Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maigretin luoja antoi pakit Brigitte Bardotille

Georges Simenonin kirjeet paljastavat myös, että suosittu dekkarikirjailija arvosti Sibeliusta.

Kulttuuri
 
Sam Levin
Brigitte Bardot vuonna 1959. Takana oli jo elokuva . . . ja Jumala loi naisen (1956).
Brigitte Bardot vuonna 1959. Takana oli jo elokuva . . . ja Jumala loi naisen (1956). Kuva: Sam Levin
Fakta

Pieraccinin kokoelma

 Italialainen Rolando Pieraccini on asunut Suomessa 40 vuotta.

 Toiminut muun muassa kustantajana ja bibliofiilinä, kirjallisuudentutkijana, taiteen keräilijänä ja mesenaattina.

 Kansainvälisesti laajan ulkomaisten ja italialaisten kirjailijoiden kirjekokoelman lisäksi hän on kerännyt vuodesta 1965 lähtien Suuret suomalaiset -kirjekokoelmaa, jossa on kaikkiaan yli 4 000 kirjettä, signeerattua valokuvaa ja muuta asiakirjaa suomalaisilta merkkihenkilöiltä.

 Kokoelmaan kuuluu esimerkiksi yli 200 Jean Sibeliuksen ja 150 marsalkka C. G. E. Mannerheimin kirjettä.

 Pieraccini on huolissaan kokoelmansa tulevaisuudesta. ”En ole vielä löytänyt oikeaa suomalaista instituutiota, jolle voisin lahjoittaa nämä Suomen kulttuurin kannalta merkittävät ja arvokkaat aarteet.”

Harva tietää, että legendaarisen komisario Maigretin luoja Georges Simenon antoi tylysti pakit Brigitte Bardotille.

Oman aikansa tunnetuin belgialaiskirjailija totesi 28. päivä lokakuuta 1968 päivätyssä kirjeessä Esquire-lehden silloiselle varapäätoimittajalle Robert Sherrillille, että hän ei suostu missään nimessä kirjoittamaan artikkelia ranskalaisesta seksisymbolista. Hän vakuutti, että ei halunnut olla muutenkaan missään tekemisissä ranskalaisen elokuvatähden kanssa.

”En pidä Birgitte Bardotista näyttelijänä, enkä edes naisena. Jos olisimme viimeiset ihmiset maailmassa, ihmiskunta loppuisi siihen”, Georges Simenon kirjoitti Sherrillille New Yorkiin.

Kovana naistenmiehenä tunnetun Georges Simenonin tuomio Brigitte Bardotista on yksi niistä yllättävistä tiedoista, joita Pontremolin antikvariaattisessa kirjakaupassa Milanossa vuodenvaihteessa avattu näyttely Crimini firmati (Signeerattuja rikoksia) tarjoaa.

Myös katalogiksi toimitettu näyttely on koottu Suomessa jo pitkään vaikuttaneen Rolando Pieraccinin vuosikymmenten saatossa keräämistä kirjekokoelmista. Mukana on harvinaisia, harvemmin julkisuudessa nähtyjä kirjeitä, kirjoja ja valokuvia kaiken kaikkiaan 101 tunnetulta dekkari- ja agenttikirjailijalta.

Lista on vaikuttava läpileikkaus rikoskirjallisuuden klassikoista. Esillä ovat esimerkiksi Agatha Christie, Erle Stanley Gardner, Eric Ambler, Rex Stout, Ellery Queen, Patricia Highsmith, P. D.  James, John le Carré, Donald Westlake ja Ruth Rendell. Yhteensä näytteillä on yli tuhat kirjettä, valokuvaa ja kirjaa.

Ateneumin taidemuseolle 1900-luvun italialaisen nykytaiteen kokoelmansa lahjoittanut Rolando Pieraccini ihmettelee Georges Simenonin (1903–1989) purkausta – semminkin, kun nelisen Maigret-kirjaa vuodessa markkinoille pukannut kirjailija ilmoitti vuonna 1977 antamassaan haastattelussa maanneensa 61 vuoden aikana 10 000 naisen kanssa.

Rolando Pieraccinin mukaan Simeon ei anna kirjeessä sen kummempia selityksiä sille, miksi sensuelli Brigitte Bardot jättää kirjailijan kylmäksi. ”Olisiko samoin kuten vanhassa sadussa, jossa todetaan: happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista”, Pieraccini kysyy ja hymähtää.

Oma mielenkiintonsa on myös 7. päivä tammikuuta 1987 päivätyssä kirjeessä, jossa kirjailija toteaa, että hän ”on Sibeliuksen suuri ihailija” ja arvostaa suunnattomasti ”kunnon moukkua suomalaista votkaa”.

Georges Simenon epäilee kirjeessä 1. kesäkuuta 1977 puolestaan, että saattaisi kieltäytyä Nobelin kirjallisuuspalkinnosta, mikäli sellaista hänelle tarjottaisiin, koska haluaisi mieluummin säilyttää riippumattomuutensa kuin tulla sidotuksi kirjalliseen eliittiin.

Näyttelyssä on esillä myös Georges Simenonin kuuluisa piippu, joka näkyi eräänlaisena tunnusmerkkinä Maigret-kirjojen liepeeseen painetussa profiilikuvassa. Pieraccini on sen verran intohimoinen keräilijä, että hän ei voinut yksinkertaisesti vastustaa kiusausta ostaa symboliseen asemaan noussutta piippua huutokaupasta.

Kaiken kaikkiaan Georges Simenonin kirjeiden ja käsikirjoitusten valikoima on yksi maailman merkittävimmistä Maigretin luojan yksityisistä kokoelmista. Pieraccinin dekkarikokoelmasta koottua näyttelyä ei ikävä kyllä nähdä Suomessa.

Pieraccini Collection
Georges Simenon – valokuva päivätty vuonna vuonna 1984. Kuva näyttelyluettelosta.
Georges Simenon – valokuva päivätty vuonna vuonna 1984. Kuva näyttelyluettelosta.
Pieraccini Collection
Brigitte Bardotin signeeraama valokuva on esillä Milanossa.
Brigitte Bardotin signeeraama valokuva on esillä Milanossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat