Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset sivuutettiin täysin sarjakuva-alan suurpalkinnosta Ranskassa – seurauksena näyttely, jossa mukana on myös Tove Jansson

Angoulemên sarjakuvafestivaaleilla ei nimetty viime viikolla yhtään naista ehdolle sarjakuvan elämäntyöpalkintoon

Kulttuuri
 
Reino Loppinen / Lehtikuva
Tove Jansson kotonaan 29. maaliskuuta 1956. Jansson on mukana sata naissarjakuvataiteilijaa esittelevässä näyttelyssä Lontoossa.
Tove Jansson kotonaan 29. maaliskuuta 1956. Jansson on mukana sata naissarjakuvataiteilijaa esittelevässä näyttelyssä Lontoossa. Kuva: Reino Loppinen / Lehtikuva

Ranskan Angoulemêssä järjestetään vuosittain yhtä maailman suurimmista sarjakuva-alan festivaaleista. Tämän vuoden festivaali, järjestyksessään jo 43. järjestettiin taas viime viikolla, mutta ei ilman kohuja.

Festivaalin järjestäjät eivät hyväksyneet sarjakuvan elämäntyöpalkinnon 30 ehdokkaan joukkoon yhtään naispuolista sarjakuvataiteilijaa.

Seurasi kohu, johon osallistuivat niin Ranskan kulttuuriministeri, monet naiskirjailijat kuin useat nimetyt miespuoliset ehdokkaatkin. Ehdokkaat pyysivät poistamaan nimensä ehdokaslistalta osoittaakseen solidaarisuuttaan naisille.

”Kaikkein typerin väittämä oli, ettei sarjakuvan maailmaan kuulu lainkaan naisia”, sanoo brittiläinen kuraattori Paul Gravett nyt uutistoimisto AFP:lle.

Gravett ja kumppanit ovat todistamassa nyt Angoulemên väittämää vääräksi. He ovat pistäneet pystyyn Lontoossa näyttelyn, josta selviää, että sarjakuvan historia on täynnä merkittäviä naistaiteilijoita.

Perjantaina lontoolaisessa galleria House of Illustrationissa avautui näyttely, jossa on mukana sata naispuolista sarjakuvataiteilijaa ympäri maailmaa ja kautta historian.

Toukokuuhun asti avoinna olevassa ”100 Women Making Comics” -nimisessä näyttelyssä on mukana taiteilijoita 23 eri maasta. Suomesta mukana on Tove Jansson.

”Näyttely esittelee poikkeuksellisen kokoelman naisten tekemiä sarjakuvia. Mukana on genrejä huumorista surrealismiin, fiktiosta omaelämäkerrallisuuteen sekä scifiin ja fantasiaan”, kertoo kuraattori Olivia Ahmad.

Mukana on töitä pioneerisarjakuvataiteilijoilta, aina vuoden 1775 Mary Darlysta 1800-luvun Marie Duvaliin. Nykytaiteilijoista mukana on esimerkiksi Posy Simmonds, joka tekee viikoittain Tamara Drewe -sarjakuvastrippiä brittilehti Guardianiin.

Monet taiteilijoiden henkilökohtaisista kokoelmista peräisin olevat työt ovat esillä nyt ensimmäistä kertaa, kertovat kuraattorit.

”Naispuoliset sarjakuvataiteilijat ovat olleet läsnä koko sarjakuvataiteen evoluution ajan”, sanoo Paul Gravett.

”He ovat olleet tuottelias vähemmistö. He ovat luoneet sarjakuva-alan ratkaisevimpia ja provokatiivisimpia töitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat