Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oscar-palkintolistoja syytetään syrjinnästä

Helen Mirrenin mukaan kyse on koko elokuva-alan epätasapainosta.

Kulttuuri
 
Reuters
Charlotte Rampling, Helen Mirren ja Idris Elba ovat Britannian Oscar-kiistan keskiössä.
Charlotte Rampling, Helen Mirren ja Idris Elba ovat Britannian Oscar-kiistan keskiössä. Kuva: Reuters

Kiistely elokuva-alan Oscar-palkintojen rasistisuudesta jatkuu. Viimeksi asiaan otti kantaa brittinäyttelijä Helen Mirren, kun häntä haastateltiin viime viikolla Britanniassa Channel 4 -televisiokanavalla.

Yhdysvaltain elokuva-akatemian myöntämät Oscar-palkinnot jaetaan 28. helmikuuta.

Parhaiden näyttelijöiden Oscar-ehdokkaina ei ole tänä vuonna yhtään mustaihoista tai muuta etnistä vähemmistöä edustavaa näyttelijää. Tätä on pidetty, jos ei rasismina, ainakin sokeutena elokuva-alan monimuotoisuudelle.

Seurauksena on ollut kritiikin ryöppy, ja ainakin Matrix-näyttelijä Jada Pinkett-Smith ja ohjaaja Spike Lee ovat jo ilmoittaneet boikotoivansa Oscar-gaalaa.

Suurimpana puutteena Oscar-listoilla pidetään sitä, ettei brittinäyttelijä Idris Elbaa asetettu ehdolle parhaasta miespääosasta roolistaan Cary Fukunagan elokuvassa Beasts of No Nation.

Ehdokkuutta vaille jäivät myös esimerkiksi Michael B. Jordan, Will Smith ja Samuel L. Jackson. Yhdysvaltain Elokuva-akatemian jäsenet ovat kiistäneet kaikki rasismisyytökset.

Helen Mirrenin mukaan valitsijoita ei voi syyttää virheistä tai epäreiluudesta. Hänestä Elban puuttuminen ehdokaslistalta johtuu aivan muista seikoista, kuten elokuvan Beasts of No Nation aiheesta.

”Riittävän monet ihmiset eivät nähneet tai halunneet katsoa elokuvaa lapsisotilaista Afrikassa. Se ei edes ollut nähtävillä tarpeeksi pitkään”, Mirren sanoo.

Toinenkin brittiläinen veteraaninäyttelijä, Charlotte Rampling, on sanonut, ettei pidä mustien näyttelijöiden puuttumista ehdokaslistoilta rasismina. ”Ehkä mustilla näyttelijöillä ei ollut nyt asiaa ehdokkaiksi”, hän arveli hiljan radiohaastattelussa Ranskassa.

Rampling on itse ehdolla parhaan naispääosan Oscar-palkinnolle roolistaan elokuvassa 45 vuotta.

Idris Elban tähdittämä Beasts of No Nation on Netflix-suoratoistopalvelun tuottama elokuva ja kertoo nimeämättömän länsiafrikkalaisen maan sisällissodasta. Realistisena pidetyssä ja raa’assa elokuvassa Elba esittää lapsisotilaiden komentajaa, isällistä mutta tuhoavaa.

Helen Mirrenin mukaan Elba olisi ehdottomasti ansainnut Oscar-ehdokkuuden. Muualta Elballe onkin tullut kunniaa, kuten kaksi Screen Actors Guild -palkintoa ja Golden Globe -ehdokkuus.

”Oscar-ehdokkuuksissa on kuitenkin kyse monen asian summasta”, Mirren arvioi.

”Myös siitä, miten elokuvia tehdään, käsikirjoituksista ja roolijaosta. Jos Elba olisi saanut ehdokkuuden, emme kävisi tätä keskustelua etnisen monimuotoisuuden lisäämisen tarpeesta. Nyt siitä keskustellaan, ja se on hyvä asia.”

Helen Mirrenin mukaan on vielä paljon tehtävää siinä, että Hollywoodissa mustat ja muut etniset ryhmät pääsisivät paremmin näkyviin elokuva-alalla.

Väheksyntää ja syrjimistä esiintyy niin mustien kuin myös aasialaistaustaisten, latinojen ja Yhdysvaltain alkuperäisasukkaiden kohdalla. Siksi asiasta kampanjoivat nyt useat kansalaisjärjestöt.

Vähemmistöjen vähäiseen näkyvyyteen elokuva-alalla ovat kiinnittäneet huomiota monet tämän vuoden Oscar-ehdokkaistakin, kuten näyttelijät Mark Ruffalo ja Brie Larson.

The Variety -lehdessä George Clooney arveli, että tilanne on itse asiassa huonompi kuin kymmenen vuotta sitten.

”Vuoden 2004 tienoilla ehdolla oli mustia näyttelijöitä, kuten Morgan Freeman ja Don Cheadle. Nyt näyttää siltä, että ollaan menossa aivan väärään suuntaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat