Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaissuunnittelija kutsuttiin Tukholman sisustusmessuille

Monelle tunnetulle brändille työskennellyt Susanna Vento sai tehtäväkseen suunnitella messuille rennon kotitilan.

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS
Oman kotinsa sisustuksessa Susanna Vento on minimalisti.
Oman kotinsa sisustuksessa Susanna Vento on minimalisti. Kuva: Mika Ranta / HS

Sisustussuunnittelija Susanna Vento avasi kesällä 2015 Tukholman messuilta tulleen sähköpostin. Taas yksi tiedote, hän ajatteli – mutta alkoi kuitenkin lukea sitä.

Ja hämmästyi. Häntä pyydettiin suunnittelemaan helmikuisille Tukholman sisustusmessuille oma tila.

Artikkeliin liittyvät

Pohjoismaiden suurimpien sisustusmessujen trendiosaston teemana on tänä vuonna Nature is back for good, toisin sanoen kestävyys ja luonnonläheisyys. Messut pyysivät kolmea pohjoismaista sisustussuunnittelijaa luomaan interiöörin annetun teeman mukaan. Kaikkien tarkoitus on täydentää toisiaan.

Ruotsalainen Emma Olbers on suunnitellut ulkotilan, tanskalainen Christine Rudolph työskentelytilan ja Susanna Vento rennon kotitilan.

”Tehtäväni nimeksi annettiin Tea- and Playtime. Päätin rakentaa tilan, jossa lapset, työ ja perhe-elämä kohtaisivat. Messuille suunnittelemassani tilassa on lasten leikkipaikka, ruokapöytä ja oma työpiste. Sellaista tarvitsen kahden pienen lapsen äitinä itsekin”, Susanna Vento sanoo.

Tukholman messut olivat hieno haaste jo pitkän uran sisustussuunnittelijana tehneelle Vennolle. Hän on työskennellyt sisustuslehdissä ja suunnitellut monelle tunnetulle brändille, muun muassa Marimekolle, Iittalalle, Samsungille ja Acne JR:lle.

”Susanna Vento on tehnyt erinomaista ja omaperäistä työtä näille merkeille. Sen vuoksi kiinnostuimme hänestä ja kutsuimme hänet ensimmäisenä suomalaisena mukaan”, sanoo messujen tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Johanna Lannerö.

Näin pitkälle Susanna Vento ei arvannut pääsevänsä, kun lähti Pieksämäeltä opiskelemaan Kuopion käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen.

”Minulla oli jo nuorena intohimo estetiikkaan, enkä voinut kuvitella tekeväni työkseni mitään muuta kuin jotain siihen liittyvää. Toisena opiskeluvuonna pyrin sisustussuunnittelijalinjalle, ja neljän vuoden opintojen jälkeen hain harjoittelupaikkaa Avotakasta. Pääsin sinne”, Vento kertoo.

”Halusin silloin ennen muuta rakentaa kuvia. Opin tekemään niitä ja työskentelin lehdessä lopulta kymmenen vuotta. Olen ajatellut jälkeenpäin, että Avotakkaa parempaa koulua ei tähän työhön olisi voinut olla.”

Avotakasta Susanna Vento meni Deko-lehteen. Nuorille perheille suunnatussa lehdessä tehtiin toisenlaisia sisustuksia: paljon lastenhuoneita ja pieniä koteja.

”Sekin oli hauskaa ja opettavaista, koska se oli minulle uutta.”

Kuuden Deko-vuoden jälkeen Vento jäi äitiyslomalle ja hoitovapaalle.

”Silloin tuntui, että on aika tehdä muuta kuin lehtiä.”

Hän alkoi rakentaa omaa brändiä ja perusti blogin.

”Tällä alalla onnistuakseen pitää toimia kansainvälisesti. Sen vuoksi pyysin suunnittelutoimistoa tekemään verkkosivuni.”

Vaikka Susanna Vento luo työkseen monenlaisia tiloja, kotona hän on minimalisti. Helsinkiläiskodin seinät ovat valkeat. Huonekaluja on vähän, osa niistä designklassikkoja, osa kirpputorilöytöjä.

”En sisusta rahalla. Yhdistän mielelläni klassikoita vanhaan ja kierrätettyyn.”

Messuille hän lähtee innoissaan, mutta ihmettelee suomalaisten valmistajien vaisua mielenkiintoa niitä kohtaan.

”Meillä ajatellaan, että jollei ole jälleenmyyjiä Ruotsissa, on turha ylipäätään lähteä. Naapurimaat ovat vikkelämpiä ja tekevät vaikkapa oman maan yhteisosaston. Katson Tanskan ja Ruotsin ennakkoluulotonta toimintaa kadehtien. Siitä saisimme ottaa oppia.”

Pohjoismainen design on Susanna Vennon mielestä vireässä kehitysvaiheessa. Julkisiin tiloihin hankitaan meillä yhä perinteisiä Alvar Aaltoja, mutta nuoret tekijät uudistavat perinnettä rohkeasti.

”Esimerkiksi jännittävän Vino-peilin suunnitellut Iina Vuorivirta napattiin nopeasti Ikealle. Tanskassa MA/U-studio ja Woud-ryhmä tekevät hienoa ilmavaa ja pelkistettyä designia, jolla on varmasti jatkossa kansainväliset markkinat.”

Stockholm Furniture & Light Fair jatkuu 13.2. saakka.

Mika Ranta / HS
Susanna Vento ihmettelee suomalaisten valmistajien vaisua kiinnostusta messuja kohtaan.
Susanna Vento ihmettelee suomalaisten valmistajien vaisua kiinnostusta messuja kohtaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat