Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runeberg-palkinto Tapio Koivukarin Unissa­saarnaajalle – ”mestarillinen pienen ihmisen elämän kuvaus”

Kulttuuri
 
Veikko Somerpuro
Tapio Koivukari saa 10000 euron Runeberg-palkinnon.
Tapio Koivukari saa 10000 euron Runeberg-palkinnon. Kuva: Veikko Somerpuro

Vuoden 2016 Runeberg-kirjallisuuspalkinto myönnettiin tänään Tapio Koivukarille (s. 1959) romaanista Unissasaarnaaja. Romaanin kustantaja on Johnny Kniga.

Teos sijoittuu vuoden 1949 lounaissuomalaiseen, joskin kuvitteelliseen, Nihtamon kylään. Sen pääosassa on teinityttö Tuulikki, joka alkaa horrostilassa saarnata maailmanloppua.

Vesa Karonen vertaa Helsingin Sanomien arviossaan Unissasaarnaajaa Lars Sundin ruotsinkieliselle Pohjanmaalle sijoittuviin teoksiin.

Lounaissuomalainen yhteisö on Unissasaarnaajassa tärkeässä roolissa. ”Unissasaarnaajan umpimielisessä yhteisössä kutevat pinnan alla monet oudot kalat. Sodanjälkeisestä Suomesta saa Koivukarin romaanista elävämmän ajankuvan kuin monista historiallisista opuksista”, Karonen kirjoittaa.

Runeberg-palkinnon raati kiittelee Koivukaria ”mestarilliseksi pienen ihmisen elämän kuvaajaksi”.

Perusteluissa kiitetään myös kirjailijan kieltä ja huumoria: ”Koivukari houkuttaa lukijansa henkilöhahmojensa nahkoihin mehevällä suomen kielellään, jossa mausteena vivahtaa länsisuomalainen murre. Volter Kilven ja Hj. Nortamon perinnön tuntevan Koivukarin romaani on sekä vakava ja täyteläinen sodanjälkeisen epookin kuvaus että humoristinen ja terävä kansankuvaus.”

Palkinnon raatiin kuuluvat tänä vuonna sen puheenjohtaja yliopistonlehtori ja kriitikko Outi Oja, kirjailija Markku Karpio ja kirjallisuudentutkija Ann-Christine Snickars.

Unissasaarnaajan lisäksi ehdolla olivat Kurt Högnäsin Refug, Laura Lindstedtin Oneiron, Asko Sahlbergin Irinan kuolemat, Harry Salmenniemen Pimeän lehdet, Jussi Seppäsen Kymmenottelu, Mikaela Strömbergin Sophie ja Pauliina Vanhatalon Pitkä valotusaika.

Vuonna 1986 perustettu palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta ja antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun. Palkintosumma on kymmenentuhatta euroa, ja sen maksavat sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat