Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Black Swan -koreografi jättää huippupestinsä Pariisin oopperassa vain vuoden jälkeen

Black Swan -koreografi jättää huippupestinsä vain vuoden jälkeen ja palaa Los Angelesiin. Taustalla on tyytymättömyys Pariisin oopperan balettiin.

Kulttuuri
 
JACKY NAEGELEN / Reuters
Koreografi Benjamin Millepied (vas.), Pariisin oopperan johtaja Stephane Lissner ja baletin uusi johtaja Aurélie Dupont.
Koreografi Benjamin Millepied (vas.), Pariisin oopperan johtaja Stephane Lissner ja baletin uusi johtaja Aurélie Dupont. Kuva: JACKY NAEGELEN / Reuters

Tähtitanssija ja -koreografi Benjamin Millepied jättää tehtävänsä Pariisin oopperan balettijohtajana, kertoo The New York Times. Hän ehti hoitaa tehtävää vain runsaan vuoden ajan.

Suuri yleisö tuntee Millepiedin parhaiten Hollywood-elokuva Black Swanin koreografina.

Hän auttoi pääosan esittäjää Natalie Portmania muuntautumaan elokuvaa varten pakkomielteiseksi ballerinaksi. Myöhemmin Portman ja Millepied menivät naimisiin ja saivat yhdessä lapsen. Portman sai Black Swanin roolityöstään Oscarin 2011.

Millepied oli toiminut aiemmin New York City -baletin ensitanssijana. Vuonna 2011 hän muutti Los Angelesiin, jossa hän perusti oman tanssiryhmän.

Nyt Millepied sanoo haluavansa muuttaa takaisin Los Angelesiin Pariisista, jonne perhe muutti syksyllä 2014.

38-vuotias Millepied aikoo keskittyä jatkossa taas omiin koreografioihin sekä omaan tanssiryhmäänsä.

Koreografia on ajanut Los Angelesiin kuitenkin ennen kaikkea hänen tyytymättömyytensä tehtäväänsä Pariisissa.

Esimerkiksi Le Figaro -lehden haastattelussa ja tuoreessa dokumentissa hän kertoi olevansa tyytymätön Pariisin oopperan jäykkään hierarkiaan, oopperan markkinointiin, balettikoulun tasoon sekä Pariisin oopperan baletin rodulliseen yksipuolisuuteen.

Millepied ei ole ollut myöskään tyytyväinen talon klassisen baletin tasoon. Sen sijaan talon nykytanssiosaamista hän on kehunut vuolaasti.

Millepiedin valinta Pariisiin syksyllä 2014 oli yllätys, sillä eläkkeelle jääneen Brigitte Lefèvren seuraajan uskottiin löytyvän talon sisältä.

Millepied puhui voimakkaasti perinteikkään instituution uudistuksen tarpeesta.

Edeltäjä Lefèvre oli johtanut taloa rautakanslerin ottein. Millepied halusi muuttaa erityisesti baletin hierarkkista ilmapiiriä ja vähentää tanssijoiden välillä vallinnutta systemaattista kilpailua.

Benjamin Millepiedin seuraaja on Pariisin oopperan ensitanssija ja yksi talon tunnetuimmista tähtitanssijoista, Aurélie Dupont. 43-vuotias Dupont jäi eläkkeelle tanssijan tehtävästään viime vuonna. Hän aloittaa baletin johtajana heinäkuussa, jolloin Millepied lopettaa.

Pariisin oopperan baletti on maailman vanhimpia ja arvostetuimpia balettiryhmiä maailmassa. Baletin perusti vuonna 1661 Ludvig XIV.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat