Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden Tanskalainen tyttö -elokuvan päähenkilö oli 1920-luvun Lady Gaga

Elokuvan taiteilijapari Gerda ja Einar Wegener kohahduttivat Kööpenhaminassa sata vuotta sitten. Nyt Arken-museo esittelee Gerda Wegenerin elämäntyötä.

Kulttuuri
 
Agatha A. Nitecka
Elokuvassa Liliä esittää Eddie Redmayne ja Gerdaa Alicia Vikander.
Elokuvassa Liliä esittää Eddie Redmayne ja Gerdaa Alicia Vikander. Kuva: Agatha A. Nitecka

Elokuvateatterin hämärässä moni katsoo tänä viikonloppuna, miten taidemaalarin aviomies Einar nousee kööpenhaminalaisessa ateljeessa nolostellen korokkeelle ja vetää jalkaansa silkkisukat ja korkokengät. Oikea malli, tähtiballerina, on jättänyt tulematta ja taiteilijavaimon on saatava maalaus valmiiksi.

Juuri ensi-iltaan tulleessa Tanskalainen tyttö -elokuvassa kokemus laukaisee miehessä jotain, mikä tulee leimaamaan hänen koko loppuelämäänsä.

Mutta entä ballerinateos? Se valmistui.

Gerda Wegenerin ballerina Ulla Poulsenia esittävä maalaus kuuluu Tanskan teatterimuseon kokoelmiin. Tällä hetkellä se on esillä Kööpenhaminassa, nykytaiteen museossa Arkenissa. Wegenerin retrospektiivissä on esillä 178 teosta.

Tanskan teatterimuseo
Gerda Wegener: Ballerina Ulla Poulsen Chopiniana-baletissa (1927)
Gerda Wegener: Ballerina Ulla Poulsen Chopiniana-baletissa (1927)

Jyllannin maaseudulla vuonna 1885 syntynyt Gerda Wegener tuli tunnetuksi taidemaalarina ja kuvittajana, joka kuvasi erityisesti kauniita naisia art deco -tyyliin. Hänen lempiaiheisiinsa kuuluivat muodikkaat, flirttailevat tytöt sekä aistilliset, glamöröösit diivat. Teoksissa toistuvat teatterin, pukeutumisen ja naamioiden teemat.

Kööpenhaminassa opiskellut ja uransa aloittanut Wegener muutti Pariisiin vuonna 1912, jossa hänestä tuli taiteilijana suurempi menestys kuin Tanskassa. Hän työskenteli Pariisissa parinkymmenen vuoden ajan. Maalaustensa ohella hän hankki tuloja tekemällä kuvituksia Voguen kaltaisiin muotilehtiin.

Useimmiten hänen mallinaan toimi pitkä, elegantti Lili Elbe.

Bruun Rasmussen Auctioneers
Gerda Wegenerin Kesäpäivä-maalauksessa (1927) Einar Wegenerin voi nähdä maalaustelineen takana ja Lilin keskellä. Mukana ovat myös kuvanveistäjä Rudolf Tegnerin vaimo Elna sekä ranskalaiskustantajan vaimo rouva Guyot.
Gerda Wegenerin Kesäpäivä-maalauksessa (1927) Einar Wegenerin voi nähdä maalaustelineen takana ja Lilin keskellä. Mukana ovat myös kuvanveistäjä Rudolf Tegnerin vaimo Elna sekä ranskalaiskustantajan vaimo rouva Guyot.

Lili Elbe oli puolestaan syntynyt Einar Wegenerinä vuonna 1882. Einar opittiin tuntemaan Kööpenhaminassa taitavana maisemamaalarina. Gerda ja Einar menivät naimisiin vuonna 1904.

Lilin päiväkirjoihin perustuvassa postuumissa kirjassa Lili Elbe: Man Into Woman (1933) hän kuvailee miten hän tuurasi naismallia – ehkä juuri Ulla Poulsenia – kun oikea malli saapuikin paikalle.

”Tiedäthän, Andreas, että olit varmasti edellisessä elämässäsi tyttö, tai sitten luonto on tehnyt virheen tällä kertaa”, naisen kerrotaan sanoneen ja nimenneen Einarin Liliksi.

Salanimillä kirjoitetun kirjan todenpitävyys on kyseenalainen, ja mallitarinakin saattaa olla myytti. Se kuitenkin tiedetään, että Einar ryhtyi poseeraamaan vaimolleen Lilinä. Lopulta Einar toivoi voivansa muuttua Liliksi muutenkin kuin maalauksissa.

Tanskan kuninkaallinen kirjasto
Gerda ja Einar Wegener olivat aikansa tunnettu taiteilijapariskunta.
Gerda ja Einar Wegener olivat aikansa tunnettu taiteilijapariskunta.

Jos Pariisi oli tärkeä Gerdan uran kannalta, kaupungin boheemi ilmapiiri auttoi myös Einaria elämään omannäköistään elämää.

Vuonna 1930 hänestä tuli yksi ensimmäisistä sukupuolen korjausleikkauksen läpikäyneistä ihmisistä. Gerda tuki miestään leikkauksissa. Ne kuitenkin johtivat heidän avioliittonsa purkautumiseen ja lopulta Lilin kuolemaan vain 48 vuoden ikäisenä.

Tanskassa Gerda Wegeneriä ei hyväksytty kansalliseen taiteen kaanoniin. Siihen arvellaan vaikuttaneen paitsi Wegenerin sukupuoli ja hänen tekemänsä kaupalliset kuvitustyöt – mutta myös hänen epätavallinen avioliittonsa ja ehkä myös hänen oma seksuaalinen suuntautumisensa.

Tanskassa hänen teoksiaan ei juuri löydy museokokoelmista, vaikka yksityiskokoelmiin niitä on hankittu.

Pariisissa häntä ymmärrettiin paremmin. Muun muassa vuoden 1925 maailmannäyttelyssä hän voitti kaksi kultamitalia ja yhden pronssin. Hänen teoksiaan ostettiin Louvren kokoelmiin, ja nykyään niitä on myös Pompidou-keskuksen kokoelmissa.

Tanskalainen tyttö -elokuva perustuu David Ebershoffin romaaniin, joka ei ole Wegenerien tarinalle täysin uskollinen.

Siksi elokuvassakin vedetään lukuisia mutkia suoraksi, ja Gerdan kannalta elokuva loppuu kesken. Miten hänen siis kävi?

Tiettävästi Gerda meni uusiin naimisiin italialaisdiplomaatin kanssa ja muutti Marokkoon. Hän jatkoi taiteen tekemistä, mutta taidemaailman maku muuttui. 1930-luvulla Gerdan art deco -tyyli alkoi tuntua vanhanaikaiselta, ja työt vähenivät.

Pariskunta erosi, Gerda palasi Kööpenhaminaan, ja lopulta hän kuoli vuonna 1940 köyhänä ja yksinäisenä. Hänet on haudattu Solbjergin hautausmaalle Kööpenhaminaan.

Onneksi jälkimaailma muistaa nyt Gerda Wegenerin kulta-ajan.

”Pidän häntä 1920-luvun Lady Gagana ”, sanoi Arkenin näyttelyn kuratoinut taidehistorioitsija Andrea Rygg Karberg syksyllä Guardianille. “Gerda oli pioneeri, joka eli kaksi vuosikymmentä osana Pariisin taidemaailmaa ja mullisti tavan, jolla naisia kuvataan taiteessa”, Rygg Karberg jatkaa.

Aikaisemmin naiset oli nähty useimmiten miehisen katseen passiivisina kohteina.

”Mutta Gerda maalasi vahvoja, kauniita naisia ihaillen ja samaistuen – tietoisina subjekteina ennemmin kuin objekteina.”

Rygg Karbergin mukaan monet taiteilijat ovat Gerdalle velkaa.

Nan Goldin ja Sarah Lucas, Vivienne Westwood ja kyllä, jopa Lady Gaga.”

Gerda Wegener -näyttely Arkenissa Kööpenhaminassa 16.5.2016 asti.

Morten Pors
Gerda Wegener: Herttakuningatar (Lili), 1928
Gerda Wegener: Herttakuningatar (Lili), 1928
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat