Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurmiehetkin fuskasivat

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Godfrey Knellerin maalaus Isaac Newtonista vuodelta 1702.
Godfrey Knellerin maalaus Isaac Newtonista vuodelta 1702.

Taivaankappaleiden mekaniikan ja painovoiman lakien löytäjää Isaac Newton muunteli laskelmiaan äänen nopeudesta, maan akselin kaltevuuskulman muutoksista ja Kuun kiertoradasta niin, että sai lukemat pitämään yhtä teoriansa kanssa. Newton asetti ”täydellisen yhtäpitävyyden” totuuden mitaksi, ja piti huolen, että täydellinen yhtäpitävyys myös löytyi.

Munkki Gregor Mendel teki uraauurtavat löytönsä perinnöllisyydestä luostarin puutarhassa Brnossa 1800-luvulla. Hän kasvatti palstallaan herneitä, risteytti niitä ja merkitsi muistiin, miten erilaiset ominaisuudet periytyivät jälkeläisille. Näihin päiviin asti on keskusteltu siitä, ovatko tulokset liian hyviä ollakseen totta. Brittiläinen tilastotieteilijä Roland Fisher arveli, että Mendel on voinut jättää huomiotta kasviyksilöitä, jotka eivät sovi hypoteesiin.

Valokuvaus oli Charles Darwinin aikaan vasta tulossa tieteellisen todistelun välineeksi. Evoluutio-opin luoja käytti ensimmäisten joukossa valokuvia aineistona tutkimuksessaan Tunteiden ilmeneminen ihmisissä ja eläimissä. Monet kuvista oli retusoitu tai lavastettu. Darwin käytti myös neurologi Duchenne de Boulognen valokuvia, joissa koehenkilöille oli aiheutettu sähköstimulaatiolla erilaisia ilmeitä. Darwin poistatti kuvista piuhat ja esitti ne näytteinä siitä, miten tunteet ilmenevät ihmisen kasvoilla. Darwinin puolustukseksi voi sanoa, että hän havainnollisti väitteitään peukaloiduilla valokuvilla eikä esittänyt niitä todistusaineistona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat