Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tunnetuin filosofi Georg Henrik von Wright oli myös säveltäjä

M. A. Numminen esittää nuoren filosofin sävellyksen ensi kertaa maaliskuussa Kansalliskirjastossa, jossa avautuu näyttely sata vuotta täyttävän suurmiehen elämästä ja teoksista.

Kulttuuri
 
Aki Petteri Lehtinen
WWA / Helsingin Yliopisto
Ludwig Wittgenstein (vas.) ja Georg Henrik von Wright Cambridgessä 1940-luvun lopulla.
Ludwig Wittgenstein (vas.) ja Georg Henrik von Wright Cambridgessä 1940-luvun lopulla. Kuva: WWA / Helsingin Yliopisto
Fakta

Eino Kailan oppilas

 Filosofi Georg Henrik von Wright aloitti loogis-analyyttisen filosofin uransa Eino Kailan (1890–1958) opetuksessa.

 Hänestä kehittyi loistava kirjoittaja, joka laajensi tuotantonsa akateemisesta filosofiasta yleisinhimilliseen ja yhteiskunnalliseen esseistiikkaan.

 Hän toimi filosofian professorina Helsingin yliopiston ja Cambridgen lisäksi muun muassa Yhdysvaltain Cornellin yliopistossa.

Loogikko ja akateemikko Georg Henrik von Wright (1916–2003) tunnusti lahjakkuutensa ja sivistyksensä rajat. Hän ei aina erottanut vasenta oikeasta – ja hänen lempiruokansa oli nakit muusilla.

Näin muistelee Helsingin yliopistossa sijaitsevan von Wrightin ja Wittgensteinin arkiston johtaja Thomas Wallgren. Hän suunnittelee von Wrightin oppilaan, emeritusprofessorin ja Helsingin yliopiston entisen kanslerin Ilkka Niiniluodon kanssa tapahtumia ja julkaisuja alkavan juhlavuoden kunniaksi. Von Wrightistä riittää lämpimiä muistoja ja tarinoita, joita muistellaan tieteellisten saavutusten ohella.

Mitä von Wright ajattelisi nykymaailmasta?

”Von Wright oli rohkea humanisti, joka uskalsi puolustaa sorretussa asemassa olevien ihmisten oikeuksia. Häntä kauhistuttaisi nykyisen maailman itsekkyys ja väkivalta”, arvioi Niiniluoto.

Kansalliskirjastossa avautuu 8. maaliskuuta näyttely suurmiehen elämästä ja teoksista. Avajaisiin liittyy myös uutinen, uusi tieto Suomen tunnetuimman filosofin tuotannossa: M. A.  Numminen kantaesittää von Wrightin oman sävellyksen. Filosofia ei ole tätä ennen tunnettu säveltäjänä.

”Tiettävästi tämä on ensimmäinen kerta, kun tämä sävellys esitetään. Sen von Wright sävelsi 16-vuotiaana Heinrich Heinen rakkausrunoon, joten on luonnollista, että kappaleessa kuuluu nuorukaisen kaiho”, M. A. Numminen paljastaa.

Hän arvelee, että sen ikäisenä von Wright ei tietenkään olisi halunnut sävellykselleen hänen kaltaistaan esittäjää. ”Mutta kun olimme tutustuneet, hän olisi aivan varmasti sallinut minun esittävän sen.”

Suomalaisella huippufilosofilla oli syvät kansainväliset kytkennät omaan oppialaansa – kuten tiedetään. M. A. Numminen esimerkiksi keskusteli von Wrightin kanssa useasti myös Ludwig Wittgensteinista ja tämän filosofiasta. ”Von Wright myös kertoi minulle Wittgensteinin persoonasta ja filosofin vierailuista heidän kotiinsa Cambridgessä. Wittgensteinin mielipaikka oli heidän keittiönsä.”

Tämä yhteys näkyy myös Thomas Wallgrenin johtamassa The von Wright and Wittgenstein -arkistossa (WWA). Siinä nimittäin yhdistyvät luonnollisesti von Wrightin ja Ludwig Wittgensteinin (1889–1951) tekstit, joissa riittää tutkittavaa tuleville sukupolville eri oppiaineissa. ”Von Wrightin yli 50 vuoden uurastus työtoverinsa postuumien teosten tärkeimpänä toimittajana on verrattavissa jopa hänen omiin saavutuksiinsa filosofiassa”, Wallgren muistuttaa.

Wallgren uskoo, että tuleva loogikko ja tieteenfilosofi tajusi modernin edistysuskon varjopuolet jo 1930-luvulla lukiessaan Oswald Spenglerin ja Dostojevskin kaltaisia kulttuuripessimistejä. ”Tämä piirre kehittyi hänessä maineikkaan loogikonuran rinnalla tieteellis-teknisen kasvuyhteiskunnan kritiikiksi, johon kuului varhainen tietoisuus hallitsemattomasta ekologisesta tuhosta.”

Georg Henrik von Wright tiesi tilanteen kestämättömäksi, mutta piti ihmisen mahdollisuuksia muuttaa kehityksen suuntaa pieninä. ”Silti pitää yrittää, sillä kaikki muu olisi luopumista valistuksen tehtävästä”, Wallgren huomauttaa.

Filosofian professori Sara Heinämaa korostaa von Wrightin ylitsepursuavaa lämpöä, avoimuutta, vilpittömyyttä ja uteliaisuutta – aivan kuten Thomas Wallgren. ”Tutustuin von Wrightiin 1980-luvun lopussa, kun hän filosofian laitoksen käytävällä pyysi minua seminaariinsa puhumaan pro gradu -tutkielmani aiheesta eli tekoälyn filosofiasta.”

Sara Heinämaata hämmästytti von Wrightin tasapuolisuus, joka ylitti kaikki koulukuntarajat. Hän muistelee, että von Wright riemuitsi uusista ideoista ja kannusti kaikkia eteenpäin, kun taas muut professorit nuokkuivat usein läpi esitelmien. ”Juuri hän lainasi minulle ensimmäiset opukset, joista innostuin kehittämään sukupuolen filosofiaa.”

Kun Wittgenstein valitsi von Wrightin seuraajakseen filosofian professorina Cambridgessa vuonna 1948, suomalaisfilosofi arveli päätökseen vaikuttaneen juuri hänen omaperäisyytensä ja riippumattomuutensa. Wittgenstein itsekin oli siirtynyt loogisesta positivismista arkikielen, käyttäytymisen ja toiminnan filosofiaan.

Emeritaprofessori Lilli Alanen tapasi von Wrightin seminaarissa 1970-luvulla. Heistä tuli perhetuttavat, ja ystävyys jatkui von Wrightin kuolemaan saakka. Uskalluksesta kertoo se, että von Wright rohkeni arvostella myös aikansa loogis-analyyttista filosofiaa. Hän raivostutti myös yhteiskuntaoptimisteja.

”Hänen aikalaiskritiikkinsä oli mitä suurimmassa määrin itsekritiikkiä. Kaiken historiallisesti todistamansa takia hän joutui kyseenalaistamaan oman ajattelunsa lähtökohdat tieteen ja yhteiskunnan kehittymisestä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat