Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Twilight-elokuvista tuli Robert Pattinsonille myös taakka

Nyt entinen teini-idoli kulkee James Deanin jalanjäljissä elokuvassa, joka ei tule Suomessa teatterilevitykseen.

Kulttuuri
 
Filmitähti James Dean eli Dane DeHaan ja valokuvaaja Dennis Stock eli Robert Pattinson Life-elokuvassa.
Filmitähti James Dean eli Dane DeHaan ja valokuvaaja Dennis Stock eli Robert Pattinson Life-elokuvassa.
Kuka?

Dennis Stock

 Yhdysvaltalainen kuvajournalisti ja valokuvaaja (1928–2010).

 Kuvasi näyttelijä James Deania (1931–1955) juuri ennen tämän kuolemaa. Kuvista tuli kuuluja.

 Oli kuuluisan Magnum-kuvatoimiston jäsen.

Pöytään istuu huoliteltu, kolmikymppinen mies. Maastopusakka on vihreä, maastokengät mustat, samoin housut. Paita on harmaa. Tukka on pystyssä.

Partakin vähän rehottaa.

”Unohdin pakata partakoneen”, mies vitsailee. Hän vaikuttaa jännittyneeltä ja varautuneelta, vaikka ei uskoisi.

Huoliteltu herra on Robert Pattinson, 29-vuotias elokuvanäyttelijä, joka vielä muutama vuosi sitten oli yksi maailman seuratuimpia ihmisiä, kansainvälisen viihdeteollisuuden suuri teini-idoli.

Vuosina 2008–2012 Pattinson näytteli Kristen Stewartin kanssa Twilight-elokuvasarjan pääparia, nuoria rakastavaisia. Stephenie Meyerin kirjoihin perustuvat kalpeakasvoisista vampyyreista kertovat elokuvat olivat valtavan suosittuja.

Teinirakkaudesta kertovia elokuvia syntyi viisi, ja esimerkiksi Suomessa ne vetivät teattereihin lähes miljoona katsojaa. Maailmanlaajuisesti niiden on laskettu tuottaneen lipputuloina yli kolme miljardia dollaria.

Twilight-elokuvat tekivät parikymppisestä Pattinsonista näyttelijän. Elokuvien suosio teki hänestä myös hyvin kuuluisan, hyvin varakkaan ja hyvin ahdistuneen. Ainakin kuuluisena elämisen suhteen.

”Jo Twilight-suosion alkuvaiheessa tajusin, että ainoa mitä saatoin imagossani hallita olivat kuvat, ilmeet ja käytös niissä”, Pattinson sanoo.

”En halua olla ihminen, joka yrittää olla kivan näköinen kuvassa. Kundille se on vielä vähän nolompaa, ja siitä ne jälkipuheet kai alkavat”, Pattinson sanoo ja viittaa häntä häntänä kaikkialle seuraavaan Twilightin teinileimaan. Tapaamme, kun Pattinson juhlistaa uuden Life-elokuvan ensi-iltaa Berliinissä.

Vastanäyttelijä, ikätoveri Kristen Stewart onnistui nopeammin karistamaan näyttelijälle kapean tähti-imagon. Pattinson vasta yrittää pyristellä irti raidoistaan. Jos on suosio ollut nopeaa, niin melko poikkeuksellista on myös se, että Pattinsonin kaltainen filmitähti vasta opettelee työtään.

”Yleensä ammatin saa opetella katseilta piilossa. Minulle se ei ole mahdollista”, kuten Pattinson itse asian ilmaisee.

Viime vuosina hän on hakeutunut tunnettujen elokuvantekijöiden – muun muassa David Cronenbergin ja Werner Herzogin – oppiin, näyttelemään heidän elokuvissaan.

Paineita on paljon, Pattinson sanoo. Hänellä ei esimerkiksi ole mitään näyttelemisen oppia.

”Joudun aloittamaan joka kerta nollasta. Sellainen pelottaa aika lailla, aiheuttaa epävarmuutta. Toisaalta haluan, että asia onkin niin. Olen huono, jos ei jännitä. Tiedän sen.”

Vakava draama nimeltä Life on yksi elokuvista, joissa Pattinson hankkii näyttelijänä lisäkokemusta. Elokuvaohjaajaksi ryhtyneen valokuvaajan, Anton Corbijnin ohjaama elokuva julkaistaan Suomessa dvd:llä tänään maanantaina.

Historiallinen draama on nähty Suomessa liian epäkaupallisena valkokankaille.

Life kertoo filmitähti James Deanin ja valokuvaaja Dennis Stockin suhteesta 1950-luvulla. Pattinson näyttelee elokuvassa valokuvaajaa, Dane DeHaan on Dean. Stock napsi Deanista valokuvia aikakauslehti Lifelle juuri ennen kuin Deanista tuli 1950-luvun suuri filmitähti, aikakauden kapinallinen.

Myös Stockista kasvoi kuulu valokuvaaja, ja elokuvassa merkittävässä roolissa ovat Stockin kuvat. Erityisesti yksi Stockin otos on levinnyt maailmalle julisteina ja postikortteina. Sen Stock otti Deanista vuonna 1955 näyttelijän kävellessä New Yorkin Times Squarella. Näyttelijä kävelee kameraa kohti hartiat kumarassa, kaulukset pystyssä, suussaan savuke. Sataa.

Kuvassa on uhmaa, välinpitämättömyyttä ja outoa voimaa.

Elokuvaohjaaja Anton Corbijn saa selittää miksi juuri tuo kuva on niin tärkeä. Corbijn on tottunut analysoimaan populaarikulttuuria, sillä hän on kuvannut paljon rockin ja popin kuuluisuuksia David Bowiesta Tom Waitsiin, Miles Davisista Björkiin. Corbijn myöntää, että hän ei aluksi ymmärtänyt, miksi juuri tuo Stockin kuva nousi ikoniseksi.

”Kuvassahan sataa. Ja Dean on kaukana, pienenä. Häntä haluaisi nähdä enemmän.”

”Uskon, että vastaus on se, että kuvassa on jazzia. Se yhdistyy Deanin persoonaan. Kuvassa heijastuu se muutos, jonka 1950-luvun sukupolvi halusi.”

Dean kuoli pian kuvan ottamisen jälkeen autokolarissa, vain 24-vuotiaana. Corbijnin mielestä vastaavanlaisia valokuvia ei enää synny.

”Kuuluisuuksista otetut valokuvat ovat nykyään turvallisia ja samanlaisia. Kuvissa on enemmän esillä idea kuin ihminen.”

Ajatus saattaa sopia myös mielikuvaan Pattinsonista. Kun elokuvan aiheena on James Deanin kaltainen nimi, Pattinson väistämättä vertautuu häneen. Pattinson ei pidä vertailusta. Hän vetää esiin julkkiskortin.

”Vain kuuluisuus yhdistää minua Deania ja minua.”

”Deania katsottiin, jotta nähtiin, miten pitäisi elää. Minun kuuluisuuteni taas tuli, koska Twilight-kirjojen fanit halusivat minun olevan rakastamiensa kirjojen henkilö. Ei minulta kukaan kysy elämänohjeita.”

Sitten haastattelu on ohi.

Pattinson nousee pöydästä, suoristaa lahkeet buutsien päälle ja jatkaa matkaansa.

Dennis Stock otti kuulut valokuvat nuorena kuolleesta James Deanista. Robert Pattinson (oik.) esittää Life-elokuvassa valokuvaaja Stockia, Dane DeHaan näyttelee James Deania.
Dennis Stock otti kuulut valokuvat nuorena kuolleesta James Deanista. Robert Pattinson (oik.) esittää Life-elokuvassa valokuvaaja Stockia, Dane DeHaan näyttelee James Deania.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat