Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haavekuva kääntyy helposti irvikuvaksi

Mark Twainin kertomuskokoelma Matkakirjeitä maasta kertoo, millaisia haavekuvia me hellimme, kirjoittaa Jukka Petäjä.

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Me ihmiset, eritoten kriitikot, olemme kummallista porukkaa. Kovin herkästi heristämme sormea, koska maailma ei ole niin kuin sen pitäisi olla. Jostakin ihmeellisestä syystä arki on pahasti vääristynyt kuva ideaalista mallista. Väitämme suoraselkäisesti, että maailma on mutkalla. Ikävät ilmiöt eivät mahdu niihin muotteihin, jotka olemme ihannemaailmalle varanneet.

Minkälaisia haavekuvia me sitten rakennamme ja hellimme? Siihen antaa oivan vastauksen Mark Twain (1835–1910) postuumisti julkaistussa satiirisessa essee- ja kertomuskokoelmassa Matkakirjeitä maasta, jonka tekstit kirjailija kirjoitti todennäköisesti vuotta ennen kuolemaansa. Nämä saatanan lähettämät pirulliset kirjeet arkkienkeli Mikaelille ja arkkienkeli Gabrielille eivät kerro hyvää meistä ihmisistä.

Jumalan maahan karkottama saatana ihmettelee toisessa kirjeessään sinne jonnekin yläilmoihin ihmisten luomaa haavekuvaa taivaasta. Saatana kertoo arkkienkeleille, että ihmisen luomassa taivaassa kaikki ylös nousseet sielut laulavat kirkkain äänin Hoosiannaa, vaikka olisivat maan päällä vihanneet laulamista tai laulaneet pahasti nuotin vierestä.

Laulua piisaa, ”eikä kukaan poistu; maassa tuollainen paikka sen sijaan tyhjenisi kahdessa tunnissa”, saatana kirjoittaa arkkienkeleille, vaikka epäileekin, että niiden on vaikea uskoa haavekuvaa todeksi.

Eikä tässä kaikki, saatana voihkii. Samalla jokainen soittaa avaralla taivaankannella harppua, nuo miljoonat ja miljoonat, vaikka enintään muutama kymmenen ihmistä tuhannesta osaa ylipäänsä soittaa jotakin soitinta, harpusta puhumattakaan. Saatana ihmettelee harpun asemaa, koska maassa ihmiset vihaavat turhaa melua, mutta ovat hyväksyneet sen hyveenä taivaaseen. Harva näkee eläessään kenenkään harjoittelevan harpun soittamista.

Seksillä ei liioin ole sijaa taivaassa, vaikka maallisessa elämässä ihminen pitää sitä muita iloja arvokkaampana, saatana kirjoittaa: ”On kuin paahtavassa erämaassa täytyisi jäädä ilman vettä.”

Lisäksi kaikenlainen vaihtelu on kitketty taivaasta, vaikka maanpäällisessä elämässä ihminen inhoaa yli kaiken yksitoikkoisuutta. Taivaassa kaikki ovat samanarvoisia, vaikka maan päällä kansakunnat tuntuvat vihaavan toisiaan.

Ihmisen taivas ”on samanlainen kuin hän itsekin: outo, mielenkiinnoton, hämmästyttävä, irvokas”, karkotettu saatana tähdentää arkkienkeleille.

Luotsinkin paperit hankkinut Mark Twain on tietenkin luonut taivaan ideaalimallin kieli poskessa. Tulilinjalla on ihmisen moraali. Jotakin evästä Matkakirjeitä maasta antaa myös Suomessa parhaillaan velloviin keskusteluihin. Auta armias, jos Twainin haavekuva taivaasta kääntyisi maanpäällisen arjen malliksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat