Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisohjaaja taistelee klassikolla rasismia vastaan – mustaa kokemusta käsittelevä näytelmä Suomen-kiertueelle

Ohjaaja Josette Bushell-Mingo johdattaa Riksteaternin näytelmän kiertueelle Suomeen.

Kulttuuri
 
Urban Jörén
Anna Thiam (vas.), David Lenneman ja Kayode Kayo Shekoni ovat osa ensimmäistä afroruotsalaista ensemblea.
Anna Thiam (vas.), David Lenneman ja Kayode Kayo Shekoni ovat osa ensimmäistä afroruotsalaista ensemblea. Kuva: Urban Jörén
Kuka?

Josette Bushell-Mingo

  Näyttelijä ja ohjaaja Josette Bushell-Mingo syntyi 1964 Lontoon East Endissä.

  Hän on työskennellyt The Royal Shakespeare Companyssa ja ollut ehdolla Laurence Olivier -palkinnon saajaksi roolistaan Leijonakuningas-musikaalissa.

  Vuonna 2004 hän muutti ruotsalaisen puolisonsa kanssa Ruotsiin ja toimii nyt taiteellisena johtajana Riksteaternin Tyst teaterissa.

Ohjaaja Josette Bushell-Mingo istuu Ruotsin suurlähetystön nojatuolissa ja katsoo suoraan kohti. Olen juuri kysynyt häneltä, onko hän itse kohdannut rasismia.

”Mitä luulet? Tietysti.”

Miltä se tuntuu?

Bushell-Mingo katsoo silmiin.

Mika Ranta / HS
Lontoon East Endissä syntynyt Josette Bushell-Mingo on asunut Ruotsissa viisitoista vuotta ja nähnyt maan muuttuvan.
Lontoon East Endissä syntynyt Josette Bushell-Mingo on asunut Ruotsissa viisitoista vuotta ja nähnyt maan muuttuvan.

Ohjaajan on tuonut Suomeen ruotsalaisen Riksteaternin näytelmä En druva i solen. Kerta on jo yhdestoista, kun Espoon kaupunginteatteri tuottaa Riksteaternin Suomen-kiertueen. Nyt aloitetaan Vaasan Wasa Teaterista 9. helmikuuta ja kierretään sitten Kuopion ja Tampereen kautta Espooseen.

Näytelmä tulee Suomeen tuoreeltaan: Ruotsin ensi-ilta on 5. helmikuuta.

En druva i solen, alunperin A Raisin in the Sun, on yhdysvaltalaisen Lorraine Hansberryn näytelmä vuodelta 1959. Se on alkujaan tapaus: Hansberry oli ensimmäinen afroamerikkalainen nainen, jonka käsikirjoittama näytelmä nähtiin Broadwaylla.

”Rusina auringossa” – tai viinirypäle, kuten ruotsinnos nyt kuuluu – kertoo afroamerikkalaisesta Youngerin perheestä, joka elää ja kamppailee Chicagossa yhteiskunnan rakenteiden ja toimeentulovaikeuksien puristuksessa. Ohjaaja Bushell-Mingon sanoin kyseessä on ”klassinen näytelmä, joka kertoo perheestä, menetyksestä, toivosta. Työläisperheen taistelusta kohti parempaa elämää.”

Klassinen näytelmä, melkein kuusikymmentä vuotta vanha. Silti: valitettavan ajankohtainen.

Josette Bushell-Mingon mukaan on kolme syytä, miksi he tekevät tämä näytelmän juuri nyt. Ensimmäinen on jo mainittu klassisuus: tarina perheestä, menestyksestä, toivosta.

”Toinen syy on se, että näytelmä tuo esiin mustan kokemuksen. Mustat – ja käytän sanaa poliittisena terminä – afroamerikkalaiset, eivät ole vain ihmisiä, joita määrittää diaspora ja sorto. He ovat ihmisiä, jotka tuntevat, pohtivat olemassaolon kysymyksiä, rakastavat. Sen näytelmä näyttää.”

Bushell-Mingo lisää, että esittäessään mustan kokemuksen erityisyyden näytelmä tekee kokemuksesta samalla universaalin. Niin taide toimii.

Kolmas syy on rasismi. ”Tämä kasvava rasismi, muukalaisviha ja islaminvastaisuus, joka vyöryy joka puolelta. Sillä älkäämme erehtykö tämän näytelmän suhteen. Se on provokatiivinen! Se on sitä tarinan takia ja se on sitä ihmisten takia, jotka kävelevät lavalle.”

En druva i solen onnistuu olemaan Ruotsissakin, vuonna 2016, merkkipaalu. ”Kaikki lavalle kävelevät ihmiset, yhtä lukuun ottamatta, ovat afroruotsalaisia.”

Bushell-Mingo kertoo näyttelijöiden olevan ensi-illan lähestyessä iloisia ja hermostuneita. Koe-esiintymisten kautta eri puolilta Ruotsia palkatut näyttelijät ovat sitä paitsi lähestyvän ensi-illan vuoksi myös rasismin vuoksi. ”On hyvä, että teemme näytelmän nyt. Mutta tunnen, että tämän olisi pitänyt tapahtua aikaisemmin. Se olisi ehkä auttanut jollakin tavalla.”

Bushell-Mingo muutti Ruotsiin Britanniasta viitisentoista vuotta sitten. Tänä aikana maa on hänen mukaansa muuttunut paljon. ”Kuten mikä tahansa länsimainen maa, se on tullut digitaalisemmaksi, avoimemmaksi, liikkuvammaksi.”

Ohjaaja näkee suurimman muutoksen tapahtuneen kuitenkin kielteiseen suuntaan. ”Se mikä on muuttunut perustavanlaatuisesti on Ruotsin asenne heihin, joita ei pidetä ruotsalaisina.”

Bushell-Mingo sanoo, ettei usko taloudellisen taantuman olevan syynä rasismin lisääntymiseen. ”Se johtuu muista asioista, sekä rakenteellisista että poliittisista. Ja kytkeytyy pohjimmaltaan pelkoon, jonkinlaiseen pelkoon.”

Rasismin lisääntymisen lisäksi myös eri vähemmistöt ovat heränneet suurempaan tietoisuuteen. ”He ovat alkaneet kysyä, että mitä, onko tämä muka se, mitä tapahtuu meille. Eihän tämä käy.”

Vähemmistöt ovat ohjaajan mukaan alkaneet ymmärtää, että jokapäiväisen hienovaraisen ”mistä olet kotoisin”-rasismin ja avoimen sieg heil -rasismin lisäksi Ruotsissa on rakenteellista, lainsäädäntöön ulottuvaa rasismia. ”Ruotsi ei voi esittää enää olevansa jokin valonsäde maailmassa. Maalla on rotubiologiamenneisyys! Hallå!”

Bushell-Mingo istuu nojatuolissa suurlähetystön porvarillisen idyllin keskellä ja katsoo silmiin. Hän on valtavan energinen, määrätietoinen, mieliinpainuva. Hän kuuntelee kysymyksen, katsoo kohti. Hymähtää. ”Mitä luulet?”

Niin, tietenkin, tietenkin hän on kohdannut rasismia.

Miltä se tuntuu?

”Mitä luulet?”

Hän ei ole vihainen, sanoo vielä myöhemminkin, ettei pidä kysymystä typeränä tai turhana, vaikka ”kaikki tietävät jo miltä se tuntuu”.

”Minulla ei ole siitä mitään sanottavaa. Se on minun tapani reagoida. Miltä se tuntuu? Miltä se tuntuu, kun sanotaan neekeriksi, kun kysytään minkä värinen pillusi on, kun ihmiset laittavat tavaroita lastesi päähän. Miltä se tuntuu? Mitä haluat minun sanovan?”

Sitten hän sanoo vielä:

”Kulttuuri suojaa minua. Se antaa tilaisuuden taistella.”

En druva i solen Wasa Teaterissa 9.2., Kuopion kaupunginteatterissa 11.2., Tampereen Teatterissa 13.2. ja Espoon kaupunginteatterissa 15. ja 16.2.

Mika Ranta / HS
En druva i solen -näytelmä tuo esiin mustan kokemuksen, sanoo ohjaaja Josette Bushell-Mingo.
En druva i solen -näytelmä tuo esiin mustan kokemuksen, sanoo ohjaaja Josette Bushell-Mingo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat