Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skotlantilainen Estelle Maskame kirjoitti kolme kirjaa ja sai niille miljoonia lukijoita – ennen kuin täytti 18

Skotlantilainen teinityttö Estelle Maskame kirjoitti romanttisen Dimily-trilogian ja julkaisi sen netissä. Nyt kirjojen kustannusoikeudet on myyty kymmeneen maahan.

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Estelle Maskamen mielestä internet on loistava markkinointialusta.
Estelle Maskamen mielestä internet on loistava markkinointialusta. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kolme valmista kirjaa ja niillä yli neljä miljoonaa lukukertaa. Ennen kirjailijan 18-vuotispäivää.

Ja ennen ensimmäistäkään kustannussopimusta.

Kuulostaako utopialta?

Skotlantilaiselle Estelle Maskamelle tämä ei kuitenkaan ole fantasiaa vaan arkipäivää.

Nyt 18-vuotias Maskame matkustaa ympäri Eurooppaa markkinoimassa kirjojaan.

Tätä tarkoitusta varten hän on saapunut myös Suomeen, ensimmäistä kertaa. Hän istuu suomalaisen kustantajansa Gummeruksen kokoushuoneessa Lapinlahdenkadulla ja on kolmen tunnin yöunista ja pitkästä haastattelujen täyttämästä päivästä huolimatta ystävällinen ja kohtelias.

Maskame julkaisi Dimily-trilogiansa (lyhenne sanoista Did I Mention I Love You) aluksi verkosta löytyvällä Wattpad-alustalla. Siellä hän aloitti trilogiansa julkaisemisen 13-vuotiaana ja sai sarjan valmiiksi 16-vuotiaana.

“Kirjoitin kutakin kirjaa noin vuoden”, Maskame sanoo. “Nyt, fyysisten kirjojen julkaisua varten, olen kirjoittanut ne kaikki uudestaan.”

Kirjoittamisen aikoihin Maskame ryhtyi aktiiviseksi Twitterin käyttäjäksi, ja päätyi tviittaamaan linkkejä teksteihinsä. Tuloksena oli lumivyöry-efekti, kun lukijat tviittasivat lukemaansa eteenpäin.

Nyt Maskamella on yli satakolmekymmentätuhatta Twitter-seuraajaa.

Hän pitää seuraajiaan ystävinään ja käy heidän kanssaan aktiivisesti keskusteluja kirjoistaan.

Sosiaalisessa mediassa käynyt kuhina herätti myös median ja sen myötä kustannusmaailman mielenkiinnon, ja joulukuussa 2014 Maskame allekirjoitti sopimuksen Black & White -kustantamon kanssa. Ensimmäinen osa ilmestyi Britanniassa heinäkuussa 2015, toinen lokakuussa, ja kolmas ilmestyy helmikuussa. Kaksi ensimmäistä osaa nousivat iBooksin myydyimmiksi kirjoiksi.

Trilogian käännösoikeudet on myyty suomen lisäksi puolaksi, ranskaksi, italiaksi, espanjaksi, saksaksi, unkariksi, liettuaksi ja katalaaniksi, ja lisäksi kirjojen oikeudet on myyty Intiaan ja Yhdysvaltoihin.

Maskamen seuraajia ja Dimily-kirjojen faneja on ympäri maailman, mutta suurimmalla osalla on yksi yhteinen nimittäjä: he ovat nuoria naisia.

Dimilyt edustavat nuorille aikuisille suunnattua ya-fiktiota (young adult), joka on kasvattanut suosiotaan kirjallisuuden markkinoinnissa viime vuosina.

Sarjan päähenkilö on Portlandista, Oregonin osavaltiosta kotoisin oleva Eden, joka on ensimmäisen osan alkaessa 16-vuotias. Edenin vanhemmat ovat eronneet, ja Eden asuu äitinsä kanssa.

Edenin isä on kuitenkin pyytänyt tytärtään kesäksi luokseen Kalifornian Santa Monicaan. Perillä Eden tutustuu isänsä uusperheeseen: äitipuoleen ja kolmeen velipuoleen, joista vanhin on häntä vuoden vanhempi komea kovispoika Taylor.

Sarja rakentuu Edenin ja Taylorin suhteen ympärille, avainsanoina osien alaotsikot: “rakastan”, “tarvitsen”, “kaipaan”.

Vaikka sisaruspuolilla ei olekaan yhteistä perimää, on juonikuvio herättänyt netissä insestisyytöksiä.

Maskamen mielestä kommentit ovat paitsi huvittavia, myös palvelevat hänen tarinaansa.

“Kirjoissa Eden ja Taylor joutuvat piilottamaan tunteensa, koska he pelkäävät ympäristön reaktioita”, hän sanoo. “Nämä kommentit vain todistavat minun olleen oikeassa kirjoittaessani heidän tarinaansa.”

Internet on Estelle Maskamen kotikenttä. Vaikka hän aikookin jatkossa julkaista kirjansa suoraan paperille, pitää hän sosiaalista mediaa lyömättömänä markkinointialustana. Iso osa hänen ajastaan meneekin Twitterissä, Snapchatissa, Instagramissa ja Facebookissa, “pitämässä Dimilyä esillä”.

Mutta ennen kaikkea sosiaalinen media mahdollistaa Maskamelle vuorovaikutuksen lukijoidensa kanssa. Hän on varma, että ilman sosiaalista mediaa ja sen tuomia lukijoita hän ei missään tapauksessa olisi tällä hetkellä ammattikirjailija.

“Nämä kirjat eivät ole pelkästään minun. Ne ovat meidän.”

Estelle Maskame on tavattavissa Akateemisessa kirjakaupassa keskiviikkona klo 16.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat