Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovinismin linnake mureni lisää – brittiläinen laatuorkesteri valitsi johtajakseen alle 30-vuotiaan Mirga Gražinytė-Tylan

Birminghamin kaupunginorkesterin edelliset ylikapellimestarit olivat Simon Rattle, Sakari Oramo ja Andris Nelsons.

Kulttuuri
 
Nancy Horowitz
Mirga Gražinytė-Tyla, 29, on valittu Birminghamin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi.
Mirga Gražinytė-Tyla, 29, on valittu Birminghamin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi. Kuva: Nancy Horowitz

Birminghamin kaupunginorkesteri on valinnut historiansa ensimmäisen naispuolisen ylikapellimestarin ja murentaa samalla vanhentuvaa myyttiä kapellimestarin korokkeesta sovinismin viimeisenä linnakkeena.

Liettualainen 29-vuotias Mirga Gražinytė-Tyla aloittaa orkesterin ylikapellimestarina syyskuussa. Kausi kestää ainakin kolme vuotta.

Birmingham onnistuu toistuvasti värväämään nuoria huippulahjakkuuksia ennen heidän suurinta kansainvälistä läpimurtoaan. Orkesterin edellinen ylikapellimestari oli Andris Nelsons, joka valittiin Birminghamiin 28-vuotiaana. Tätä edelsi 30-vuotiaana valittu Sakari Oramo, jonka edeltäjä oli 25-vuotiaana valittu Simon Rattle. Kaikki ovat nousseet suurelle kansainväliselle uralle.

Gražinytė-Tylasta ryhdyttiin kohisemaan viimeistään vuonna 2012, kun hän sai Salzburgin festivaalin nuoren kapellimestarin palkinnon. Vuonna 2015 hän aloitti Salzburgin Landestheaterin musiikillisena johtajana, ohjelmassaan esimerkiksi oheinen produktio Carmenista.

Hän on myös työskennellyt apulaiskapellimestarina Los Angelesin filharmonikoissa.

Lopullinen sinetti valinnalle oli hänen paluunsa Birminghamin kaupunginorkesterin eteen tammikuussa, jolloin hän johti esimerkiksi Jean Sibeliuksen Lemminkäissarjan ja sai erinomaisia arvioita. Orkesterilla on melkoiset Sibelius-perinteet, sillä sekä Simon Rattle että Sakari Oramo ovat levyttäneet Sibeliuksen kaikki sinfoniat ja muita teoksia Birminghamissa.

Lahjakkaiden naisten valinta huippuorkesterien ja oopperatalojen johtoon on hämmentävänkin tuore ilmiö klassisen musiikin historiassa. Vielä 1990-luvulla Sian Edwards oli melkoinen poikkeus saadessaan English National Operan johtajuuden.

Pato on lähtenyt murtumaan vasta 2000-luvulla, kun Marin Alsop, Simone Young ja Susanna Mälkki sekä kasvava joukko muita lahjakkuuksia ovat saaneet yhä merkittävämpiä tehtäviä.

Suomen kaupunginorkestereista Oulu valitsi ensimmäisenä naisen ylikapellimestariksi. Anna-Maria Helsingin kausi kesti vuodet 2010–2013.

Ensemble intercontemporainin entinen taiteellinen johtaja Susanna Mälkki aloittaa Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina syksyllä 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat