Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tove Jansson pääsi kansainväliseen sarjakuvan kunniagalleriaan

Yhdysvaltalaisen Will Eisnerin mukaan nimetyssä kunniagalleriassa on runsaat sata jäsentä.

Kulttuuri
 
Foto Roos
Tove Jansson maalasi Juhlat maalla -freskoa ravintola Kaupunkikellarissa.
Tove Jansson maalasi Juhlat maalla -freskoa ravintola Kaupunkikellarissa. Kuva: Foto Roos

Yhdysvaltalaisen sarjakuvataiteilijan Will Eisnerin mukaan nimetty kansainvälinen sarjakuvan kunniagalleria on saanut kaksi uutta jäsentä, Tove Janssonin (1914–2001) Suomesta ja Carl Burgosin (1916–1984) Yhdysvalloista.

Sarjakuvan kunniagalleriassa on toistasataa jäsentä, ja lisää tulee joka vuosi.

Sitä ylläpitää yhdysvaltalainen Comic-Con International, suuri sarjakuviin ja muuhun populaarikulttuuriin keskittyvät festivaali, joka järjestetään Kalifornian San Diegossa vuosittain.

Festivaalilla jaetaan lukuisia palkintoja, joita on kutsuttu sarjakuva-alan Oscareiksi. Osan kunniagallerian jäsenistä valitsee arvovaltainen tuomaristo, osan taas sarjakuva-alan ammattilaisista koostuva äänestäjäjoukko.

Jansson ja Burgos pääsivät kunniagalleriaan tuomarien valitsemina. Loput julkistetaan San Diegon festivaaligaalassa heinäkuussa. Ehdolla ovat muun muassa Edward Gorey, Simpsonien luoja Matt Groening ja ranskalainen Jacques Tardi.

Tove Janssonia luonnehditaan valintaperusteluissa taiteilijaksi, jonka ”1930-luvun poliittiset pilapiirrokset ja kuvitukset johtivat virtahevoilta näyttävien Muumien luomiseen”. Satukirjojen sijaan Janssonin päätyönä pidetään nyt kuitenkin sarjakuvastrippejä vuosilta 1954–1959. Myös se mainitaan, että Suomessa on Janssonin satuhahmoihin perustuva huvipuisto.

Carl Burgos puolestaan tunnetaan Marvel-kustantamon sarjakuvistaan, etenkin liekehtivästä Human Torch -androidihahmosta, joka pääsi omaan albumiinsa 1940.

Hän siirtyi myöhemmin mainosmaailmaan ja kuvataiteilijaksi, mutta piirsi edelleen toisinaan myös sarjakuvia.

Will Eisneria (1917–2005), jonka mukaan koko kunniagalleria on saanut nimensä, pidetään tärkeänä sarjakuvataiteen kehittäjänä.

Hänen kuuluisin piirrossarjansa oli The Spirit, jota hän teki 1940–1952. Eisner piirsi ja kirjoitti sarjakuvaromaaneja jo 1970-luvulla ja etsi aiheita muun muassa juutalaisesta kulttuuritaustastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat