa. Philharmonian ylikapellimestari on Esa-Pekka Salonen.

”Miten Suomi pystyy tähän? Kerta toisensa jälkeen ilmoille putkahtaa sähköistävä uusi suomalaismaestro. Helsingin, Lahden ja Turun kadut mahtavat olla niin täynnä kapellimestareita, että taksin tai putkimiehen etsiminen on painajaismaista”, The Times ilmoittaa ja hehkuttaa ”vaalean sekaisen tukan” alta löytyvää lahjakkuutta.

”Hermostunut energia tuotti loistavia tuloksia”, otsikoi Guardian. Lehden mukaan Rouvali pomppii villimmin kuin Leonard Bernstein aikoinaan. ”Mutta jos suljit silmäsi ja keskityit musiikkiin, tulokset olivat usein loistavia”, kriitikko kirjoittaa.

Rouvali johti Lontoossa Jean Sibeliuksen Lemminkäisen kotiinpaluun ja toisen sinfonian sekä Rolf Martinssonin trumpettikonserton.

Sibeliuksen toisen sinfonian arkkitehtonisen kokonaisuuden hallitsijana Rouvali voi Guardianin mukaan yhä kehittyä, mutta hänellä on kyky rakentaa pitkiä ja jännittäviä kliimakseja. ”Tässä on todellakin kapellimestari, jota tulee kuunnella lisää”, lehti ilmoittaa.

Kansainvälistä kysyntää herättävien suomalaiskapellimestarien suuren määrän ihmettely on ollut ulkomaisen lehdistön lempipuuhia jo vuosikymmeniä. Varhaisimmat maininnat löytyvät 1920-luvun Ruotsista, ja 1980-luvulta alkaen ilmiön keskeiseksi syyksi on mainittu Sibelius-Akatemian koulutusolot.

Professori Jorma Panula taisteli kapellimestariluokalle jo 1970-luvulla videointimahdollisuuden, joka auttaa oppilaita itse karsimaan liialliset maneerit sekä ”kapubändin” eli oppilasorkesterin, jota kapellimestariopiskelijat saavat johtaa säännöllisesti.

Panulan jälkeen professoreina ovat olleet Eri Klas, Leif Segerstam ja nykyisin Atso Almila.

Santtu-Matias Rouvali johtaa Tampereella seuraavaksi Giuseppe Verdin Kohtalon voima -oopperan esityksiä 13. helmikuuta alkaen.

Oheiselta videolta voit nähdä harjoitusnäytteen viime huhtikuulta ja kuunnella, kuinka hän puhuu Tampere Filharmoniasta.

Tähtikapellimestari Rouvali: "Junttiorkesteri ei tiedä miten hyvä se on"
Tähtikapellimestari Rouvali: "Junttiorkesteri ei tiedä miten hyvä se on"
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali kertoo suorin sanoin mitä on olla Tampere Filharmonian ylikapellimestari ja mitä on johtaa viiden kuoron yhdistelmää Jean Sibeliuksen Kullervossa. Esitys täytti Tampere-talon katsomon torstaina ja perjantaina. Toimittaja: Vesa Siren. Kuvaus ja editointi: Reijo Hietanen. Editointi: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat