Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten miesyhtyeiden keikkoja Ruotsissa jää tekemättä festivaalien sukupuolikiintiöiden takia

Helsinki-Cotonou Ensemble menetti kaksi keikkaansa ilmeisesti siksi, että tapahtumanjärjestäjien mieskiintiöt olivat täynnä.

Kulttuuri
 
Jyri Pitkänen
Helsinki-Cotonou Ensemble
Helsinki-Cotonou Ensemble Kuva: Jyri Pitkänen

Maailmanmusiikkiyhtye Helsinki-Cotonou Ensemble oli menossa festivaalikeikalle Ruotsin Göteborgiin, mutta sukupuolikiintiöt estivät sen.

Yhtyeen kitaristi Janne Halonen kertoi HS:lle torstaina, että tapahtuman järjestäjä oli ollut bändistä innoissaan ja suullinen aiesopimus oli tehty.

”Nyt hän oli ilmaissut, että olisi kiva saada meidät keikalle, mutta valitettavasti se ei onnistu koska vähintään puolet festivaalin esiintyjistä pitää olla naisia”, Halonen sanoo.

Myös vireillä olleet neuvottelut klubikeikasta Malmössa kariutuivat varsin ilmeisesti samasta syystä. Halosen tiedossa on tapaus, jossa saman klubin buukkaaja innostui eräästä suomalaisesta miestriosta, mutta sopimusta ei ole edelleenkään allekirjoitettu sukupuolikiintiöiden takia. Siksi Helsinki-Cotonou Ensemblen kahdeksan miesjäsentä saattaa myös tuottaa hankaluuksia.

HS kertoi viime kesänä Ruotsin sukupuolikiintiöistä ja niihin törmänneistä suomalaisista. Silloin kerrottiin, että julkista tukea saadakseen konserttipaikkojen täytyy listata esiintyjänsä, ja niiden tulisi olla tasapuolisesti eri sukupuolia.

Halonenkin oli kuullut linjauksesta aiemmin.

”Olin vain miettinyt, että eihän se voi olla totta. Nyt, kun sattui omalle kohdalle, niin totta se ilmeisesti on.”

Halonen pohti puoliksi leikillään, voisiko osa kahdeksan hengen miesyhtyeestä pukeutua naisiksi, ja auttaisiko se tilannetta.

”Ei tässä oikein voi muuta kuin nauraa”, Halonen toteaa.

Ruotsin kulttuuriministeriön tiedottaja Boris Vasic kertoo HS:lle, että valtiollista säätelyä sukupuolikiintiöistä ei ole olemassa.

Ruotsin hallitus antoi kuitenkin vuoden 2016 määrärahoista vastaaville viranomaisille tehtäväksi edistää konserttiareenojen tarjonnan tasa-arvoistumista. Tämä koskee myös esimerkiksi Ruotsin kuninkaallista oopperaa.

”On mahdollista, että tietyt festivaalijärjestäjät ovat ottaneet sukupuolikiintiöt käyttöönsä omasta aloitteestaan”, Vasic sanoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Yle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat