Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko vähemmistöjen puuttuminen Oscar-listoilta rasismia vai tavallista kilpailua? Tästä väännetään nyt Britanniassa

”Oscar-listoja enemmän kyse on siitä, miten elokuvia tehdään, käsikirjoituksista ja roolijaosta”

Kulttuuri
 
Reuters
Charlotte Rampling, Helen Mirren ja Idris Elba ovat Britannian Oscar-kiistan keskiössä.
Charlotte Rampling, Helen Mirren ja Idris Elba ovat Britannian Oscar-kiistan keskiössä. Kuva: Reuters

Valkoihoisten näyttelijöiden valtaamista Oscar-ehdokkuuksista on kiistelty jo pitkään. Kun ehdokkuudet paljastettiin tammikuussa, vain päivien sisällä syntyi vastaliike, joka sai nimekseen #oscarssowhite – valkoiset Oscarit.

Mustaihoisia tai muuta etnistä vähemmistöä edustavien näyttelijöiden puutetta on pidetty, jos ei rasismina, ainakin sokeutena elokuva-alan monimuotoisuudelle.

Esimerkiksi Matrix-näyttelijä Jada Pinkett-Smith ja ohjaaja Spike Lee ovat jo ilmoittaneet boikotoivansa Oscar-gaalaa. Moni on kysynyt, kuinka ehdokkuudet tuottavasta ”rakenteellisesta rasismista” päästäisiin eroon.

Tammikuun loppupuolella Yhdysvaltain elokuva-akatemia kertoi panevansa uusiksi koko äänestäjäkuntansa rakenteen ja johtamisjärjestelmänsä, jotta asia saataisiin kuntoon.

Kiista vähemmistöjen ja elokuvapalkintojen suhteesta ei kuitenkaan ole laantunut. Viime aikoina se on saanut uutta pontta erityisesti Britanniassa.

Tämä johtuu siitä, että suurimpana puutteena Oscar-listoilla pidetään sitä, ettei brittinäyttelijä Idris Elbaa asetettu ehdolle parhaasta miespääosasta roolistaan Cary Fukunagan elokuvassa Beasts of No Nation. Elba on tummaihoinen brittinäyttelijä.

Britanniassa asiasta on virinnyt keskustelu siitä, millainen tekijä taustan pitäisi olla kilpailutilanteessa

Viimeksi asiaan otti kantaa brittinäyttelijä Helen Mirren, viime viikolla Britanniassa Channel 4 -televisiokanavalla. Mirrenin mukaan valitsijoita ei voi syyttää virheistä tai epäreiluudesta. Hänestä Elban puuttuminen ehdokaslistalta johtuu aivan muista seikoista, kuten elokuvan Beasts Of No Nation aiheesta.

”Riittävän monet ihmiset eivät nähneet tai halunneet katsoa elokuvaa lapsisotilaista Afrikassa. Se ei edes ollut nähtävillä tarpeeksi pitkään”, Mirren sanoo.

Beasts of No Nation on Netflix-suoratoistopalvelun tuottama elokuva ja kertoo nimeämättömän länsiafrikkalaisen maan sisällissodasta. Realistisena pidetyssä ja raa’assa elokuvassa Elba esittää lapsisotilaiden komentajaa – isällistä mutta tuhoavaa.

Toinenkin brittiläinen veteraaninäyttelijä, Charlotte Rampling, on sanonut, ettei pidä mustien näyttelijöiden puuttumista ehdokaslistoilta rasismina, vaan kertoo ennemmin itse suorituksista.

”Ehkä mustilla näyttelijöillä ei ollut nyt asiaa ehdokkaiksi”, hän arveli hiljan radiohaastattelussa Ranskassa.

Rampling on itse ehdolla parhaan naispääosan Oscar-palkinnolle roolistaan elokuvassa 45 vuotta.

Elba voitti roolistaan sunnuntaina Britanniassa Evening Standardin filmipalkinnon. Edellisviikolla hän sai tunnustuksen roolistaan myös Amerikan Screen Actors Guild -gaalassa. Hän sai roolista myös Golden Globe -ehdokkuuden. Teema nousi esiin myös Elban sunnuntain puheessa.

”Elokuvan tekijät tulivat New Yorkista ja Ghanasta, ja rahoitus tuli ihan kaikkialta. Se on v***u monimuotoisuutta”, Elba sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Helen Mirrenin mukaan Elba olisi ehdottomasti ansainnut Oscar-ehdokkuuden.

”Oscar-ehdokkuuksissa on kuitenkin kyse monen asian summasta”, Mirren arvioi.

Helen Mirrenin mukaan on vielä paljon tehtävää siinä, että Hollywoodissa mustat ja muut etniset ryhmät pääsisivät paremmin näkyviin elokuva-alalla.

Väheksyntää ja syrjimistä esiintyy niin mustien kuin myös aasialaistaustaisten, latinojen ja Yhdysvaltain alkuperäisasukkaiden kohdalla. Siksi asiasta kampanjoivat nyt useat kansalaisjärjestöt.

”Myös siitä, miten elokuvia tehdään, käsikirjoituksista ja roolijaosta. Jos Elba olisi saanut ehdokkuuden, emme kävisi tätä keskustelua etnisen monimuotoisuuden lisäämisen tarpeesta. Nyt siitä keskustellaan, ja se on hyvä asia.”

The Variety -lehdessä George Clooney arveli, että tilanne on itse asiassa huonompi kuin kymmenen vuotta sitten.

”Vuoden 2004 tienoilla ehdolla oli mustia näyttelijöitä, kuten Morgan Freeman ja Don Cheadle. Nyt näyttää siltä, että ollaan menossa aivan väärään suuntaan.”

Yhdysvaltain elokuva-akatemian myöntämät Oscar-palkinnot jaetaan 28. helmikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat