Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykytanssin häirikkö jakaa rahaa yleisölle –Ivo Dimchevin esitykset suututtavat taideväkeä

Sivuaskel-festivaalilla esiintyvä Ivo Dimchev satirisoi teoksissaan kulttuuritaloutta

Kulttuuri
 
Maximilian Pramatarov
Ivo Dimchevin Fest esitetään Sivuaskel-festivaalilla perjantaina ja lauantaina. Esitys ei järjestäjien mukaan sovi lapsille eikä herkille aikuisille.
Ivo Dimchevin Fest esitetään Sivuaskel-festivaalilla perjantaina ja lauantaina. Esitys ei järjestäjien mukaan sovi lapsille eikä herkille aikuisille. Kuva: Maximilian Pramatarov

Uuden tanssin keskuksessa Zodiakissa tiistaina alkanut Sivuaskel-festivaali on tuonut Helsinkiin nykytanssin häirikön. Bulgarialaisen Ivo Dimchevin (s. 1976) esitykset kun suututtavat taideväkeä ja hämmentävät lokerointiin tottunutta yleisöä.

Dimchev on näyttämöllä sekoitus herkkää, korkokengissä kompastelevaa naista, vahvaa miestä ja outoa eläimellistä energiaa. Mitä sukupuolta tai eläinlajia hän esittää?

Hämmentävä Dimchev ei ajattele olevansa tietoisesti queer. ”Esiintyjän olemuksen pitää olla vapaa kaikista sukupuolisista ja muista määritelmistä.”

Jotkut pitävät Dimchevin tyyliä aggressiivisena. Joskus hän on turhautuneena käskenyt välinpitämättömiä katsojia poistumaan. Hän itse pitää tyyliään pikemminkin intensiivisenä. ”Olen tosin nykyään tasapainoisempi ihminen ja sitä myöten esityksiini on tullut hienovaraisempia sävyjä.”

Hän on myös entistä kiinnostuneempi yleisöstään. Dimchev on tehnyt esimerkiksi Facebook-esityksen, jossa yleisö sai kommentoida esitystä kesken kaiken.

Tänään torstaina esitettävässä P Projectissa yleisölle annetaan mahdollisuus esiintyä maksua vastaan.

Dimchev jakaa yleisölle tuhat euroa palkkioina erilaisista esiintymisistä. Hän pyytää yleisöä kirjoittamaan runoja, jotka sitten esittää säestäen itseään pianolla.

”Kaikki tietävät että raha liikkuu taidepiireissä. Tämän tekeminen näkyväksi on silti ollut monista ihmisiä sopimatonta.”

On tärkeää, että P Projectin jokaisessa osa-alueessa epäonnistutaan. Siten kokemuksesta tulee hyvin todellinen, toisin kuin täydellisestä suorituksesta.

”Haluan tuhota oman osaamiseni ja ammattitaitoni. Se on närkästyttänyt joitakin ammattikatsojia.”

Dimchev tunnetaan vahvoista sooloesityksistään, mutta festivaalilla häneltä nähdään myös perinteisesti tekstiin perustuva Fest-esitys. Omaelämäkerrallinen esitys pureutuu taidemaailman valtarakenteisiin ja muuttuu satiiriksi kulttuuritaloudesta.

40-vuotias Dimchev on toiminut opettajana ja ollut perustamassa tiloja, joissa uusi taide pääsee esiin. Tällä hetkellä hänestä kiinnostavimpia taiteilijoita ovat ihmiset, jotka eivät ole millään lailla taiteen kanssa tekemisissä. Tottumattoman esiintyjän haavoittuva olemus on kiinnostavampi kuin ammattilaisen.

Taidekentän valtajärjestelmiä kuvaavia esityksiä tekevä Dimchev ei pidä teoksiaan poliittisina.

”Mutta se, että kutsuu jotain taiteeksi, on jo sinänsä politiikkaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat