Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adrian Belew kasvoi coverbändistä kitarasankariksi

Kitaristi-laulaja kiittää urastaan Frank Zappaa ja David Bowieta.

Kulttuuri
 
David Gordon Oppenheimer / Getty Images
Adrian Belew esiintyi trionsa kanssa Moogfest-festivaalilla Pohjois-Carolinassa lokakuussa 2011.
Adrian Belew esiintyi trionsa kanssa Moogfest-festivaalilla Pohjois-Carolinassa lokakuussa 2011. Kuva: David Gordon Oppenheimer / Getty Images
Kuka?

Adrian Belew

  Adrian Belew, 66, on amerikkalainen multi-instrumentalisti.

  King Crimsonin, Frank Zappan, David Bowien ja Talking Headsin levyjen lisäksi lisäksi Belew soittaa muun muassa Paul Simonin Graceland-levyllä, Laurie Andersonin Home of the Brave -konserttilevyllä, useilla Nine Inch Nailsin levyillä sekä Tori Amosin Strange Little Girls -levyllä. Lisäksi hänellä on sooloyhtye Adrian Belew’s Power Trio.

  Hänen uusimpiin musiikillisiin innovaatioihinsa kuuluvat iOS-sovellukset FLUX by belew ja FLUX:FX, joiden kautta hän on julkaissut uutta musiikkiaan.

Kitaristi ja laulaja Adrian Belew nousi 1980-luvulla taiderockin tähdeksi ennennäkemättömän nopeasti. Hänestä tuli King Crimsonin keulahahmo ja lauluntekijä 1980, pesti, joka jatkui yli 30 vuotta. Sen ohessa hän soitti niin Talking Headsin, Paul Simonin kuin Nine Inch Nailinkin levyillä.

Erikoisinta Belewin ammatillisessa nousussa oli, että vielä 1970-luvun lopussa hän oli täysin tuntematon. Kaksi henkilöä muuttivat kaiken: Frank Zappa ja David Bowie.

Marraskuussa 1977 Belew, 27, soitti Fanny’s-nimisessä baarissa Nashvillessä Sweetheart-coveryhtyeensä kanssa. Materiaali koostui aikakauden hiteistä. Eräänä iltana Nashvillessa soittanut Frank Zappa ilmestyi baariin seurueensa kanssa ja jäi katsomaan yhtyettä.

John Mahler
Frank Zappa vuonna 1977.
Frank Zappa vuonna 1977.

Zappa tunnettiin siitä, että hänen yhtyeensä jäsenet olivat kurinalaisia ammattimuusikkoja, mutta nyt häneen teki vaikutuksen baaribändin laulaja-kitaristi. Kesken Rolling Stonesin Gimme Shelterin hän kävi kättelemässä Belewiä ja ilmoitti olevansa yhteydessä tähän myöhemmin. Zappa halusi Belewin yhtyeeseensä.

Belew päätyi kiertueelle Zappan kanssa ja soittamaan Sheik Yerbouti -levylle. Hän oli ainoa Zappan bändissä, joka ei osannut lukea nuotteja.

”Luulen, että lauluni teki Frankiin suuremman vaikutuksen kuin kitaransoittoni. Olimme coveryhtyeeni kanssa esittäneet useiden eri artistien kappaleita ja olin opetellut paitsi soittamaan kuin he, myös laulamaan kuin he. Minusta oli tullut aika hyvä imitaattori. Se vetosi Frankiin”, Belew kertoo puhelimessa kotoaan Nashvillesta.

Belewin arviota tukee Sheik Yerbouti -levyn Flakes, jossa hän laulaa – ja imitoi Bob Dylania.

Belewin seuraava työnantaja ei ollut kiinnostunut matkimisesta. David Bowie oli tuottajansa Brian Enon kehotuksesta tullut katsomaan Frank Zappan konserttia tämän esiintyessä Bowien 1970-luvun lopun kotikaupungissa Berliinissä. Eno oli nähnyt Zappan Kölnissä ja Belew oli tehnyt häneen vaikutuksen.

Zappan lähettäessä osan yhtyettään pois lavalta pitkän kitarasoolon ajaksi Belew huomasi, että miksauskopin vieressä seisoi David Bowie Iggy Popin kanssa. Belew hakeutui heidän luokseen.

”Ajattelin, että olen soittanut tuon kaverin musiikkia ison osan elämääni. Vähintä mitä voin tehdä on käydä kertomassa hänelle, kuinka iso fani olen. Bowie vastasi: ’Hienoa. Haluatko soittaa bändissäni?’”, Belew kertaa.

Tämä on tarina, jonka hän on kertonut usein. Hän kutsuu sitä ”rääsyistä rikkauksiin” -tarinakseen.

Hän korostaa, ettei suinkaan jättänyt hyväntekijäänsä Zappaa noin vain.

Tämän kiertue oli loppumassa ja lisäksi Belew pyysi hänen hyväksyntänsä. He pysyivät ystävinä Zappan elämän loppuun saakka.

Bowien kanssa Belew soitti 1978–79, ja oli mukana levyttämässä Lodgeria, Bowien Berliini-trilogian viimeistä levyä. 1990 hän kiersi Bowien kanssa jälleen, tällä kertaa maailman ympäri ulottuvan, vuoden mittaisen A Sound + Vision -kiertueen musiikillisena johtajana ja kitaristina.

”Sound + Vision oli parempi kokemus. Luulen, että olimme molemmat asettuneet paremmin ihmisinä ja persoonina. Matkustimme ja söimme yhdessä, kävimme elokuvissa, kävimme museoissa. Sen vuoden aikana meistä tuli hyvät ystävät. Rakastin häntä, kuten Frankiakin. Vaikka he molemmat olivat saavuttaneet niin paljon, niin kaiken sen alla he olivat lämpimiä, hauskoja ihmisiä”, Belew sanoo liikuttuneena.

Adrian Belew Power Trio Tavastialla (Urho Kekkosenkatu 4–6) sunnuntaina 7.2. klo 21. Kimmo Pohjonen klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat