Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ne on mainoksia

Toimittaja Miska Rantanen arvostaa kaupungin valoja

Kulttuuri
 
Miska Rantanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.
© Eddie Keogh / Reuters
Neonvalot ympäröivät Eros-veistosta Piccadilly Circuksessa Lontoossa.
Neonvalot ympäröivät Eros-veistosta Piccadilly Circuksessa Lontoossa. Kuva: © Eddie Keogh / Reuters

Teollistumisen turhamaisin ja ylivoimaisesti kaunein sivutuote ovat neonvalot. Niiden isänä pidetään ranskalaista George Claudea, joka esitteli keksintönsä vuonna 1910. Seuraavalla vuosikymmenellä neonvalot muuttivat katukuvaa kaikkialla maailmassa.

Suhteeni neonvaloihin on yltiöromanttinen. Punaiset, siniset ja muun väriset valoputkilot ovat varma merkki siitä, että kaupungilla on pulssi. Mitä enemmän hehkua, sitä parempi.

Kun kaamos on näännyttävimmillään, paras valohoitoni on Lasipalatsi, jonka funkiskirjaimiin ja kahvikuppeihin en kyllästy koskaan. Kaupunkilomalla Lontoossa eniten odottamani nähtävyys oli iltainen Piccadilly Square ja sen TDK- ja Coca Cola -mainokset.

Pikkupoikana 1980-luvun alussa olin vanhempieni mukana lomalla Puolassa. Vaikka satelliittivaltion elintaso oli kehno ja katukuva tuhruinen, Krakovassa saattoi olla kahdeksankerroksisen julkisivun kokoisia neonmainoksia, joissa mainostettiin piskuista apteekkia. En saanut silmiäni irti lasiputkista.

Samaan aikaan Suomessa elettiin neonmainosten rappiovuosia. Kymmeniä vuosia vanhoista, upeista kylteistä ei ollut pidetty huolta ja liikkeiden nimet siirtyivät valokoteloihin, jonka valonlähteeksi lätkäistiin muutama loisteputki.

Hulluimpina hetkinä Helsingissä oli tehty valtuustoaloite, jonka mukaan kaikkien keskustan valomainosten pitäisi olla valkoisia.

Edistyksellisissä piireissä neonvaloja pidettiin räikeän kapitalistisina.

Minulta on siis turha pyytää nimeä adressiin, jossa vastustetaan valosaastetta. Halveksun syvästi politiikkoja, jotka puuhastelevat tällaisten asioiden parissa.

Pimeässä maassa neonmainos lämmittää kuin kuppi höyryävää kaakaota. Vaikka ulkona olisi hyytävä sää, valot kertovat, että jossain on ruokaa, juomaa ja ystäviä.

Hyvin suunniteltu ja toteutettu neonmainos on hyvää kaupunkikulttuuria ja samalla positiivinen signaali kaltaiselleni kuluttajalle: tuolla on tyylitaju hallussa.

Kun puolisoni täytti pyöreitä vuosia, annoin hänelle lahjaksi neonkyltin, jossa on hänen nimensä. Eteisen seinään kiinnitetty kyltti laitetaan päälle silloin, kun vaimon työpäivä tai muu meno venyy ylipitkäksi.

Vihreä valo toivottaa tervetulleeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat