Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Pirinen voitti sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinnon

”Pirinen saattaa lyödä ylitse, mutta ei koskaan ohi”, perusteluissa kiitetään

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Sarjakuvataiteilija Ville Pirinen
Sarjakuvataiteilija Ville Pirinen Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomen sarjakuvaseura on myöntänyt vuoden 2016 Puupäähattu-palkinnon Ville Piriselle (s. 1973). Hänen päätyönä pidetään Yhesti yhes paikassa -minialbumisarjaa, jossa hän loihtii valuvalla lyijykynäviivalla kiinteän tosia hahmoja.

”Yhesti-sarjassa kerrotaan lyhyitä, niin sanottuja nykyjuttuja, joissa suomalainen, usein vahvasti humaloitu kansanperinne pääsee oikeuksiinsa”, palkintoperusteluissa todetaan. ”Suomigroteski teossarja kertoo pienille ihmisille tapahtuvista arkisista, mutta samalla fantastisista sattumuksista.”

Palkitsijoiden mukaan Pirinen osoittaa kaikessa tekemisessään elämäniloa ja kokeilunhalua. Sarjakuvissaan hän yhdistää 1970-lukulaisen retrotyylin ja tajunnanvirtaisen kerronnan. Pirinen saattaa lyödä ylitse, mutta ei koskaan ohi.

Sarjakuvayleisön tietoisuuteen Pirinen nousi ensin pienlehdissä, sitten voittamalla Kemin kansainvälisen sarjakuvakilpailun vuonna 1993. Viimeinen bussi -tarinassa näkyi jo vahvasti Pirisen omateräinen piirrostyyli ja rakkaus suomalaiseen huumoriin ja hulluuteen.

Pirinen uusi voittonsa vuonna 2000 Noora Federleyn kanssa tehdyllä parodialla Musta*Naamio – Fan*Tom.

Pirisen muista sarjakuvista tunnetuin on Pauli Kallion käsikirjoittama tiskijukka Ornette Birks Makkonen, Keskiyön Dynamoa, Kelmeää kaupunkia ja Dystopia 2000:tta unohtamatta.

Lisäksi Pirinen on tehnyt paljon levynkansia ja kuvituksia. Hänet tunnetaan myös muusikkona.

Samalla jaettiin sarjakuvaneuvoksen arvonimet tekstaaja Mikko Huuskolle ja sarjakuvaopettaja ja tuottaja Johanna ”Roju” Rojolalle.

Suomen sarjakuvaseura ry on vuodesta 1972 lähtien jakanut arvostetuinta suomalaiselle sarjakuvantekijälle annettavaa palkintoa, Puupäähattua. Nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.

Ville Pirisen töistä koostuva näyttely on esillä 8.2.–27.2. Galleria Sarjakuvakeskuksessa, osoitteessa Hämeentie 150.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat