Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennätysmäärä suomalaista kulttuuriaineistoa avattiin verkkoon – yli 200 000 kuvaa käytettäväksi

Palvelu tarjoaa vapaaseen käyttöön muun muassa valokuvia Helsingin olympialaisista ja runsaasti kuvia sotahistoriasta.

Kulttuuri
 
Kari Hakli / Helsingin kaupunginmuseo
Kari Hakli kuvasi laskiaisen viettoa Kaivopuistossa vuonna 1974. Keskellä duffelitakissa Kerttuli Wessman taluttamassa Carola Wessmania.
Kari Hakli kuvasi laskiaisen viettoa Kaivopuistossa vuonna 1974. Keskellä duffelitakissa Kerttuli Wessman taluttamassa Carola Wessmania. Kuva: Kari Hakli / Helsingin kaupunginmuseo

Kansalliskirjasto on tänään julkaissut arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja kokoavalle Finna.fi-sivustolle avoimen rajapinnan osoitteessa api.finna.fi.

Avoin rajapinta tarkoittaa, että aineistot ovat saatavilla sellaisessa muodossa, että niistä voi tehdä esimerkiksi sovelluksia ja datavisualisointeja. Rajapinnan kautta kuka tahansa saa käyttöönsä 10,3 miljoonan aineiston kuvailutiedot.

Finnaan tuli uutena ominaisuutena myös haku, jolla saa esiin yli 200 000 avoimesti lisensoitua kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin suomalaisen kulttuuridatan avaus.

Parannetun haun ansiosta aineistot ovat helpommin löydettävissä, kun hakua voi rajata oman käyttötarpeen mukaan. Rajauksella voi erotella esimerkiksi opetukseen tai kaupalliseen käyttöön soveltuvat kuva-aineistot.

Finnassa on mukana yli sata suomalaista arkistoa, kirjastoa ja museota, ja lisää tulee koko ajan. Palvelusta löytyy muun muassa valokuvia, taideteoksia, kirjoja, lehtiä, artikkeleita, karttoja, esineitä, äänitteitä, nuotteja ja videoita.

Helsingin kaupunginmuseo
Laskiaispullat ja muut herkut odottivat syöjiä Elannon leipämyymälässä Neitsytpolulla. Kuvan on ottanut tuntematon kuvaaja noin vuonna 1934.
Laskiaispullat ja muut herkut odottivat syöjiä Elannon leipämyymälässä Neitsytpolulla. Kuvan on ottanut tuntematon kuvaaja noin vuonna 1934.

Avoimesti lisensoitujen kuvien joukosta löytyy muun muassa valokuvia Helsingin olympialaisista, lapsuuden historiaa valottavia leikkikalukokoelmia, visuaalista materiaalia suomalaisista saunoista ja saunakulttuurista, kirkkotaidetta ja runsaasti sotahistoriaan liittyvää kuva-aineistoa.

Palvelusta löytyy yli 200 000 kappaletta avoimen kulttuurin lisenssein käyttöön annettavaa kuva-aineistoa, ja yhteensä Creative Commons -lisenssein merkittyjä kuvia on 300 000 kappaletta.

Finna on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta. Finnan ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Kansalliskirjasto yhdessä kumppaneiden kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat